Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Od dawna na forum

Cena kursu a dokumentacja

Chcę znajomemu opuścic powiedzmy 100-200 zł na kursie. Czy jeżeli wszystkie inne kursy będą po stałej cenie a ten będzie po niższej to czy Urząd Skarbowy nie zapyta się mnie dlaczego tak jest? Czy jak napiszę umowę z tym kursantem to w razie czego będę mógl się nią wytłumaczyć?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Cieszyn

Witam!
    PROMOCJA to chyba logiczne wytlumaczenie dla US.

Od dawna na forum

Promocja???
    Przychodzi dwóch kursantów jednego dnia i mają różne ceny za kurs...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał karol11b
    Promocja???
    Przychodzi dwóch kursantów jednego dnia i mają różne ceny za kurs...
    No i co z tego? Nigdy nie negocjowałeś cen i nie dostawałeś rabatów?

Na ceny należy uważać pomiędzy podmiotami zależnymi, bo wtedy mają być rynkowe. Jak nie jest to pomiędzy podmiotami zależnymi, to można dowolnie kształtować rabaty. Można dawać zniżki dowolnie... Moi klienci też płacą mi za te same usługi różnie, jak sobie wynegocjujemy.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    małopolska

Ceny urzędowe to obowiązywały w zeszłym wieku.
    Moim zdanie co kogo obchodzi czy ja sprzedam swoją usługę za 1tyś. czy za 10tyś?!
    Umówiłem się z klientem na taką kwotę i ją zainkasowałem a nie jest chyba zadaniem US sprawdzać czy mi się to opłaca czy nie i dochodzenie do tego dlaczego ten zapłacił tyle a ten tyle.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał -maro-
    Ceny urzędowe to obowiązywały w zeszłym wieku.
    A teraz obowiązują rynkowe. Aczkolwiek nie w omawianej sytuacji.

Cytat Napisał -maro-
    Moim zdanie co kogo obchodzi czy ja sprzedam swoją usługę za 1tyś. czy za 10tyś?!
    Żebyś się nie zdziwił. Pomiędzy podmiotami zależnymi obchodzi.

Nie wiem czy przypadkiem nie można się też załapać pod nieuczciwą konkurencję i próbę wykoszenia innych zaniżanymi cenami.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

US patrzy abyś miał zapłacony podatek od tego co na rachunku i nie interesuje ich naprawdę za co jest ta kwota na rachunku.
    Możesz równie dobrze przeszkolić kogoś za darmo i tez im nic do tego.
    Wiadomo, że jak takich "gratisowych" będzie bardzo dużo to zaczną szukać dziury w całym - jak się to Panu opłaca, dokłada Pan do interesu itd.
    Pozdrawiam
    Adam Kos

NIE JESTEM JUŻ związany w żaden sposób ze szkołą nauki jazdy BARTEK z Warszawy (byłem jego właścicielem i kierownikiem do końca października 2010 roku).

Od dawna na forum

Z tym darmo to sytuacja jest bardziej skomplikowana. Są na to jakieś przepisy. Nie jestem księgowym więc dokładnie nie znam. Z tego co pamiętam to jeśli wykażesz, ze to twoja najbliższa rodzina to przejdzie jeśli ktoś obcy to nie bardzo.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program zarządzania OSK

Zniżka w cenie

Niestety nie jest tak pięknie jak by się wydawało. Pozornie każdy może prowadzić swoją działalność jak chce i nikt "nie będzie nam mówił" za ile mamy pracować.
    Ale tylko pozornie

Zniżka w cenie (nieznaczna, na poziomie nie przekraczającym dochodu) nie będzie wielkim problemem dla kontroli skarbowej, ale już usługa świadczona po rażąco niskiej cenie lub nawet bezpłatnie "nie przejdzie"
    Wytłumaczenie na przykładzie będzie łatwiejsze:

Kurs kosztuje powiedzmy 1200zł.
    Aby go zrealizować przedsiębiorca musi ponieść koszty (symulujemy całkiem fikcyjnie):
    paliwo - 300pln
    ekspl.pojazdów (a nawet wynajem)- 100pln
    instruktor - 550pln
    biuro, reklama, media,ksiegowość itp - 150pln
    plac manewrowy - 10pln
    razem ok 1160PLN / na 1 kursanta

a więc zysk netto wynosi 40PLN
    Chce Pan udzielić rabatu na kurs w wysokości 250PLN

oznacza to, że "dokłada Pan do interesu" 210 PLN
    Podatku dochodowego Pan nie płaci bo była strata.
    ALE:

ktoś osiągnął zysk: Pana kursant, który otrzymał rabat. Wniosek z tego, że Pan pomniejszył Skarb Państwa o kwotę podatku ok.40PLN a Kursant ... dostał darowiznę w kwocie 250PLN a więc powinien odprowadzić podatek.

Oczywiście cały ten wywód jest schematyczny i nie opiera się na realnych wyliczeniach a ma jedynie zasygnalizować problem. Przecież wszystkie koszty (paliwo, instruktorzy etc. stanowią tzw.koszt uzyskania przychodu, a więc "prezent" w wysokości wartości podatku przedsiębiorca robi na koszt Skarbu Państwa. A to już samowola,nieprawdaż?
    US ma prawo określić wartość należnego podatku (jeżeli przedsiębiorca nadzwyczajnie zaniża wyliczenia) na podstawie średnich wyliczeń. Wtedy to już "dobrze" policzą co im się należy.

Smutna prawda. Promocje trzeba robić "z głową".
    SOS-Manager 2.2 / 2009
    Informatyczny System Profesjonalnego Zarządzania Ośrodkiem Szkolenia Kierowców

Pierwszy stworzony przez praktyków program do obsługi OSK. Bądź o krok przed konkurencją!

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia