Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Poznań

strefa zamieszkania

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości...

Jak to jest w przypadku wtargnięcia pieszego na jezdnię, pod koła samochodu, w strefie zamieszkania? Mam wątpliwość co do tej kwestii, bo z jednej strony wtargnięcie jest wtargnięciem, ale z drugiej - czy można o nim mówić na terenie, gdzie zgodnie z przepisami (o strefie zamieszkania) nawet trzylatek może biegać bez opieki rodziców? Kto i jak miałby kilkuletniemu dziecku wytłumaczyć, że owszem, ma pierwszeństwo, ale nie może "wtargnąć"?

Reasumując - kto ponosi winę za takie potrącenie? Będę wdzięczny za odpowiedzi, może ktoś spotkał się juz z taką sytuacją?
    Maciej

Od dawna na forum

Zgodnie z przepisami pieszy ma pierwszeństwo. Dziecko do lat 7 mie musi przebywać pod opieką osoby starszej. Za bardzo nie ma co tłumaczyć w sumie. Stosując się do obowiązującej prędkości 20km/h ciężko raczej o spowodowanie wypadku lub potrącenie kogoś.
    Tak na zdrowy chłopski rozum mi się wydaje.

Nowy użytkownik

Powiem więcej - dzieci mogą się bawić w strefie zamieszkania na środku ulicy, np. grać w piłkę i też jest ok. Ot taka dygresja
    Pracuj mądrze nie ciężko www.nwa-mlm.pl

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Poznań

Cytat Napisał jarzabek
    Zgodnie z przepisami pieszy ma pierwszeństwo. Dziecko do lat 7 mie musi przebywać pod opieką osoby starszej. Za bardzo nie ma co tłumaczyć w sumie. Stosując się do obowiązującej prędkości 20km/h ciężko raczej o spowodowanie wypadku lub potrącenie kogoś.
    Tak na zdrowy chłopski rozum mi się wydaje.
    Też mi się tak wydawało, ale niedawno spotkałem się z sytuacją, gdy pewien policjant potrącił siedmioletnią dziewczynkę na swoim osiedlu (w strefie zamieszkania). Przyjechali jego koledzy i orzekli, że to nie jego wina, bo doszło do "gwałtownego wbiegnięcia". Udzielili pouczenia rodzicom dziewczynki. Poddałem ten temat pod dyskusję na forum, bo wydało mi się to dziwne i zacząłem się zastanawiać, czy dobrze wszystko interpretuję. Interpretacja policji była taka - skoro Prawo o ruchu drogowym odnosi się również do stref zamieszkania, a jest w nim mowa, że gwałtownie czy zza samochodów na drogę wbiegac nie wolno - to tutaj do czegos takiego właśnie doszło. Interpretacja moja - skoro w strefie obowiązują szczególne zasady, to jednak mają one pierwszeństwo przed ogólnymi... Nie jestem prawnikiem, ale staram się myśleć logicznie - skoro w strefie, na jezdni, może przebywać bez opieki dziecko w każdym, nawet najmłodszym wieku - to jak można uznać, że może dojść w niej do wtargnięcia? Przecież dziecku nie wytłumaczysz, że "ma pierwszeństwo", ale "nie może wtargnąć"... Nawet dziecko, które ma skończone siedem lat, może tej skomplikowanej materii nie ogarnąć...
    Maciej

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Poznań

Cytat Napisał tumek
    Powiem więcej - dzieci mogą się bawić w strefie zamieszkania na środku ulicy, np. grać w piłkę i też jest ok. Ot taka dygresja
    No właśnie...
    Maciej

Od dawna na forum

No to się policjanci wykazali. Trafili na takich co się nie znali i to wykorzystali. Jeśli było tak jak piszesz to .......a może lepiej nie będę komentował zachowania policjantów. Powiem tylko tyle że dla mnie opisana sytuacja trąci komuną!!!

Nowy użytkownik

Witam serdecznie!!!
    wszystkim bardzo polecam szkołe jazdy PASJONAT, która znajduje sie na os. Rusa 124 w poznaniu. Z kursu jestem bardzo zadowolony, instruktor jest bardzo sympatyczny, spokojny, nie krzyczał, nie złościł sie gdy coś źle zrobiłem wręcz odwrotnie strał sie mi wszystko dokładnie wytłumaczyć gdzie i jaki błąd zrobiłem. Pokazał mi wszystkie pułapki na drogach egzaminacyjnych. jazda była naprawde bezstresowa!! naprawde warto, POLECAM i trzymam za wszystkich kciuki

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Moim zdaniem policjanci orzekli słusznie (oczywiście, jeżeli faktycznie miało miejsce wejście bezpośrednio przed jadący pojazd).
    Oczywiście, ze piesi w strefie zamieszkania mają pierwszeństwo. Co nie znaczy, że mogą wchodzić bezpośrednio pod jadący pojazd. Na przejściu dla pieszych również mają pierwszeństwo a jednak wchodzić bezpośrednio pod jadący pojazd im nie wolno.

Pieszy w strefie zamieszkania może poruszać się całą szerokością drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem. Ale nie jest to moim zdaniem jednoznaczne z możliwością wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd.

Ponadto sądzę, że gdyby ustawodawca chciał wyłączyć strefę zamieszkania spod dyspozycji wynikających z art.14, to zrobiłby to w art.15 Tak się jednak nie stało.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał tumek
    No nie sądzę, żeby to było OK. Pierwszeństwo pieszego i prawo przebywania tam dzieci do lat 7 bez opieki nie niwelują nadal zakazu tamowania i utrudniania ruchu. Gra w piłkę na drodze nie wydaje mi się właściwa.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Próbowaliście kiedyś jechać 20km/h? Ale tak z ręką na sercu. Ja ostatnio miałem okazję jechać drogą z takim ograniczeniem. Uwierzcie, że przy zachowaniu takiej prędkości nie ma możliwości doprowadzić do potrącenia kogokolwiek, pod warunkiem oczywiście że np. w tym momencie nie wysyłamy smsa.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia