Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 106
    Od dawna na forum

Co w BMW? Tak samo przy hamowaniu przód jest dociążany, jak w każdym innym pojeździe

Przy hamowaniu silnikiem tył pojazdu pomaga ci skręcać przez to że hamują tylne koła a nie przednie dochodzi do nadsterowności w rezultacie przy złej redukcji może dojść do obrucenia pojazdu
    Widzę że nadal upierasz się do jazdy na luzie.
    Mam nadzieje że nie szklolisz tak ludzi.
    A co w przypadku gdy zgaśnie samochód na luzie przestaje działać prawidłowo hamulec kierownica jeżeli mamy wspomaganie a gdy trzeba nagle dodać gazu aby uciec od kolizji .?
    Dojechać i żyć

Od dawna na forum

Cytat Napisał Fast Men
    Co w BMW? Tak samo przy hamowaniu przód jest dociążany, jak w każdym innym pojeździe

Przy hamowaniu silnikiem tył pojazdu pomaga ci skręcać przez to że hamują tylne koła a nie przednie dochodzi do nadsterowności w rezultacie przy złej redukcji może dojść do obrucenia pojazdu
    No tak, ale to już jest inna bajka, nie z tym związana była moja wypowiedź:

Cytat Napisał Fast Men
    cman napisał
    No, jedziemy bez gazu, więc samochód (już sam to napiszę, bo się chyba nie doczekam) hamuje. Hamuje silnikiem i między innymi dzięki temu przód jest dociążony. Tak?

A w bmw ,mercedesie lub innym aucie z napędem na tył?
    Ja napisałem tylko o kwestii dociążenia osi. To, które koła hamują i co z tego może wynikać to odrębna sprawa.

Cytat Napisał Fast Men
    Widzę że nadal upierasz się do jazdy na luzie.
    Mam nadzieje że nie szklolisz tak ludzi.
    Ja już wyraźnie napisałem, ale mogę napisać jeszcze raz:

Jestem gorącym przeciwnikiem jazdy na luzie. Uważam jazdę na luzie za bezsensowną i czasami niebezpieczną.
    Ale...
    W momencie, kiedy nie jest ona niebezpieczna, to jest jak najbardziej prawidłowa i nic nieprawidłowego jej zarzucić nie można. A jazda na luzie może być niebezpieczna tylko w bardzo ograniczonym zakresie sytuacji. W związku z tym, nieprawdziwe jest określenie, że jazda na luzie, z założenia jest niebezpieczna (bo zazwyczaj nie jest) i "nie jeździ się na luzie" (bo takie stwierdzenie w ogóle nic konkretnego nie znaczy).

Cytat Napisał Fast Men
    A co w przypadku gdy zgaśnie samochód na luzie przestaje działać prawidłowo hamulec kierownica jeżeli mamy wspomaganie
    Jak to przestaje działać prawidłowo? Działa dalej prawidłowo, tyle że nie jest wspomagane. Trzeba użyć po prostu trochę więcej siły i tyle.

Cytat Napisał Fast Men
    a gdy trzeba nagle dodać gazu aby uciec od kolizji .?
    Dokładnie to samo co np. na piątce przy 70 km/h - zero przyspieszenia.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    No, jedziemy bez gazu, więc samochód (już sam to napiszę, bo się chyba nie doczekam) hamuje. Hamuje silnikiem i między innymi dzięki temu przód jest dociążony. Tak?
    Jak więc ma się do tego stwierdzenie:
    Cytat Napisał jasiek23
    Nie powinno się równocześnie skręcać i wciskać hamulca(taka jest teoria) Dlaczego? A dlatego ze wykonujemy dwa manewry jednocześnie z których każdy potrzebuje osobno wystarczająco dobrej przyczepności. Jesli hamujemy to manewr skrętu nie dysponuje tak dobrą przyczepnością jakbyśmy skręcali bez hamowania.
    No więc jak to jest? Z jednej strony twierdzisz, że w zakręcie nie powinno się hamować, a z drugiej strony twierdzisz, że w zakręcie należy jechać na biegu i z puszczonym gazem, a więc tym samym, hamować.
    No więc jak w końcu?
    Co do pierwszej części: Wiadomo ze chodzilo o hamowanie silnikiem chyba ze Tobie trzeba wszystko łopatologicznie no to sory. Pisząc o tym ze nie hamuje sie i skręca jednocześnie miałem na myśli hamowanie hamulcem przy równoczesnym wchodzeniu w zakręt na luzie więc i to mamy już wyjaśnione.

Po drugie czytaj ze zrozumieniem i zauważ ze nie pisałem ze tak należy jechać a tylko ze można tak jechać.

Od dawna na forum

Cytat Napisał jasiek23
    Co do pierwszej części: Wiadomo ze chodzilo o hamowanie silnikiem chyba ze Tobie trzeba wszystko łopatologicznie no to sory. Pisząc o tym ze nie hamuje sie i skręca jednocześnie miałem na myśli hamowanie hamulcem przy równoczesnym wchodzeniu w zakręt na luzie więc i to mamy już wyjaśnione.
    No właśnie, skoro już mamy pełną jasność, to wytłumacz mi, jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma zachowaniami:

1) Wchodzimy w zakręt na odpowiednim biegu bez gazu, na skutek hamowania silnikiem, na kołach pojawia się moment siły hamującej o wartości powiedzmy 10 Nm.

2) Wchodzimy w zakręt na luzie i hamujemy lekko hamulcem roboczym, na skutek tego, na kołach pojawia się moment siły hamującej o wartości powiedzmy 10 Nm.

Od dawna na forum

Dokładnie to samo co np. na piątce przy 70 km/h - zero przyspieszenia.
    Niezgodzę się z tobą .Zależy od auta jakie ! czy słabo czy mocno odczuwalne.
    czasem wystarczy być 0,5 metra bardziej z przodu i wyjdziemy z obresji.
    Dojechać i żyć

Od dawna na forum

A innym razem nie wystarczy pół metra...
    I po co takie teoretyzowanie?

Od dawna na forum

Dojechać i żyć

Od dawna na forum

Dojechać i żyć

Nowy użytkownik

A jak uczycie kursantów np hamowania z 60km/h to polecacie redukcję biegów?
    Dajmy na to III bieg 60km/h, przy 40km/h redukcja na II bieg i potem przy powiedzmy 10km/h sprzęgło? Jak na to patrzą na egzaminie?

Od dawna na forum

Zależy od kursanta, jeżeli w miarę kumaty, to starałem się uczyć redukowania przy hamowaniu.
    W Krakowie przynajmniej, nie zwracają na to szczególnej uwagi.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia