Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 106
    Nowy użytkownik

Re: luzik

Cytat Napisał analityk
    Cytat Napisał cman
    I jeszcze takie pytanie, na egzaminie jechałem na podwyższeniu do 70 km/h właśnie tyle na piątym biegu, następnie dojeżdżając do świateł puściłem gaz i wytracałem prędkość aż do zatrzymania. Czy to jest zgodne z techniką kierowania?
    jak najbardziej TAK (rozumiem, że na czerwonych swiatłach stałes na luzie)
    JAK NAJBARDZIEJ NIE!!!

Nie cytuje reszty wypowiedzi - wybaczcie Pomijam temat zdawalności jazdy na biegu jałowym. Technika jazdy, a raczej prawidłowa technika jazdy nie uznaje toczenia się na "luzie" dłuższy kawałek drogi (nie pokazujcie sytuacji podtoczenia się 2m bo nie o to chodzi). Chodzi o twoje bezpieczeństo a te sobie zmniejszasz znacząco jeżdżąc na biegu jałowym, lepsze ale NIE DOBRE jest jechanie 40 na piątym biegu. Kolega analityk był bliski
    Cytat Napisał analityk
    Jadąc musisz dostosowac bieg do prędkości
    . Tylko 5 bieg i 40, coś nie tak Odpowiednie przełożenie dostosowane do prędkości jazdy jest równie ważne w wytracaniu prędkości co w jej nabieraniu. Należy zwalniać w ten sposób aby w każdej chwili mieć możliwość przyspieszenia (nie chodzi o zbieranie sie z 40 na piątce), dochodzi hamowanie silnikiem ważne w m.in. zakrętach, śliskiej nawierzchni. Przy poślizgu bieg jałowy daje nam możliwość jedynie powiedzenia "amen", nieodpowiedni bieg też nie pomoże zbyt dużo, ale zawsze więcej niż jego brak. Pomijam ekonomie jazdy jak również aspekty rajdowe

Nowy użytkownik

Cytat Napisał analityk
    Tak! W czasie jazdy na luzie nie pracuja prawidłowo te urzadzenia, które wymagają jazdy na biegu (np katalizator)
    Rany Boskie !!!! To ja katuję swoje auto za każdym razem, kiedy stoję w korku, na światłach, itp. z zapalonym silnikiem!!!! . Od dziś nawet przy 30 stopniach mrozu, lub upału będę wyłączał silnik w takich sytuacjach. A niech rodzinka cierpi dla dobra katalizatora!!
    ........mam w ręku dwie instrukcje obsługi(bynajmniej nie Poloneza czy Malucha) i w żadnej o czymś takim nie pisze. Analityk, możesz podać konkretną instrukcję obsługi w której wyczytujesz takie ciekawostki?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

Cytat Napisał mimi31
    mam w ręku dwie instrukcje obsługi(bynajmniej nie Poloneza czy Malucha) i w żadnej o czymś takim nie pisze. Analityk, możesz podać konkretną instrukcję obsługi w której wyczytujesz takie ciekawostki?
    zamiast wypisywac mało smieszne posty o instrukcjach Malucha, mogłbys podac przykład instrukcji, w której zalecają jazdę na biegu jałowym...

poczytajcie sobie instrukcje Fiata czy Nissana albo porozmawiajcie z inzynierami mechanikami, bo to jak na razie jest dyskusja dyletantów.

PS z prywatnymi teoriami wddf w ogole nie bede dyskutował
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Nowy użytkownik

Tekst o Maluchu nie miał być wcale śmieszny,-to po pierwsze. Po drugie- właśnie jestem po lekturze instrukcji nowego Fiata Cromy, a więc dość zaawansowanego technologicznie auta. Znalazłem tylko jedno zalecenie: "przy dłuższym postoju np. na przejeździe kolejowym zaleca się wyłączyć silnik". A także jeden kategoryczny zakaz którego złamanie może doprowadzić do uszkodzenia katalizatora. Mianowicie zakazuje się uruchamiania silnika na "pych", gdyż taki sposób powoduje zalanie i uszkodzenie katalizatora. Co do dyletanctwa, to nie odpowiedziałeś na pytania które zadał Cman:
    -co się dzieje katalizatorowi gdy silnik pracuje na biegu jałowym ?
    - jakie to inne urządzenia nie pracują poprawnie na biegu jałowym?

Nowy użytkownik

Cytat Napisał analityk
    No ja chętnie posłucham co masz mi do zarzucenia, może się czegoś naucze, nie twierdze że się nie myle wiec dawaj śmiało argumenty

Nowy użytkownik

Cytat Napisał wddf
    Cytat Napisał analityk
    No ja chętnie posłucham co masz mi do zarzucenia, może się czegoś naucze, nie twierdze że się nie myle wiec dawaj śmiało argumenty
    Nikt nie jest nieomylny. Ale coś mi się wydaje, że u Analityka krucho z argumentami. A też bym chętnie takowe poczytał.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

dyskusja

Jak pewnie zauwazyliscie od pewnego czasu przestalem odpowiadac na forum, kiedy stwierdziłem, że adwersarze gotowi są na czarne powiedzieć białe, żeby udowodnić swoją teorię (mi wystarczy, że mam ponad 50% zdawalność i kursanci idą do mnie jak w dym

pozdrawiam
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Biała Podlaska

Mnie tez uczono, że na luzie auto nie moze sie toczyć. Jednak na postoju mozna. I niech tak zostanie
    B- 27.IX.2007
    C- 14.V.2009

Użytkownik

Mnie uczono (lekko ponad 4 lata temu) że do skrzyżowań dojeżdżamy na biegu, w zakręty także wchodzimy na biegu. Mój instruktor uzasadnił mi to prosto ... Wchodzisz w zakręt, okazuje się, że na zakręcie nawierzchnia jest śliska, czujesz jak przód auto leci prosto, pomimo tego, że koła masz skręcone ... pytanie co robisz ? Odpowiedz chyba oczywista, że nie hamujesz a dodajesz lekko gazu, by wyprowadzić auto z poślizgu. Mając wrzucony odpowiedni do prędkości bieg możemy momentalnie dodać gazu i wyprowadzić auto. Śmieszy mnie sposób jazdy osób, które przy wchodzeniu w zakręt wrzucają na luz i puszczają sprzęgło ... co najlepsze kilka takich osób twierdzi, że na kursie tak ich uczyli

Użytkownik

Re: dyskusja

Cytat Napisał analityk
    Jak pewnie zauwazyliscie od pewnego czasu przestalem odpowiadac na forum, kiedy stwierdziłem, że adwersarze gotowi są na czarne powiedzieć białe, żeby udowodnić swoją teorię
    Spokojnie, nie stresuj się. Wytłumacz tylko jakie to urządzenia i dlaczego pracują nieprawidłowo, gdy jeździ się na luzie (na zapomnij o katalizatorze). Ot tylko tyle informacji pragniemy od Ciebie uzyskać - chyba, że rzucasz słowa na wiatr (bez argumentacji) tylko po to aby pokazać swoją rację...

Cytat Napisał analityk
    (mi wystarczy, że mam ponad 50% zdawalność i kursanci idą do mnie jak w dym
    Gratuluję. Jednak nie widzę bezpośredniej zależności między jazdą na luzie/biegu a zdawalnością...

Pozdrawiam.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia