Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
-
04-12-2009, 21:15 #1Nowy użytkownik
Pytania nt. stref i przepuszczania na egzaminie
Witam.
W związku z tym, że jestem na kursie na prawo jazdy i nieuchronnie zbliża się egzamin mam do Was kilka pytań:
1. Strefy (zamieszkania, ograniczonej prędkości).
Jak wjeżdżamy w jakąś strefę to wiem, że odwołują ją specjalne znaki (nie skrzyżowanie). Jak jest w przypadku, gdy jadąc strefą skręcimy np. w lewo? Czy po skręcie strefa nadal nas obowiązuje, czy odnosi się tylko do drogi na której stoi ? Budzi to moje wątpliwości, ponieważ w mieście po którym jeździłem skręcałem i bywało, że nie mogłem doszukać się odwołania strefy (może błędne oznakowanie) , a z kolei koledzy mówią, że strefa nadal obowiązuje.
2. Tzw. wpuszczanie nas przez innych kierowców, kiwanie, machanie etc.
Gdy znajdujemy się w takiej sytuacji, że jesteśmy na drodze podporządkowanej i chcemy wjechać na drogę z pierwszeństwem, a na niej jest dośc spory tłok i jakiś kierowca nam machnie, mignie światłami itd. żebyśmy wjechali. Co mamy zrobić? Stać i czekać na wolne bo nie mamy pierwszeństwa, czy skorzystać? Jak odniesie się do tego egzaminator?
Sory, może to banalne, powtarzające się pytania, ale chce jak najlepiej się przygotować, a nic konkretnego co by mnie zadowoliło nie znalazłem. Podpytam jeszcze instruktora na jeździe, ale liczę, że Wy też pomożecie.
Pozdrawiam
-
05-12-2009, 16:31 #2Nowy użytkownik
1. Strefę odwołuje znak. Także skręty nie mają tutaj znaczenia, jeżeli nie ma znaku odwołującego strefę, to znaczy, że ona obowiązuje!
2. Jedziemy, ale lepiej zapytaj egzaminatora, czy możesz skorzystać. Jeśli pozwoli to jedziemy, jeśli powie: "Decyzja należy do Pana/Pani" ... to lepiej nie korzystać z uprzejmości innych kierowców
-
10-12-2009, 14:10 #3Nowy użytkownik
witam!
Jeśli chodzi o strefę ograniczonej prędkości to takową odwołuje znak odwołujący strefę lub znak wprowadzający nową prędkość
(nigdy skrzyżowanie)
a co do przepuszczania i uprzejmości innych kierowców w stosunku do kursantów na egzaminie to pamietając , że na egzaminie wszystko się nagrywa najlepiej po prostu zakomunikowac egzaminatorowi , że ten i ten kierowca mnie tu przepuszcza pomimo tego, że ja jestem na drodze podporządkowanej, więc korzystam z tego
egzaminator musi zobaczyć, że wiemy iż jesteśmy na drodze podporządkowanej i że potrafimy podejmowac szybkie decyzje na drodze
pozdrawiam
-
30-12-2009, 11:27 #4Nowy użytkownik
Cześć
Jeżeli chodzi o pierwszą sytuację to zgadzam się z poprzednikami wjazd do strefy zamieszkania i wyjazd z niej są oznaczone odpowiednimi znakami. I wszystkie przyległe uliczki do tej drogi po której się poruszasz też.
Natomiast jeżeli chodzi o tę drugą sytuację czy korzystać z uprzejmości innych kierowców, to jestem do tego negatywnie nastawiona, bynajmniej podczas egzaminu. Dla egzaminatora liczy się przede wszystkim to czy znasz przepisy ruchu drogowego a nie uprzejmość wobec kierowców. Owszem egzamin jest nagrywany ale jeżeli egzaminator Ci nic nie powie tylko kiwnie głową już może być po Tobie. Oni mają swoje zagrywki i później zarzuci Ci że nie stosujesz się do przepisów i nie ustąpiłeś pierwszeństwa i nie liczy się dla niego to że ktoś Cię przepuścił. Byłam świadkiem takiej sytuacji, gdy inny kierowca przepuścił osobę egzaminowaną pomimo tego, że on miał pierwszeństwo ale stał w korku i nie miał możliwości w danej chwili pojechać dalej. Niestety egzaminator po takim manewrze kazał tej osobie zatrzymać się przy prawej krawędzi jezdni i zamienili się miejscami. Już wiadomo jak zakończył się dla niej ten egzamin. Żadne tłumaczenie tu nie pomoże, on po prostu sprawdza znajomość przepisów. No chyba, że ewidentnie powie proszę jechać to nie będzie miało wpływu na wynik egzaminu, wtedy można by zaryzykować. W przeciwnym razie nie radziłabym korzystać z takiej możliwości, gdyż skinąć głową może ale nie każe Ci tego wykonywać, wybór należy do Ciebie. Tak może się tłumaczyć jeżeli otrzymasz wynik negatywny.
-
30-12-2009, 12:26 #5Od dawna na forum
-
14-04-2010, 17:01 #6Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Wrocław
Juz jest jedyna taka we Wrocławiu
www.strefawroclaw.pl , wszystko o naszej strefie egzaminacyjnej.
-
14-04-2010, 17:05 #7Od dawna na forum

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks