Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
Hybrid View
-
11-07-2009, 23:47 #1Nowy użytkownik
parkowanie równoległe - jak najłatwiej?
Bardzo proszę o instrukcję parkowania równoległego. Najchętniej "krok po kroku". Zdaję sobie sprawę, że może to ciężko opisać, ale wiem też, że są osoby które potrafią to napisać. Z góry dziękuję. Wiem, tak pobieżnie, a chciałabym dokładnie, bo zawsze, jak robię to parkowanie, to jestem tak przerażona, że nie słyszę instruktora. Mam teraz, po kursie, jazdy dodatkowe i sama nie wiem na czym się skupić przed egzaminem, czy na łuku, czy parkowaniu, czy jeździe po mieście.
-
22-09-2009, 14:22 #2Nowy użytkownik
moje parkowanie równoległe wygląda tak
1. jadę prosto tak aby zatrzymać się ciut dalej niż samochód przed którym chcę zaparkować. kierunkowskaz
2. ustawiam prawe lusterko do dołu aby widziec krawężnik, daję wsteczny
3. cofam tak aby w bocznej szybie się pojawił koniec samochodu przed którym chcę zaparkowac.
4. kręcę max kierownicą i jadę tak aby w tylnej szybie pomiędzy lewym a środkowym zagłowkiem widziec samochód z tyłu (czyli ten za którym chcę parkować)
5. prostuję kierownicę, obserwuję prawe lusterko aby widzieć krawężnik jadę w tył
6. kierownica w drugą stronę tak aby wyprostować.
7. ustawiam prawiłowo lusterko.
8. koniec (moze byc ręczny i luz)
-
22-09-2009, 20:41 #3Użytkownik
- Mieszka w
- Wrocław / Wisła
Ja "starym" systemem zdawałem prawo jazdy, ale nie jedną osobówka czy pojazdem ciężarowym jechałem i zawsze (pomijając pewien wpływ doświadczenia) robię tak.
1. cofając czekam aż moj tył samochodu pokrywa się z początkiem wolnej przestrzeni (np. tyłem samochodu który znajdzie się przede mną po tym manewrze) gdzie chcę zaparkować
2. skręcam (dążąc do całego skrętu)do chwili gdy lewa linia samochodu widoczna lusterkiem jest na równi z prawym przednim "rogiem" samochodu (jeżeli nie ma samochodu to ciężko opisać na jakiej zasadzie "widzę" moment gdy prostuje kierownicę)
3. prostuję kierownicę i czekam aż mój przód schowa się przed samochodem przede mną, równoznaczne jest to ok 50 cm (dla osobówki) od krawężnika (przeszkody).
4. caly w lewo aż się schowam.
Miej więcej tak wygląda u mnie to na codzień, fakt faktem nie myślę "ile w lewo, prawo" etc ale fakt "widze w lusterku prawy kierunkowskaz pojazdu za mną i prostujemy" jest pomocny jak komuś staram się wytłumaczyć.Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
-
14-04-2010, 17:10 #4Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Wrocław
hejka hajka
Juz jest jedyna taka we Wrocławiu
www.strefawroclaw.pl , wszystko o naszej strefie egzaminacyjnej.
-
14-04-2010, 19:02 #5Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Poznań
-
14-04-2010, 21:21 #6Od dawna na forum

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks