Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

Jak to jest z leasingiem

Chce zalozyc OSK, jestem zarejstrowany w UP, 1 lutego skladam wniosek o dofinasowanie (moja pierwsza dzialalnosc) no i chce auto (Punto EVO) w leasingu... czy jest to korzystne rozwiazanie? i czy po splacie leasingu bede mogl auto wykupic na siebie jako osobe prywatna czy musze na firme?

Użytkownik

Chcesz wykupić punto po 5-letniej L-ce?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program zarządzania OSK

Będziesz mógł wykupić to auto (po śmiesznej cenie - ok 300 - 500zł/zależnie od umowy) ale na swoją działalność gospodarczą. Ale jaka to różnica?

UWAGA! Pamiętaj, że firmy leasingowe działają na zasadach, które są - pomimo swojej legalności - warunki wręcz przestępcze. Jeżeli z jakiś przyczyn (złej koniunktury, problemów finansowych) będziesz zalegał z 1 lub 2 ratami, zabiorą Ci samochód, ale raty będziesz musiał spłacić wszystkie do samego końca.

Przykład.: Bierzesz w leasing pojazd wartości 40000 pln na 3 lata. Rata wychodzi ok (tylko przykład) 1500pln.
    Po roku (po wpłaceniu 18000pln) będziesz miała opóźnienie w 2 racie zabiorą Ci pojazd. To mimo wszystko będziesz miał do zapłaty 36000 + najczęściej 20% różnych fikcyjnych kosztów - NIE UŻYTKUJĄC JUŻ POJAZDU!!!

Zastanów się więc dobrze przy wyborze leasingu. Poczytaj fora internetowe - tam jest wiele opowieści, jak to leasingobiorca miał wykupić swoje auto o wartości rynkowej ponad 100 000 za 600zł w ramach wykupu, ale na 2-3 miesiące przed końcem okresu leasingowania firma odebrała mu samochód, a jakieś poprzednie opóźnienia w spłacie. Oczywiście - swoje rachunki trzeba płacić, ale... ludzka twarz biznesu to też ważny czynnik. Przy leasingu na to nie licz.
    SOS-Manager 2.2 / 2009
    Informatyczny System Profesjonalnego Zarządzania Ośrodkiem Szkolenia Kierowców

Pierwszy stworzony przez praktyków program do obsługi OSK. Bądź o krok przed konkurencją!

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

no tez sie sam na tym zastanawiam czy jak skonczy sie leasing to wykupic.... wiec ten leasing to fcale nie taki fajny..... chyba pierwsze auto kupie na raty a jak sie rozkreci to wejde w leasing....
    a powiedzcie mi jak ja bede wlascicielem OSK i kupie autko na siebie... to jak to wykazac przy zakladaniu OSK ze to autko jest na wyposarzeniu OSK (jeden z warunków do spelnieni-OSK musi posiadac co najmniej jedna L-ke) to eleczka moze byc na mnie jako osobe prywatna czy musi byc na OSK....?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Lublin

Sam posiadam dwa pojazdy w leasingu, czyli zarejestrowane na firmę leasingową i jeden pojazd jest moją własnością. Otwierałem szkołę z pojazdem leasingowym. Przy czym firma oczywiście przekazuje "upoważnienie" do korzystania z tych pojazdów. Wystarczy, że urzędnikowi przedstawisz upoważnienie i dowód rej. pojazdu z adnotacją "L". Wydaje mi się (może się mylę), że mógłbyś nawet wypożyczyć pojazd od innej szkoły lub osoby i korzystać z niego we własnej firmie. Kwestia odpowiedniej umowy użyczenia, upoważnienia do korzystania z pojazdu i załatwione. Dzisiaj wytropiłem w sieci ogłoszenie szkoły jazdy, która wynajmuje salę wykładową innym. Wiele rzeczy jest możliwych.
    Ale wracając do leasingu - są plusy i minusy. Przy odpowiedniej umowie, każda rata leasingowa będzie Twoim kosztem. Trzeba się jednak liczyć z tym, że opóźnienia w spłatach niosą poważne konsekwencje.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Pomorskie

ok ale jak to jest ... niemoge wziac leasingu bo musze miec zalozona dzialalnosc co najmniej 1 miesiac... a bez samochodu nie zaloze dzialalnosci jako OSK ;( wiec jak t rozwiazac...?

Nowy użytkownik

jeśli nie wiesz jak wygląda sytuacja leasingowania samochodu, wystarczy, że chociażby poczytasz o tym w sieci bo stron o tym jest mnóstwo. Jeśli jednak chcesz więcej to po prostu pogadaj z doradcą leasingowym leasing samochodu osobowego i on z pewnością wszystko dokładnie Ci objaśni

Od dawna na forum

Nigdy nie miałem styczności z leasingiem, ale powiem szczerze że w życiu bym nie pomyślał że jest tak jak ktoś napisał powyżej....spłaciłem 20 rat , 1 nie i co? Zabierają mi auto a ja spłacam dalej mimo że go nie mam?! Przecież to jest chore...!

Nowy użytkownik

wszystko zależy od firmy leasingowej widocznie. ja naprawdę mam dobre wspomnienia i doświadczenia. wlasnie dlatego warto szukać opinii o firmach żeby potem nie było problemu

Od dawna na forum

Jak spłacałeś w terminie to jakie masz mieć doświadczenia jak nie dobre?!

Ale dziś bywa różnie....

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia