Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Nowy użytkownik

Pytanie "lewoskręt"

Witam wszystkich.
    Mam pytanie dotyczące "lewoskrętu" na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną (kolizyjnym). Otóż zamierzam skręcić w lewo czyli przepuszczam wszystkie pojazdy jadące z przeciwka prosto oraz skręcające w prawo. Czy powienienem również przepuścić te pojazdy jadące z przeciwka w prawo, którym zapaliła się zielona strzałka do warunkowego skrętu w prawo? Jeżeli nie, to jak rozpoznać, czy pojazdom z przeciwka dalej świeci zielone światło czy zielona strzałka?
    Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Nowy użytkownik

Re: Pytanie "lewoskręt"

Cytat Napisał boog
    Czy powienienem również przepuścić te pojazdy jadące z przeciwka w prawo, którym zapaliła się zielona strzałka do warunkowego skrętu w prawo?
    Masz przed nimi pierwszeństwo.

Cytat Napisał boog
    Jeżeli nie, to jak rozpoznać, czy pojazdom z przeciwka dalej świeci zielone światło czy zielona strzałka?
    Po świetle zielony zmieni im się na światło czerwone, a nie bezpośrednio na strzałkę warunkowego skrętu.
    Z tego co kojarzę (mogę być w błędzie) nie dojdzie do sytuacji, gdzie Ty (światło pełne, zielone) i kolega z naprzeciwka będzie miał warunek skrętu w prawo.

Nowy użytkownik

Re: Pytanie "lewoskręt"

Cytat Napisał tomelcz
    Z tego co kojarzę (mogę być w błędzie) nie dojdzie do sytuacji, gdzie Ty (światło pełne, zielone) i kolega z naprzeciwka będzie miał warunek skrętu w prawo.
    No właśnie ja kojarzę skrzyżowania w Poznaniu, gdzie zielona strzałka zapala się bezpośrednio po zielonym świetle. Dlatego właśnie pojawiła się u mnie taka wątpliwość.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Lublin

Akurat jest taka jedna sytuacja w Lublinie na skrzyżowaniu Muzyczna - Narutowicza - Głęboka - Nadbystrzycka.
    Jadać ul. Muzyczna mamy zielone światło, a skręcający w prawo z ul. Głębokiej w Nadbystrzycką mają warunkową strzałkę do skrętu w prawo.

Oczywiście mając zieloną strzałkę trzeba ustąpić pierwszeństwa w takiej sytuacji

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia