Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Nowy użytkownik

wysepka z pasami dla pieszych

Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Pytanie brzmi: jeżeli mamy wysepkę rozdzielającą, ale przez tą wysepkę ciągłością są namalowane pasy to czy ten przepis ma rację bytu? Wygląda to jak lenistwo drogowców którzy przez jezdnię z namalowanym przejściem dla pieszych postawili elementy wysepki, a pomiędzy nimi pozostawili asfalt z przejściem.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Szklarska Poręba

tak na logikę to raczej tak bo wysepka spełnia rolę "miejsca zatrzymania się pieszych" czyli oczekiwania na możliwość przejścia,nie ma sensu często wstawiania kawałka bruku itp tym bardziej że dla kobiety z wózkiem albo inwalidy stanowiło by to problem. Ja rozumie tą sytuację tak że skoro są elementy wysepki i wyznaczone jest miejsce pośrodku jezdni to jest to wysepka-niezależnie od linii itp
    przemieszczanie i obserwacja...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Cytat Napisał goralski
    tak na logikę to raczej tak bo wysepka spełnia rolę "miejsca zatrzymania się pieszych" czyli oczekiwania na możliwość przejścia,nie ma sensu często wstawiania kawałka bruku itp tym bardziej że dla kobiety z wózkiem albo inwalidy stanowiło by to problem. Ja rozumie tą sytuację tak że skoro są elementy wysepki i wyznaczone jest miejsce pośrodku jezdni to jest to wysepka-niezależnie od linii itp
    Logiczne i prawdziwe
    Jedynym lenistwem drogowców można nazwać brak zamalowania pasów "idących" przez tę wysepkę.
    Ale zdecydowanie trzeba to traktować jako element rozdzielający jedną jezdnię na dwie odrębne.
    Pozdrawiam
    Adam Kos

NIE JESTEM JUŻ związany w żaden sposób ze szkołą nauki jazdy BARTEK z Warszawy (byłem jego właścicielem i kierownikiem do końca października 2010 roku).

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Kraków

A co w systuacji gdy zamiast wybudowanej wysepki jest wymalowana powierzchnia wyłączona (P-21) i też jednym ciągiem wymalowana jest "zebra"?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Szklarska Poręba

wg mnie oznacza to to samo co "wysepka"..
    przemieszczanie i obserwacja...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    będzin

Chyba się mylisz

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Napisał Saghat
    A co w systuacji gdy zamiast wybudowanej wysepki jest wymalowana powierzchnia wyłączona (P-21) i też jednym ciągiem wymalowana jest "zebra"?
    jest jedno przejscie
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia