Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

Pytanie o skrzyżowanie

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie skrzyżowania drogi o nawierzchni bitumicznej z drogą o nawierzchni z płyt betonowych pełnych. W/g kodeksu sprawa jest jasna jeżeli obydwie drogi mają powyżej 20 m to są to drogi równorzędne, ale w mojej miejscowości przyjęło się, że asfalt ma pierwszeństwo. Czy są wam znane może jakieś inne przepisy regulujące pierwszeństwo na skrzyżowaniu bez znaków i sygnalizacji. Dzięki.

Od dawna na forum

Jeżeli nie ma znaków, ani sygnalizacji świetlnej to skrzyżowanie jest skrzyżowaniem równorzędnym, a więc stosuje się zasady ogólne.
    Tak niestety jest, że czasami na drogach lokalnych kierowcy ustalają sobie sami zasady pierwszeństwa, z czasem się to przyjmuje i wszyscy zaczynają jeździć niezgodnie z przepisami.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Piotrków Tryb.

w takiej sytuacji należy sie stosować do regóły prawej strony, aczkolwiek należy przy tym zachować szczególną ostrożność gdyż jak mówisz jest to wasza przyjęta regóła to ktoś niespodziewanie może w ciebie wjechać albo na odwrót a wtedy... same kłopoty.. ale radze stosować sie do tej regóły i jak mówie z zachowaniem szczególnej ostrożności, a wszystko bedzie ok pozdrawiam i szerokiej drogi

Od dawna na forum
    Mieszka w
    okolice Grudziądza

ja mam fajniej u mnie drogowcy postawili ograniczenie a niedaleko polali asfaltem drogę. a jak wiadomo skrzyżowanie odwołuje ograniczenie wiec nieliczni smigaja ile mogą a reszta sie wlecze

to zależy czym jeździsz jeśli czymś do naprawy.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia