Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70
    Od dawna na forum

Ta, straszne, że niektórzy uwierzą w to, co stanowią obowiązujące przepisy .

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Nie zauważyłem odpowiedzi, sorry.

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał archis_p
    Uważam, że w kontekście tego art. jazda lewym pasem "ot tak sobie" jest nadinterpretacją i jest niedopuszczalna.
    Ot tak sobie to może nie, bo i po co, ale w związku z wyprzedzaniem lub omijaniem.
    Chyba się nie zrozumieliśmy. Cały czas miałem wrażenie, że rozmawiamy o sytuacji, w której kończymy manewr wyprzedzania po rozpoczęciu się linii ciągłej. Wtedy kierujący ma dwie możliwości:
    1. Zająć prawy pas przejeżdżając ciągłą.
    2. Jechać dalej lewym pasem.
    Myślałem, że o tym rozmawiamy; myliłem się?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał cman
    Ta, straszne, że niektórzy uwierzą w to, co stanowią obowiązujące przepisy .
    A od kiedy to TYYYY ustanawiasz obowiązujące przepisy.
    Te lubiem.
    Tych nie lubiem to ich nie stosujem.

Według twoich mocno ograniczonych przepisów to masz rację.

Ale zgodnie z obowiązującymi przepisami to ....

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    Chyba się nie zrozumieliśmy. Cały czas miałem wrażenie, że rozmawiamy o sytuacji, w której kończymy manewr wyprzedzania po rozpoczęciu się linii ciągłej. Wtedy kierujący ma dwie możliwości:
    1. Zająć prawy pas przejeżdżając ciągłą.
    2. Jechać dalej lewym pasem.
    Myślałem, że o tym rozmawiamy; myliłem się?
    No o tym, a konkretniej o tym i o tym samym w przypadku linii P-3.

Cytat Napisał kopan
    A od kiedy to TYYYY ustanawiasz obowiązujące przepisy.
    Nie ustanawiam obowiązujących przepisów. Ja tylko tłumaczę ich znaczenie tym, którzy samodzielnie nie są w stanie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał cman
    No o tym, a konkretniej o tym i o tym samym w przypadku linii P-3.
    No więc jeżeli zakończy wyprzedzanie po rozpoczęciu linii ciągłej to przejedzie ciągłą lub pojedzie dalej lewym pasem. Obydwa zachowania są niezgodne z przepisami, obydwa to wykroczenia i obydwa są karane mandatem.

Jazda lewym pasem w tej sytuacji nie ma związku z wyprzedzaniem, bo ten manewr już się zakończył. Więc dalsza jazda lewym pasem jest jazdą "ot tak sobie".
    Volenti non fit iniuria

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    No więc jeżeli zakończy wyprzedzanie po rozpoczęciu linii ciągłej to przejedzie ciągłą lub pojedzie dalej lewym pasem. Obydwa zachowania są niezgodne z przepisami, obydwa to wykroczenia i obydwa są karane mandatem.
    Jeżeli przejedzie linię podwójną ciągłą to popełni wykroczenie i może zostać ukarany mandatem. Ale jeżeli pojedzie dalej lewym pasem ruchu, to jakie wykroczenie popełnia?

Cytat Napisał archis_p
    Jazda lewym pasem w tej sytuacji nie ma związku z wyprzedzaniem, bo ten manewr już się zakończył. Więc dalsza jazda lewym pasem jest jazdą "ot tak sobie".
    Nie. Linia podwójna ciągła zabrania przejeżdżania przez nią, więc nie ma możliwości powrotu na prawy pas ruchu. Więc jazda lewym pasem ruchu jest cały czas wynikiem wyprzedzania.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał cman
    Jeżeli przejedzie linię podwójną ciągłą to popełni wykroczenie i może zostać ukarany mandatem. Ale jeżeli pojedzie dalej lewym pasem ruchu, to jakie wykroczenie popełnia?
    Inne. I za to również otrzyma mandat. Jeżeli jakieś wykroczenie nie jest akurat ujęte w "taryfikatorze" to nie znaczy, że nie istnieje. A nie jest ujęte, jak sądzę, z powodu dużego wachlarzu sytuacji, w których jazda lewym pasem jest dopuszczalna. Ciężko byłoby to precyzyjnie sformułować w rozporządzeniu.
    Cytat Napisał cman
    Nie. Linia podwójna ciągła zabrania przejeżdżania przez nią, więc nie ma możliwości powrotu na prawy pas ruchu. Więc jazda lewym pasem ruchu jest cały czas wynikiem wyprzedzania.
    Wynikiem wyprzedzania była w momencie wyprzedzania. Ale wyprzedzanie już zakończył. Teraz jest to jazda "ot tak sobie".
    Volenti non fit iniuria

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    Inne. I za to również otrzyma mandat. Jeżeli jakieś wykroczenie nie jest akurat ujęte w "taryfikatorze" to nie znaczy, że nie istnieje.
    Oczywiście, natomiast każde wykroczenie musi mieć jakąś podstawę prawną i o nią pytam. Konkretny przepis z PRD lub rozporządzenia o znakach i sygnałach.

Cytat Napisał archis_p
    Wynikiem wyprzedzania była w momencie wyprzedzania. Ale wyprzedzanie już zakończył. Teraz jest to jazda "ot tak sobie".
    Nie ot tak sobie, tylko jazda spowodowana brakiem możliwości powrotu na prawy pas ruchu. Znalezienie się na lewym pasie ruchu było wynikiem wyprzedzania, następnie znalezienie się po lewej stronie podwójnej linii ciągłej również było wynikiem wyprzedzania, dalej jazda lewym pasem ruchu jest wynikiem braku możliwości zmiany pasa ruchu na prawy.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał cman
    Oczywiście, natomiast każde wykroczenie musi mieć jakąś podstawę prawną i o nią pytam.
    art.97 k.w.

Cytat Napisał cman
    Konkretny przepis z PRD lub rozporządzenia o znakach i sygnałach.
    Nie ma.

Cytat Napisał cman
    dalej jazda lewym pasem ruchu jest wynikiem braku możliwości zmiany pasa ruchu na prawy.
    Ok, zgadzam się. Co nie zmienia faktu, że jest to wykroczenie.

Dlatego:
    Cytat Napisał Piotr_2
    Musisz wyprzedzać tak, aby zająć miejsce na swoim pasie zanim zacznie się linia ciągła.
    bo w przeciwnym wypadku będziesz miał do wyboru jedno z dwóch wykroczeń.
    Volenti non fit iniuria

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    art.97 k.w.
    Ja nie pytałem o kwalifikację prawną czynu, tylko o podstawę naruszenia przepisu.
    Cytat Napisał KW
    Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych, podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.
    Przeciwko którym przepisom ktoś wykracza?

Cytat Napisał archis_p
    Cytat Napisał cman
    Konkretny przepis z PRD lub rozporządzenia o znakach i sygnałach.
    Nie ma.
    Ano właśnie.

Cytat Napisał archis_p
    Ok, zgadzam się. Co nie zmienia faktu, że jest to wykroczenie.
    Który przepis z PRD lub rozporządzenia o znakach i sygnałach został naruszony?

Cytat Napisał archis_p
    Dlatego:
    Cytat Napisał Piotr_2
    Musisz wyprzedzać tak, aby zająć miejsce na swoim pasie zanim zacznie się linia ciągła.
    bo w przeciwnym wypadku będziesz miał do wyboru jedno z dwóch wykroczeń.
    Co do drugiego "wykroczenia" - pytanie j.w.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia