Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

Zakonczenie wyprzedzania na linii P4 lub P3 (1 sytuacja)

Jak wygląda sprawa z wyprzedzaniem (na drodze 2 pasmowej 2 kierunkowej) rozpoczętym normalnie na linii P1 (lub P6) lub P3 z linią przerywaną po stronie własnego pasa ruchu, które zostaje zakończone na linii P4 (podwójnej ciągłej) lub P3, gdzie linia przerywana jest po stronie przeciwnego pasa ruchu (z przeciwnego pasa mogą wyprzedzać). Czy jest to łamanie przepisów przez wyprzedzającego czy jest to dozwolone ?? No i czy można za to dostać mandat ??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9603eb98a.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8f0b3de25.html

§ 86. pkt 4.
    Znak P-3 „linia jednostronnie przekraczalna” oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Tak, jest to niezgodne z przepisami. Tak, można dostać za to mandat.

A przepis, który podałeś nie odnosi się do naszkicowanych przez ciebie sytuacji, więc... do czego on?

Nowy użytkownik

Uzupełniając - jaka linia znajduje się po przeciwnej stronie Ciebie nie interesuje. Ciebie interesuje linia dotycząca Twojego pasa jazdy (nie ma znaczenia, że chwilowo wykonując manewr znajdujesz się na innym). Musisz wyprzedzać tak, aby zająć miejsce na swoim pasie zanim zacznie się linia ciągła.

Od dawna na forum

A jak nie zajmie, to co?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Niedopuszczalnym jest stosowanie zestawu linii P-3 (z przerywaną po prawej) z następnie P-4.
    Jak nie zakończysz wyprzedzania przed linią ciągłą P-4 to błąd bo lina pa jest stosowana w celu uniemożliwienia przejazdu na sąsiedni (lewy) pas.

Ps. tak że cman jak nie zakończysz to jajco.

Od dawna na forum

Może i jajco, ale jakie wykroczenie?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Stworzenie zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego – jazda pod prąd w miejscu zabronionym.

A może jak się chcesz do ruchu włączyć w lewo to jedziesz lewym pasem do końca P-4 i potem na przerywanej na prawy.

Od dawna na forum

Cytat Napisał kopan
    Stworzenie zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego
    Heh, wydawało mi się, że jesteś wystarczająco kumaty i wystarczająco długo siedzisz w temacie, żeby wiedzieć, że zagrożenie brd, żeby było zagrożeniem w rozumieniu art. 86 KW, musi być realne i bezpośrednie, a nie potencjalne i niebezpośrednie.

Cytat Napisał kopan
    jazda pod prąd...
    Co to znaczy "jazda pod prąd"? Jaki przepis zabrania jazdy "pod prąd" na drodze dwukierunkowej dwupasowej?

Cytat Napisał kopan
    ...w miejscu zabronionym.
    Co to znaczy "miejsce zabronione"?

Cytat Napisał kopan
    A może jak się chcesz do ruchu włączyć w lewo to jedziesz lewym pasem do końca P-4 i potem na przerywanej na prawy.
    Jeżeli mam taką potrzebę, a istnieje taka możliwość biorąc pod uwagę warunki ruchu, to czemu nie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał cman
    A jak nie zajmie, to co?
    Jak to napisałeś to się zorientowałem Poczekałem więc, bo wiedziałem, ze prędzej czy później ktoś się na to złapie

No więc teraz ja dodam swoje: a co z obowiązkiem jazdy po prawej stronie?

Od dawna na forum

To znaczy, którym konkretnie przepisem?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia