Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 106
    Nowy użytkownik

Nie mam wpływu na twoje rozumienie tekstu pisanego. Idąc z pomocą jednak dodam, iż była to odpowiedź na twoją odpowiedź na 3 plusy hamowania silnikiem wymienione w pierwszym mym poście w tym temacie. Dalej czekam na znak co faktycznie pokazują te wskaźniki i czy jest różnica w drodze zatrzymania. Pozdrawiam.

Od dawna na forum

W trójce (1.8l) wskaźnik pokazuje 0 l podczas hamowania silnikiem, jeżeli obroty są powyżej 1800, poniżej pokazuje najczęściej między 3-5 l. Podczas jazdy na luzie do 2 l (w zależności od prędkości).

W piątce (4.0l) wskaźnik pokazuje 0 l podczas hamowania silnikiem, jeżeli obroty są powyżej 1500, poniżej pokazuje najczęściej między 2-6 l. Podczas jazdy na luzie do 3 l (w zależności od prędkości).

Droga zatrzymania jest różna w zależności od tego jak hamuję silnikiem/biegami, zawsze krótsza od toczenia się na luzie.

Mam nadzieję, że dostałeś już wyczerpujące odpowiedzi? No i, co dalej?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

luzik

Cytat Napisał cman
    Czy jest zatem jakakolwiek różnica pomiędzy jazdą z prędkością 40 km/h na piątym biegu, a jazdą z prędkością 40 km/h na luzie?
    żadna - u nas za jedno i za drugie sie nie zdaje z techniki jazdy
    za 1. za niedostosowanie biegu do predkosci
    za 2. za jazde na luzie

(oczywiscie mysle, ze odrozniamy jazde od zatrzymywania samochodu)
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum

Sam wcześniej napisałeś, że tak jest poprawnie. Pisząc o jeździe z prędkością 40 km/h miałem oczywiście na myśli wytracanie prędkości do zatrzymania, bo o tym jest cały czas mowa.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

Cytat Napisał cman
    Sam wcześniej napisałeś, że tak jest poprawnie. Pisząc o jeździe z prędkością 40 km/h miałem oczywiście na myśli wytracanie prędkości do zatrzymania, bo o tym jest cały czas mowa.
    zaczyna to wygladac na bicie piany byle tylko udowodnic swoja racje... nic takiego nie napisalem! przeczytaj dokładnie
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum

Re: luzik

No tutaj:

Cytat Napisał analityk
    Cytat Napisał cman
    I jeszcze takie pytanie, na egzaminie jechałem na podwyższeniu do 70 km/h właśnie tyle na piątym biegu, następnie dojeżdżając do świateł puściłem gaz i wytracałem prędkość aż do zatrzymania. Czy to jest zgodne z techniką kierowania?
    jak najbardziej TAK (rozumiem, że na czerwonych swiatłach stałes na luzie)
    Nie wiem jak można inaczej zrozumieć zdanie: jak najbardziej TAK.

A skoro moje miałoby być niezbyt precyzyjne to wyjaśniam:

...jechałem na podwyższeniu do 70 km/h właśnie tyle na piątym biegu, następnie dojeżdżając do świateł puściłem gaz i wytracałem prędkość aż do zatrzymania.

Czyli, jechałem 70 km/h, puściłem gaz i na piątym biegu jechałem zatem 60 km/h, 50 km/h, 40 km/h, 30 km/h, wcisnąłem sprzęgło żeby silnik nie zgasł, 20 km/h, 10 km/h, zatrzymałem się.

Nie wiem, czy coś tu jeszcze jest niejasne?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

precyzja

brakuje ci cman calkowicie precyzji w analizowaniu tego co piszę. Jadąc musisz dostosowac bieg do prędkości, a zatrzymując sie mozesz jechac na piatym biegu z kazda predkoscią az do zatrzymaniam (bo nie wciskasz wtedy gazu i nie ma przesilen w silniku) Rozumiesz?
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum

Tak, rozumiem, a skoro udało nam się już porozumieć, to ponowię pytanie. Tylko tym razem zmodyfikowane, że nie pojawiły się kolejne problemy, nie mające nic wspólnego z istotą sprawy.

Czy jest zatem jakakolwiek różnica pomiędzy toczeniem się w celu zatrzymania z prędkością 40 km/h na piątym biegu, a toczeniem się w celu zatrzymania z prędkością 40 km/h na luzie?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

luzik

Tak! W czasie jazdy na luzie nie pracuja prawidłowo te urzadzenia, które wymagają jazdy na biegu (np katalizator)
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum

Ah, katalizator? A mógłbyś to nieco rozwinąć? Co tak dokładniej się mu niby dzieje?
    I jakie jeszcze urządzenia masz na myśli (i też od razu, co im się dzieje)?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia