Pokaż wyniki od 101 do 106 z 106
Temat: Jazda na luzie
-
23-01-2010, 08:34 #101Od dawna na forum
-
23-01-2010, 08:36 #102Od dawna na forum
-
23-01-2010, 09:41 #103Od dawna na forum
Ja pierd... Po co to w ogóle dyskutować, jeżeli zupełnie żadnego pożytku z tego nie ma... Przecież w tym jednym wątku napisałem cztery razy:
Napisał cman
Napisał cman
Napisał cman
A odpowiadając na dalszą część pytania, kiedy jeżdżę automatem, z powodów niewymagających chyba tłumaczenia, nie jeżdżę na luzie, a kiedy jeżdżę manualem, luz wrzucam czasami pod koniec dotaczania się do świateł, bo w innych przypadkach luz nie jest mi do niczego potrzebny.
Napisał cman
-
24-01-2010, 08:58 #104Od dawna na forum
- Mieszka w
- Lublin
Zaczęło się od pytania, czy przepisy regulują zagadnienia związane z jazdą na luzie.
Czy egzaminator może "oblać" za taką technikę prowadzenia pojazdu? To jest właśnie zagadnienie z tego obszaru.
-Przydałoby się konkretne uzasadnienie, co egzaminator wpisał w arkuszu przebiegu egzaminu. Jeżeli zachowanie nie było związane z zagrożeniem bezpieczeństwa, wg mnie wynik egzaminu nie powinien zależeć akurat od jazdy na luzie.
http://www.rspw.waw.pl/img/oferta/20...en/m-02-09.jpg
Sądzę, że wielu słyszało o tym, jak egzaminatorzy potrafią "oblać" abiturienta na egz. kat. A1 lub A za ruszanie z prawej nogi. "Kodeks drogowy", ani rozporządzenie dot. szkolenia i egz. nie mówi o tym z której nogi ruszać. Mam wrażenie, że niektórzy egzaminatorzy zatrzymali się w miejscu ze swoją wiedzą dotyczącą zagadnień związanych z techniką jazdy.
W ciekawym artykule opisującym sylwetkę egzaminatora przeczytamy:
Dlaczego o tym piszę. Ponieważ mój kursant znalazł się właśnie w tej sytuacji - był tym "oblanym" za ruszanie z prawej nogi. Technika jazdy motocyklem, jest na tyle skomplikowana, że nie można jej sprowadzać tylko do ruszania z lewej nogi i hamowania tylko nożnym (tylnym) hamulcem. Nie zgodziliśmy się z wynikiem egz., było odwołanie od przebiegu egzaminu i sytuacja rozwiązała się na naszą korzyść. Tylko w naszym przypadku mieliśmy sprawę "czarno na białym". Egzaminator wpisał w arkusz, że oblewa konkretnie za ruszanie z prawej nogi. Nie znalazło to nigdzie potwierdzenia.Zmiany konstrukcyjne pojazdów, a są one bardzo
dynamiczne, wymuszają systematyczne korekty, często w stosunku do utartych i szablonowych
dogmatów z zakresu użytkowania pojazdów. Stawia to przed egzaminatorami wyzwanie bycia
otwartymi na nowości techniczne oraz zmian z zakresu organizacji ruchu drogowego. Splot tych
uwarunkowań stawia egzaminatora w roli rzeczoznawcy z zakresu techniki samochodowej oraz
biegłego w zakresie przepisów ruchu drogowego.
-
24-01-2010, 11:19 #105Od dawna na forum
-
24-01-2010, 11:29 #106

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks