Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
-
26-06-2009, 19:35 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Będzin
Problem z odwołaniem egzaminu teoretycznego!
Witam Wszystkich użytkowników forum! Mam problem i liczę na to, że pomożecie mi w miarę możliwości... Przepraszam od razu, że tak się rozpisałam poniżej, ale może jak się wygadam to mi ulży...
Zapisałam się na egzamin 3 czerwca tego roku(jest to mój pierwszy egzamin), termin egzaminu teoretycznego dostałam na 1 lipca (tam gdzie zdaję, zdawało się najpierw teorię a potem ustalało się termin na praktyczny - po 9 czerwca osoby zdające pierwszy raz mogą zdawać to i to w jednym dniu). Byłam dziś w WORDzie dowiedzieć się, jakie są terminy na egzamin praktyczny. Z tego względu, że zapisałam się przed 9 czerwca, egzamin praktyczny (po zaliczeniu teorii 1 lipca)wypadnie dopiero na początku października
!!! Chłopak który stał przede mną w kolejce,został zapisany na 10 lipca na egzamin łączony. Zależy mi aby jak najszybciej odbyć egzamin praktyczny, więc powiedziałam pani w okienku, że chcę odwołać egzamin teoretyczny 1 lipca ponieważ nie mogę stawić się w tym dniu na egzaminie (co szkodzi trochę pościemniać
). Poprosiłam też, o ustalenie nowego terminu i egzaminu łączonego ponieważ jest to moje pierwsze podejście. Niestety,pani poinformowała mnie,że nie może mi odwołać egzaminu teoretycznego z 1 lipca, ponieważ mają już sporządzone listy na egzamin i anulować się nie da
Spytałam więc, "a co się stanie jeśli nie zgłoszę się w tym dniu na egzamin? " na co pani dziwne na mnie spojrzała i poprosiła kolejną osobę do okienka, nawet nie odpowiedziała na moje pytanie!! Tak mnie zatkała ta jej ignorancja, ze wyszłam z Wordu niczego się nie dowiedziawszy. Więc pytam Was, co sie stanie jeśli nie przyjdę na egzamin 1 lipca? Czy za ponowne zapisanie się później na egzamin jest jakaś dodatkowa opłata? Czy pieniądze które zapłaciłam zapisując się na egzamin pierwszy raz przepadną?? (Zapłaciłam za teorię i praktykę od razu) No i, czy jeśli teraz nie stawię się na egzamin i potem będę się zapisywać ponownie na,podkreślam na mój pierwszy egzamin, to zapiszą mnie na starych zasadach (najpierw teoria, później praktyka = długi okres oczekiwania), czy na nowych( teoria + praktyka w tym samym dniu i okres oczekiwania do 30 dni) ??? Dodam, że zależy mi, aby był to egzamin łączony i odbył się jak najszybciej... Może znacie jakiś inny sposób na przyspieszenie tego?
Jeszcze raz przepraszam za rozpisanie się, ale pani w WORDzie nie mogła lub nie chciała mi pomóc, więc nie miałam się do kogo zwrócić. Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję!"Stopy, nic po was, skoro mam skrzydła..."
-
26-06-2009, 19:39 #2Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Będzin
-
26-06-2009, 22:03 #3Nowy użytkownik
więc po pierwsze nowe zasady, które weszły 9 czerwca nie zmieniły zasad zapisywania na egzaminy a jedynie jego przebieg. Tak, więc to czy ośrodek zapisuje na praktyke i teorię jednego dnia zależy od samego ośrodka, może po części też od tego ilu jest chętnych aby zdobyć uprawnienia.
Co do kasy, którą wpłaciłaś. Jeżeli nie zgłosisz się na egzamin kasa za teorie przepada i zostaje to odnotowane, jako nie zdany egzamin(tak mi się wydaje, jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi), co oznacza, że jeżeli jeszcze 2 razy nie zdasz teorii będziesz musiała odbyć dodatkowych 10 h teoretycznych.
Co do możliwości przyspieszenia egzaminu ja bym poszedł jeszcze raz na twoim miejscu i porozmawiał z inną panią, może będzie milsza, a jeżeli to nie pomoże,to prosił kierownika ośrodka.
-
27-06-2009, 09:53 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- Radom
tak jak kolega Theo napisał. Jeżeli nie stawisz się na egzamin teoretyczny to przepada Ci kasa...a sam egzam traktowany jest jako NIEZDANY.
Co do oczekiwania na praktyke....PAŹDZIERNIK??...rzeczywiście trochę długo....to jest 3 miesiące ;/ napewno da się załatwić wcześniej....próbuj
powodzenia życze i głowa do góry
-
27-06-2009, 10:31 #5Od dawna na forum
Przepada tylko połowa kasy, za następny egzamin płaci się po prostu połowę. Jeżeli byłaś zapisana tylko na egzamin teoretyczny, to przepada 11 zł. Pozostałą wpłaconą kwotę w razie czego mogą Ci zwrócić do ręki, ale zapewne nie będzie problemu z wykorzystaniem jej do następnego egzaminu, więc pozostanie tylko kwestia dopłaty 11 zł.
Egzamin nie jest niezdany, tylko nieodbyty. Osoba nie stawiła się na egzamin, egzamin się nie odbył, wyniku egzaminu brak.
-
27-06-2009, 16:25 #6Od dawna na forum
- Mieszka w
- będzin
-
28-06-2009, 12:29 #7Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Będzin
Po napisaniu swojego pierwszego postu zadzwoniłam jeszcze do Wordu, no i niestety będę sobie musiała jednak podejść do teorii 1 lipca i czekać 3 miesiące na egzamin praktyczny
Bo nawet jeśli nie stawię się teraz na egzamin, to nie zapiszą mnie na egzamin łączony na który czeka się teraz 2 tyg. Zapiszą mnie tylko na teorię i potem na praktyczny( 3 miesiące po teorii)wiec tylko bym to sobie wydłużyła oczekiwanie... Miła pani (milsza niż ta z która rozmawiałam osobiście w wordzie
)poinformowała mnie, że i owszem, można zdawać egzamin łączony w ciągu 30 dni, ale tylko przy pierwszym podejściu. Jeżeli np. teorii się nie zda lub się do niej nie podejdzie (obojętne z jakich przyczyn)to ten przywilej przepada i na każdy kolejny można zapisać się osobno, co wydłuża czas oczekiwania na egzamin praktyczny
. Nie rozumiem tylko, dlaczego tenże word wydedukował sobie, że tylko osoba zdająca pierwszy raz i przystępująca do egzaminu łączonego może otrzymać termin egzaminu w ciągu 30 dni. Powinno tak być dla wszystkich którzy zdają pierwszy raz nie ważne łączony czy osobno teoria i praktyka... Trudno, pozostaje mi dowiadywać się czy ktoś nie zrezygnuje z jakiegoś wcześniejszego terminu.
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
"Stopy, nic po was, skoro mam skrzydła..."

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks