Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Setki osób kupiły auta zmontowane z wraków

Właściciel dwóch gnieźnieńskich komisów montował auta z kompletnych wraków, fałszował dokumenty i sprzedawał samochody niczemu nieświadomym klientom. - W całym kraju może być nawet kilkuset poszkodowanych - szacują policjanci.
    Andrzej Borowiak, rzecznik wielkopolskiej policji, nie ma wątpliwości: - Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żebyśmy zabezpieczyli na raz tyle aut!

Konkretnie 106. Wszystkie w dwóch komisach w Gnieźnie. Ich właściciel został już zatrzymany. - A wraz z nim jego pomocnik i diagnosta, który fałszował dokumenty - mówi rzecznik Borowiak. Organizatorzy procederu ściągali z zagranicy wraki aut. Następnie montowali z nich samochody, które sprzedawali jako pełnowartościowe. Wcześniej sami sobie wystawiali na nie dokumenty. Sprawę wykryli - metodami operacyjnymi - policjanci z poznańskiego CBŚ i Komendy Wojewódzkiej.

- Wiemy już o 50 osobach, które kupiły takie samochody. Niestety, najpewniej było ich znacznie więcej, według naszych obliczeń nawet kilkaset - mówią policjanci. Zatrzymanym mężczyznom za fałszowanie dokumentów i udział w grupie przestępczej grozi do trzech lat więzienia. Wartość zabezpieczonych aut to 2 mln zł.
    Gazeta Wyborcza (19.6.2007)

Użytkownik
    Mieszka w
    jestem z Marsa

Ja przejezdżam codziennie koło takiej montowni aut dostawczych, naprzeciw jest stacja diagnostyczna, policja widzi te wraki zamieniane w autka i nikt nie reaguje. Mam mieszane odczycia, ale cóz ja mały robaczek mogę.
    Polska to cudowny kraj, nikt nic nie wie,...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Napisał KUBA_1
    Ja przejezdżam codziennie koło takiej montowni aut dostawczych, naprzeciw jest stacja diagnostyczna,
    Założe się że te dwie firmy mają takiego samego właścicela, albo jest to rodzinka

Dodatkowo ze znajomościami w policji.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    LU

Ale jeśli postawisz samochód na "zakazie" aby
    np. odebrać dziecko ze szkoły to Straż Miejska zjawia się natychmiast niczym błyskawica albo
    masz spaloną żarówkę w lampie to też wiedza jak dochodzić "sprawiedliwości".
    Dziwne to wszystko .
    Pozdrawiam

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia