Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Od dawna na forum

znak miejscowosci a ograniczenie predkosci

sluchajcie, zaczelem ostatnio sie zastanawiac nad pewna sprawa a mianowicie znak E-17a . jaka jest dopuszczalna predkosc za tym znakiem? dodam ze chodzi mi o sam znak bez dodatkowych informacji np. obszar zabudowany lub ograniczenie osadzonych na tym samym slupie.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie

Jeżeli nie ma dodatkowo znaku zakazu ograniczającego prędkość B-33 to nic się nie zmienia czyli standardowo 90km/h
    "I oto trzeba będzie dumnym krokiem iść bez twarzy..."

Od dawna na forum

no i tu nie jest wszystko jasne bo w jakims pytaniu jest obrazek na ktorym jedzie sobie ciezarowka na drodze dwujezdniowej, dwupasmowej o 2ch wydzielonych pasach i jest znak wlasnie ten E17a i pytanie jaka bedzie dopuszczalna predkosc za tym znakiem. droga oczywiscie nie ekspresowa a jedynie dwujezdniowa(nie pamietam jakie to pytanie dokladnie). prawidlowa odpowiedz w tym tescie to ze 50km/h. no i co teraz?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Płock

a moze to był pojazd holujacy inny pojad?
    szkoda ze niepamietasz pytania

Od dawna na forum

Znak E-17a nie ma nic wspólnego z dopuszczalną prędkością, może ona za nim wynosić 20 km/h, 30 km/h, 50 km/h, 70 km/h, 90 km/h, 130 km/h...

Od dawna na forum

cman, rozumniem ale napisalem ze jesli nie ma z nim zadnego zakazu a i pozniej tez nic nie ma... pozatym w innym pytaniu jest sytuacja - w prawo (obszar zabudowany) i w lewo (wlasnie e17a) i prawidlowa odpowiedz - w lewo 90km/h a w prawo 50km/h od 5 do 23 i 60km/h od 23 do 5 rano.
    ponizej zdjecie tego pytania. troszke mi sie pomylilo bo jest tabliczka obszaru zabudowanego... ale gdyby na jej miejscu stala wlasnie e17a to jaka dopuszczlna predkosc(wracajac do mojego poczatkowego pytania).

http://www.wrzuta.pl/obraz/biVFNHDo9c/11111

Od dawna na forum

No więc powtarzam, że ten znak nie znaczy nic w kwestii prędkości, równie dobrze zamiast niego mógłby stać znak zakaz ruchu pieszych i niczego on nie zmienia.

Skoro na wycinku drogi mamy widoczny tylko ten znak i żadnego widocznego ograniczenia prędkości, to nie wiadomo jaka tam jest dopuszczalna prędkość. Być może kilometr wcześniej stał znak ograniczenia do 70 km/h i w związku z tym dopuszczalna prędkość za znakiem E-17a będzie wynosiła właśnie 70 km/h. To jest zresztą jeden z bardziej rażących błędów występujących w pytaniach na egzaminie teoretycznym dla kandydatów na kierowców.

Od dawna na forum

Od dawna na forum

Cytat Napisał cman
    Być może kilometr wcześniej stał znak ograniczenia do 70 km/h i w związku z tym dopuszczalna prędkość za znakiem E-17a będzie wynosiła właśnie 70 km/h.
    przypuscmy ze stal, ale tez przypuscmy ze przed znakiem e17a bylo skrzyzowanie... i teraz nie wiadomo jak to interpretowac.
    mi sie wydaje ze ten znak stosuje sie zeby uswiadomic/podkreslic ze jest sie poza obszarem zabudowanym. Sytuacja odwrotna jest taki sam znak ale z bialym tłem.

Od dawna na forum

Cytat Napisał olek256
    Na nowej drodze po skręcie w prawo widać znak D-42, a więc w tamtym miejscu odbywa się wjazd do obszaru zabudowanego. Skoro tak, to znaczy, że wcześniej był obszar niezabudowany, czyli po skręcie w lewo nadal obszar będzie niezabudowany. Niemniej znak E-17a jest tam zbędny, jeżeliby patrzeć na sytuację jedynie pod kątem pytania testowego.

Cytat Napisał olek256
    mi sie wydaje ze ten znak stosuje sie zeby uswiadomic/podkreslic ze jest sie poza obszarem zabudowanym. Sytuacja odwrotna jest taki sam znak ale z bialym tłem.
    Już nie, znaki z białym tłem nie mają mocy prawnej od bodajże dwóch i pół roku. W tej chwili każda miejscowość, niezależnie od tego czy jest w danym miejscu obszar zabudowany czy nie, jest oznaczana znakiem E-17a z zielonym tłem.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia