Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37
    Od dawna na forum

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał tristan
    A widzisz tam znak obszaru zabudowanego?
    Nie. Nie widzę również znaku końca obszaru zabudowanego.
    tam jest znak miejscowosci, on w takim razie daje do zrozumienia ze jest obszar niezabudowany. jesli nawet wczesniej (niewidoczny) byl znak d-43 to ten e17a jest dany bez sensu a skoro na drogach nie ma ustawionych (mam nadzieje) znakow bez sensu wiec wynika to ze wczesniej mogl byc obszar zabudowany lecz mogl sie skonczyc. znak e17a zawsze widzialem przed wjazdem do miejscowosci/obszaru zabudowanego przewaznie z obszaru niezabudowanego np z jakichs hektarow pol albo czegos podobnego( wyobraznia dowolna) ))
    ps. ta "zielona tabliczka" to ma bardziej na celu informowac...

Od dawna na forum

Re: obszar

Cytat Napisał analityk
    daj mi przykład cman, zeby gdzies znak obszar zabudowany poprzedzał znak miejscowosci (zielony, bo w praktyce spotyka sie jeszcze białe)
    Ul. Lipowa - ul. Edwarda Warchałowskiego, jadąc od ul. Krakowskiej (krajowa nr 44), znak E-17a "Kraków", brak jakiegokolwiek D-42, wszystko odbywa się w obszarze zabudowanym. Najbliższy D-42 można spotkać jadąc w/w krajową 44 od Krakowa.
    Czyli jedziemy od Krakowa, mamy obszar zabudowany, skręcamy w lewo i po kilkuset metrach mamy samotny E-17a. Można by zrobić tam zdjęcie i wrzucić do testów - co by się okazało? Niestety, obszar zabudowany.

Powtórzę po raz kolejny, znak E-17a nie znaczy NIC, oprócz informacji o nazwie miejscowości.

Wstawianie tego znaku jako wyznacznika obszaru niezabudowanego jest nieporozumieniem.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał tristan
    A widzisz tam znak obszaru zabudowanego?
    Nie. Nie widzę również znaku końca obszaru zabudowanego.
    No i końca innych rzeczy takoż. A może akcja dzieje się w Niemczech, skoro brak tablicy RP?

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał tristan
    Czemu się uczepiłeś obszaru?
    Dlatego, że na co dzień poruszam się w większości w obszarze zabudowanym i dla mnie ten obszar jest bardziej podstawowy.
    No i odczucie mieszczucha, który nie wyjechał nigdy poza miasto ma być znaczące? Jeszcze raz: Problemem jest, że dokładasz sobie coś, czego nie ma.

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał tristan
    Zresztą, układający zdjęcia pomaga Ci znakiem zielonej tablicy.
    Po co? Ona nic nie znaczy oprócz informacji o nazwie miejscowości, więc skoro takie oczywiste jest to, że tam jest obszar niezabudowany, to po co ona w ogóle jest?
    No fakt, nie doczytałem lekko, bo znak D42 musi się być powtórzony do 50m od tej tablicy, o ile był wcześniej, więc faktycznie może znajdować się za obrazkiem, choć na tym Twoim to słabo, bo tam jest więcej niż 50m drogi na obrazku. Poza tym, to jest dość chore i spiskowe, prawda? Zakładać, że pytający ustawił D42 przed obrazkiem i za obrazkiem. No i tak nie jest, więc co tu krytykować?

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał tristan
    Na takiej, że skoro nie ma innych znaków, to ich nie ma. Gdyby miały być, to by były. Pytania są tak układane, żeby zapewniać komplet informacji potrzebnych do rozwiązania tego zadania. Inaczej każde pytanie by zajmowało 3 kartki A4.
    Nie. Wystarczyłoby, żeby modyfikujący pytania POMYŚLAŁ i zamiast durnej, zielonej tabliczki, z której nic nie wynika, umieścił znak D-43.
    A to by gwarantowało, że nie ma wcześniej np. ograniczenia do 20, zakazu wyprzedzania czy innej paskudy? Nie, no masz rację, że można było dać D43, D8 czy D10. Ale podejrzewam, że pytający chciał przy okazji sprawdzić czy kursant rozróżnia białą z nazwą od zielonej z nazwą. Teraz się to lekko zdezaktualizowało, bo białe z nazwą zlikwidowano, ale pytania są starsze niż ta zmiana.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

Cytat Napisał cman
    Ul. Lipowa - ul. Edwarda Warchałowskiego, jadąc od ul. Krakowskiej (krajowa nr 44), znak E-17a "Kraków", brak jakiegokolwiek D-42, wszystko odbywa się w obszarze zabudowanym. Najbliższy D-42 można spotkać jadąc w/w krajową 44 od Krakowa.
    Czyli jedziemy od Krakowa, mamy obszar zabudowany, skręcamy w lewo i po kilkuset metrach mamy samotny E-17a. Można by zrobić tam zdjęcie i wrzucić do testów - co by się okazało? Niestety, obszar zabudowany
    nie bardzo mi sie chce wierzyc, u nas czegos takiego nie ma... obszar zabudowany przed tablicą miejscowosci??? tzn co - obszar zabudowany w szczerym polu???
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał analityk
    nie bardzo mi sie chce wierzyc, u nas czegos takiego nie ma... obszar zabudowany przed tablicą miejscowosci??? tzn co - obszar zabudowany w szczerym polu???
    No niekoniecznie w szczerym polu. Może być przylegająca miejscowość. Np. jedziesz i spotykasz Pciapciułki Ogromniaste. Jest obszar. Kończą się Pciapciułki i zaczyna Smogowisko. Obszar płynnie przechodzi w obszar. Tylko że minister nakazał wtedy ustawić powtórnie znak obszaru i u nas są one łącznie z zielonymi. Ale fakt, wg rozporządzenia, powtórzenie ma być do 50 metrów, więc może być za (choć nie wiem po co).
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Cytat Napisał tristan
    Cytat Napisał cman
    Nie. Wystarczyłoby, żeby modyfikujący pytania POMYŚLAŁ i zamiast durnej, zielonej tabliczki, z której nic nie wynika, umieścił znak D-43.
    A to by gwarantowało, że nie ma wcześniej np. ograniczenia do 20, zakazu wyprzedzania czy innej paskudy? Nie, no masz rację, że można było dać D43, D8 czy D10.
    To by gwarantowało, że nie ma tam obszaru zabudowanego, a skoro byłby znak D-43, to ew. spiskowe ograniczenia prędkości zostałyby odwołane.

Cytat Napisał tristan
    Ale podejrzewam, że pytający chciał przy okazji sprawdzić czy kursant rozróżnia białą z nazwą od zielonej z nazwą.
    Oczywiście tak.

Cytat Napisał tristan
    Teraz się to lekko zdezaktualizowało, bo białe z nazwą zlikwidowano, ale pytania są starsze niż ta zmiana.
    I właśnie tutaj pojawia się cały problem, dopóki były tabliczki miejscowości z białym tłem (i to one stanowiły o obszarze zabudowanym) oraz tabliczki z zielonym tłem, które wtedy jeszcze oznaczały wjazd do miejscowości poza obszarem zabudowanym to wszystko się zgadzało.
    Ale, w momencie gdy to się zmieniło, modyfikujący pytania poszli po najmniejszej linii oporu, czyli zmienili tylko tabliczki nazw miejscowości z białym tłem na znaki obszaru zabudowanego, bo trudno już było na żywca stosować dawno nieaktualne znaki, więc to po prostu musieli zmienić. To im jakoś poszło, bo nawet tło to samo, tylko napis trzeba było zamienić na domki. Gorzej z tymi drugimi, bo tutaj nie dość, że tło inne, to znaki same w sobie są nadal obowiązujące, więc to olali.
    Ale najgorsze jest to, że właśnie takimi pytaniami utwierdza się przyszłych kierowców w przekonaniu, że to zielona tabliczka oznacza obszar niezabudowany.

Cytat Napisał tristan
    Tylko że minister nakazał wtedy ustawić powtórnie znak obszaru i u nas są one łącznie z zielonymi.
    Szkoda tylko, że ten sam minister, zapomniał iż rok wcześniej ustalił razem z ministrem spraw wewnętrznych, że znak D-42 oznacza początek (wyłącznie początek) obszaru zabudowanego, a nie: lub kontynuację.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    podkarpacie

Panowie , tak żeście namieszlai mi w głowie jak to wszystko przeczytałem ,że chyba do kodeksu muszę zajżec bo ""zgłupiałem"" już całkiem... [ te pytanie na wrzutach ,przecież takie proste a tu urosło do debaty]
    -bądź sobą...nie szkodź innym...

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia