Pokaż wyniki od 91 do 100 z 106
Temat: Jazda na luzie
-
19-01-2010, 12:34 #91Od dawna na forum
O, jednak nadal potrafisz napisać coś więcej, niż głupawe uśmieszki: http://www.naukajazdy.pl/assets/modu...?p=20810#20810
Tak, tak, wiem, że jest niebezpieczna, słyszałem to już w tym wątku co najmniej kilkanaście razy, tylko nadal czekam na rzeczowe wyjaśnienie: dlaczego. Może być na przykładzie...
-
19-01-2010, 12:50 #92Od dawna na forum
-
19-01-2010, 13:30 #93Od dawna na forum
Przedewszystkim to moze najpierw nalezalo by rozgraniczyc czy z jakiego punktu widzenia / dla kogo ta porada ? Dla swierzalka czy zaawansowanego ? Poslizg, hmmm, fajna rzecz, pytanie tylko dla kogo i w jakiej sytuacji. Pomijam juz fakz, ze w ruchu drogowym jezdzimy w/g przepisow wiec wpadniecie w poslizg nie powinno nastapic.
Wydaje mi sie, ze troche zchodzimy z tematu.
-
21-01-2010, 02:10 #94Użytkownik
To zależy co rozumiesz jako jazda według przepisów. Jeśli jeździmy bardzo literalnie (co jest nierealne) - nie ma możliwości wpadnięcie w poślizg.
Napisał ks-rider
Co to jest poślizg? Jest to utrata panowania nad pojazdem. Jednak wg. przepisów - mamy obowiązek jechać z taką prędkością, która zapewni nam panowanie nad pojazdem, choćby to było 2 km/h! Jeśli nawet minimalnie pojawi się uślizg osi - co oznacza, że nie panujesz nad pojazdem - łamiesz przepisy...
Nieźle pojechałem...
Pozdrawiam!
-
21-01-2010, 08:45 #95Od dawna na forum
Poslizg kolego to raczej zerwanie przyczepnosci opon z powierzchnia / nadwoziem po ktorym jedziemy - to tak w skrocie.
Napisał sebus79
Poslizg nie oznacza straty panowania nad pojazdem, poslizgi sa
1. kontrolowane
2. niekontrolowane
Pomijam juz fakt, ze jadac prosto z regoly sie w nie nie wpada ( chyba, ze jest tzw. " szklanka " ).
Zerwanie przyczepnosci nastepuje przy ruchu kierownica - klania sie okrag Kamm'a
P.S. Sa czasami warunki na drodze, gdzie lepiej jest zrezygnowac z prowadzenia pojazdu. Jest to czasami bardziej nazwijmy to rozsadna decyzja niz ryzyko rozbicia siebie czy fury.
-
21-01-2010, 08:59 #96Od dawna na forum
Pomijam juz fakt, ze jadac prosto z regoly sie w nie nie wpada ( chyba, ze jest tzw. " szklanka " ).
nie koniecznie musi to być szklanka miałem takie małe poślizgi niekontrolowane jakieś 2 tyg temu jechałem małą ciężaróweczką z dużą zabudową dość mocno sypał śnieg wtedy zaczął padać w całej polsce i do tego mocno zawiewało z pola na droge robiły się zaspy w kturych grzęzły auta dopuszczalna prędkość dla sam osobowego była 90 dla mnie 70 cały ruch się odbywał 30/40 km/h kilka razy przebijając się przez zaspy n nasypane przez wiatr i dostając jednocześnie silny podmuch wiatru w bok auta wpadał w poślizg na szczęście jak wracałem to wrzucili mi 6 tonek stali i problem się zakończył były to poślizgi nie kontrolowane ale do opanowania dzieki temu że prędkość niebyła zbyt duża .Ale wydaje mi swie że nie to było tematem tylko jazda na luzia więc może przestańmy z tymi poślizgami bo to temat rzeka
Dojechać i żyć
-
21-01-2010, 10:57 #97Użytkownik
Niesamowite to co piszesz! Tyle tylko, że wiadomo, że pisałem o pkt. 2 - skoro pisałem o panowaniu nad pojazdem...
Napisał ks-rider
Pisząc, że jadąc prost nie wpada się w poślizg oznacza, że jeszcze nieco praktyki "poślizgowej" by się przydało, może jakieś szkolenia itp...
Napisał ks-rider
Oczywiście, że tak. Szkoda, że nie wiedzą tego osoby, które mimo braku jakichkolwiek umiejętności - wyjeżdżają na drogi.
Napisał ks-rider
Pozdrawiam!
-
22-01-2010, 09:02 #98Od dawna na forum
powracam do tematu jazdy na luzie bo chyba wszyscy zeszli ze ścieżki!@
Dokładnie można by byłopowiedzieć że KD niepozwala jeżdzić na luzie oczywiście zależy to od interpretacji przepisów
np:dział2 art 3.1 można zinterpretować że potencjalnym zagrożeniem jest jazda na luzie bo w razie konieczności dodania gazu stracimy cenny gaz na ponowne włączenie gazu
i odział3 art 19.1 nieda się w pełni panować nad pojazdem jadąc na luzie a jeżeli ktoś twierdzi ze tak proszę na luzie przyspieszyć
Dojechać i żyć
-
22-01-2010, 10:06 #99Od dawna na forum
- Mieszka w
- dolnośląskie
-
22-01-2010, 10:17 #100Od dawna na forum
No tak, a jeżeli jedziemy 60 km/h na 5 biegu, to również jest potencjalne zagrożenie, bo nie przyspieszymy tak jak na 2 biegu...
Napisał Fast Men
Albo jeżeli jedziemy Astrą 1.2, to również stwarzamy potencjalne zagrożenie, bo nie przyspieszymy tak, jak BMW 750 5.0...
Tyle że takich teorii można twooorzyć, ale niewiele z nich wynika...
A gdzie masz tam napisane, że masz w pełni panować nad pojazdem? Tam jest wyraźnie napisane, że należy jechać z prędkością umożliwiającą panowanie nad pojazdem. Co ma do tego możliwość przyspieszenia?
Napisał Fast Men
Na siłę próbujesz wyszukiwać jakieś argumenty, ale nie bardzo Ci wychodzi (zgadnij dlaczego).

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks