Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 106
    Nowy użytkownik

Panowie wyluzujcie trochę. To że zadałem takie pytanie nie oznacza, że preferuję taki styl jazdy. Po prostu zasłyszałem tę ciekawostkę i chciałem dowiedzieć się konkretnie czy taki egzaminator słusznie (jeśli to w ogóle miało miejsce) oblał egzaminowanego. A jeśli tak, to musiał to jakoś uzasadnić.

Do Cmana:
    Dziękuję- ta odpowiedź mi wystarcza.

Do Tristana:
    Moim zdaniem siad okrakiem na drążku jest pozycją kierowcy za kierownicą, a nie stylem jazdy. Informuję cię że ta sprawa mnie nie dotyczy, a jest tylko zasłyszana, więc nie mam po co i do kogo się odwoływać. Ale zgodzę się z Tobą, że może to być w niektórych przypadkach niebezpieczne z powodu braku szybkiej reakcji na pedał gazu.

Do Pery1.
    Masz może jakieś konkretne argumenty za albo przeciw? Bo tak błyskotliwych odpowiedzi jak Twoja to pewnie w Gabonie udzielają

Do Analityka:
    Uwierz mi, że przeczytałem nie jedną instrukcję obsługi i żadna nie traktuje o stylu jazdy. W jednym z Twoich postów na tym forum pisałeś że cyt:"sorry, ale instruktor nauki jazdy (a w szczególności wykładowca teorii PRD) musi sie opierac na Ustawie a nie na prywatnej interpretacji". Czymże jest zatem jak nie własną interpretacją opieranie się na jakiejś wyimaginowanej instrukcji obsługi? Twoje argumenty, że jazda na luzie jest zabroniona - bo to wynika z instrukcji obsługi - są po prostu absurdalne. Spróbuj oblać kursanta za to że nie czytał instrukcji obsługi samochodów. Dajesz kursantom na wykładach instrukcję obsługi do czytania? Jakiego samochodu? Tego na którym szkolisz, czy może tego który ma ojciec kursanta? A może tego, który kursant sobie w przyszłości ma zamiar kupić? I jeszcze jedno: który artykuł PRD mówi o nakazie stosowania się do instrukcji obsługi? Zastanów się dobrze co piszesz.

Policjant do zatrzymanego: Za jazdę na luzie karzę Pana mandatem w wysokości 100 zł. Panie władzo a na jakiej podstawie?

Od dawna na forum

Cytat Napisał analityk
    Tak więc panie cman to wynika z instrukcji a nie z przepisów i dlatego jest wymagane na egzaminie i mozna przez to nie zdac.
    I można się odwołać, a odwołanie zostanie uznane, o ile wykaże się, że nie było to zachowanie świadczące o możliwości stworzenia zagrożenia.
    Instrukcja - może mam o nią poprosić egzaminatora w czasie egzaminu do poczytania?

Żeby była jasność, nie popieram jazdy na luzie, ale nie istnieje żaden przepis, zapis itd. który by jej zabraniał, a w związku z tym nie stanowi ona błędu.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

luzik

jak sie czyta wasze posty cman i mimi31 to rece opadaja!!!
    czy wg was mozna nie zdac egzaminu tylko za nieznajomosc PRD a z techniki jazdy nie oblewaja??? jak np nie dostosowujesz biegu do prędkości jazdy, albo jezdzisz z noga na sprzegle cały czas??? to gdzie tak sie zdaje egzaminy napiszcie
    jak czytasz mimi31 instrukcje, to mi powiedz ze wzgledu na które z nowszych urzadzen (które wczesniej wymieniłem) nie wolno dłuzszy czas jezdzic na luzie. I mówią o tym wszystkie nowe instrukcje a nie "jakas wyimaginowana", o czym kursanci powinni sie dowiedziec na zajeciach z teorii
    (chyba, ze sie wyznaje zasade "po co chodzic na ta niepotrzebna teorie")
    I oczywiscie, ze policjant nie da za to mandatu, ale ty rozwalisz sobie samochód - po to uczy sie techniki jazdy. KONIEC
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum

Re: luzik

Cytat Napisał analityk
    czy wg was mozna nie zdac egzaminu tylko za nieznajomosc PRD a z techniki jazdy nie oblewaja???
    Oblewają, ale nie za jazdę na luzie, tzn. czasem oblewają, ale to jest wyłącznie ich widzimisię.

Cytat Napisał analityk
    jak np nie dostosowujesz biegu do prędkości jazdy, albo jezdzisz z noga na sprzegle cały czas???
    To w obu tych przypadkach jest to niewłaściwy sposób używania mechanizmów sterowania pojazdem, niemający wiele wspólnego z jazdą na luzie.

I jeszcze takie pytanie, na egzaminie jechałem na podwyższeniu do 70 km/h właśnie tyle na piątym biegu, następnie dojeżdżając do świateł puściłem gaz i wytracałem prędkość aż do zatrzymania. Czy to jest zgodne z techniką kierowania?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

Re: luzik

Cytat Napisał cman
    I jeszcze takie pytanie, na egzaminie jechałem na podwyższeniu do 70 km/h właśnie tyle na piątym biegu, następnie dojeżdżając do świateł puściłem gaz i wytracałem prędkość aż do zatrzymania. Czy to jest zgodne z techniką kierowania?
    jak najbardziej TAK (rozumiem, że na czerwonych swiatłach stałes na luzie)
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum

Czy jest zatem jakakolwiek różnica pomiędzy jazdą z prędkością 40 km/h na piątym biegu, a jazdą z prędkością 40 km/h na luzie?

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    Czy jest zatem jakakolwiek różnica pomiędzy jazdą z prędkością 40 km/h na piątym biegu, a jazdą z prędkością 40 km/h na luzie?
    Tak, jest jakakolwiek różnica. Z ogólnego poziomu wiedzy jaką posiadam na ten temat, wynika iż hamując silnikiem zwiększasz skuteczność hamowania w połączeniu z hamowaniem pedałem hamulca roboczego. W 2007 bodajże był ten makabryczny wypadek polskiego autokaru we Francji, z tego co pamiętam młody kierowca prawdopodobnie jechał "na luzie" ze wzniesienia. Dodatkowym plusem jest to, iż od pewnego momentu przy hamowaniu silnikiem zostaje wyłączony wtrysk paliwa, gdyż to opór stawiany kołami hamuje silnik, a więc paliwko do kręcenia niepotrzebne. Na luzie natomiast zawsze są stałe określone obroty, które wymagają spalania. Wniosek: mniejsze zużycie paliwa przy dojeżdżaniu na biegu. Ale to już spece od ekodrivingu się niech wypowiedzą.

Generalnie są same plusy:
    + zwiększenie skuteczności hamowania
    + zmniejszenie spalania
    + kontrola nad pojazdem za pomocą pedału gazu

Od dawna na forum

Ja to wszystko wiem i podkreślam po raz kolejny, jestem przeciwnikiem jazdy na luzie, ale jazda na luzie nie jest błędem.

A żeby to wykazać, przedstawiłem konkretny przypadek. Skoro wypisałeś plusy w odpowiedzi na mój przypadek, to rozumiem, że do niego się one właśnie odnoszą...

Czyli:
    Cytat Napisał voxjoy
    Generalnie są same plusy:
    + zwiększenie skuteczności hamowania
    + zmniejszenie spalania
    + kontrola nad pojazdem za pomocą pedału gazu
    Zwiększenie skuteczności hamowania w moim przypadku praktycznie nie występuje, ponieważ jest to piąty bieg i bardzo niskie obroty, a więc hamowanie silnikiem jest znikome. Poza tym wcale nie zawsze hamowanie silnikiem może być pożądane.

Zmniejszenie spalania w moim przypadku również nie występuje, ponieważ obroty są już zbliżone do wolnych obrotów, więc paliwo i tak jest już wtedy dostarczane.

Kontrola nad pojazdem za pomocą pedału gazu w moim przypadku także nie występuje, ponieważ na piątym biegu i przy tak niskich obrotach przyspieszenie jest po prostu żadne.

Nowy użytkownik

Weź auto wyposażone w wskaźnik akutalnego spalania i sprawdź jak to wygląda przy dojeżdżaniu na luzie i na biegu do skrzyżowania. Zrób test mierząc długość zatrzymania pojazdu po wrzuceniu na luz, oraz po ściągnięciu jedynie nogi z gazu, nawet na piątym biegu (w końcowej fazie żeby auto nie zgasło możesz nawet wcisnąć sprzęgło). Daj znać jak rezultaty.
    W tym konkretnym przypadku owszem przyspieszenie na 5 biegu byłoby żadne.

Od dawna na forum

Nie muszę brać specjalnie auta ze wskaźnikiem spalania, bo jeżdżę wyłącznie beemkami, a one zawsze mają ten wskaźnik i to bardzo dobrze widoczny. Niemniej nie bardzo rozumiem, co ma to wspólnego z podanym przeze mnie przypadkiem?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia