Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Skrzyżowanie

Nowy użytkownik

Skrzyżowanie

Mam pytanie co do skrzyżowania..
    Przypuśćmy że mam zielone światło i chcę skręcić na skrzyżowaniu w lewo..ale z naprzeciwka samochody też mają zielone światło i też kierowca z naprzeciwka zamierza skręcić w swoje prawo (tam gdzie ja). Obydwoje mamy zielone światło co w takiej sytuacji mam zrobić? czy później liczą się znaki i to one rozstrzygną kto ma pierwszeństwo ? czy reguła prawej ręki?
    Jeżeli muszę przepuścić tego z naprzeciwka to czy mogę też wjechać na skrzyżowanie?
    bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Nie znaki! Choć część kierowców błędnie na nie wtedy patrzy. Z poziomu sygnalizacji spadasz wyłącznie na poziom przepisów ogólnych i tzw. ,,reguły prawej ręki''.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Nowy użytkownik

aha czyli stosuję regułę prawej ręki dziękuję za odpowiedź
    ps a czy mogę wjechać na skrzyżowanie i czekać aż tamten skręci i ja za nim?

Nowy użytkownik

albo jak oni (ci z naprzeciwka) cały czas jadą prosto a ja zamierzam skręcić w lewo to mogę wjechać na skrzyżowanie i czekać aż będę miała wolne?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Lublin

Dokładniej to ustępujesz pierwszeństwa pojazdom jadącym z naprzeciwka. W sumie to nie ma takiego wielkiego znaczenia czy te pojazdy z naprzeciwka jadą prosto czy skręcają w prawo. Jeżeli jesteś pierwsza na skrzyżowaniu to nie ma problemu, bo jak już są jakieś autka przed tobą to już niekoniecznie możesz wjechać na to skrzyżowanie.
    Nie pisz dwóch postów pod sobą, od tego jest edycja.

Nowy użytkownik

Zielone światło na sygnalizatorze s-1 uprawnia nas tylko za wjazd za ten sygnalizator, tak jak w tej sytuacji wjeżdżasz za sygnalizator i skręcając w lewo ustępujesz pierwszeństwa przejazdu pojazdom jadącym na wprost z przeciwnego pasa ruchu oraz pojazdom skręcającym w prawo z tego pasa, stosujesz w tym wypadku regułę prawej ręki.
    Z drugiej strony wedle KD nie możesz wjechać za sygnalizator jeżeli nie masz miejsca do opuszczenia skrzyżowania, ocenę całej sytuacji podejmuje sam kierujący z zachowaniem szczególnej ostrożności.
    Tak jak kolega napisał wyżej jeżeli jesteś pierwsza to nie ma problemu jako iż przy zmianie świateł powinnaś opuścić skrzyżowanie

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia