Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Nowy użytkownik

NIEPEŁNOSPRAWNY A MOTOR

Witam.
    Chciałbym zrobić prawko na kat A ale mam taki problem. Otóż mam oswiadczenie o niepełnosprawności ale ta niepełnosprawność to tylko ograniczony kąt w ruchu stopy. Tzn stopę mogępodciagnać tylko do 90 stopni. To przeszkadza mi w trakcie zmiany biegów.( Niby mogę je zmieniać ale musze ciągnąć ta wajchę całą nogą a nie tylko stopą.)i tu jest właśnie mój problem. Czy mogę zdawać prawko na motorze z automatyczną skrzynią biegów? A jeśli tak to gdzie?
    (ja jestem z okolic Gliwic chociaż mogę pojechać zdawać gdzieś indziej o ile jest taka możliwość)

P.s
    Kurs w szkole nauki jazdy przeszedłem ale dla większego bezpieczeństwo własnego i innych wolał bym zdawać na automacie o ile jest to możliwe.
    Z góry dziekuję za odpowiediz.

Od dawna na forum

Motocykli z automatyczna skrzynia biegow , konkretnie dwa Honda VFR 1200 i Aprilia Mana 850. Zadna z nich nie zaliczysz w PL egzaminu a konkretnie placu ( nie wyrobisz sie w 8 - mkach.

Pomijam juz fakt, ze aby zdawac na wlasnym motocyklu musisz uzyskac zgode wojewody.

Moglbys tez przystosowac motocykl do swoich potrzeb ale to rowniez jest kosztowne i wymaga zgody wojewody.

Temat jest wiec ciezki.

Nowy użytkownik

A orientuje się ktoś może gdzie można by tak dostosować motocykl? i ile takie coś mogłoby kosztować?

Od dawna na forum

W Niemczech jest kilka firm ktore sie w tym specjalizuja, ale kasa jest niestety konkretna. W zaleznosci od dostosowania cena rosnie. Nikt wiec nie poda Ci ceny bez przeprowadzenia z Toba konsultacji, ba moze potrzebny byc lekarz i jego expertyza.

Użytkownik

następne bzdury ks-rider!
    praktycznie każdy skuter powyżej 50ccm to motocykl z automatyczną skrzynią biegów
    niemniej motocykl egzaminacyjny musi spełniać pewne kryteria (niestety nie dysponuję konkretnymi danymi)
    ósemkę to można zrobić i HD Road Kingiem więc nie wiem dlaczego twierdzisz że vfr-ka czy aprilia nie wejdzie
    z tą zgoda wojewody to jesteś pewien?

Od dawna na forum

Cytat Napisał zyga
    następne bzdury ks-rider!
    praktycznie każdy skuter powyżej 50ccm to motocykl z automatyczną skrzynią biegów
    Zanim zarzucisz komus, ze pisze bzdury to moze najpierw dowiedz sie jaka roznica jest miedzy skooterem a motocyklem - jezeli dla Ciebie niema zadnej, to po prostu nie mamy czym dyskutowac !

Cytat Napisał zyga
    ósemkę to można zrobić i HD Road Kingiem więc nie wiem dlaczego twierdzisz że vfr-ka czy aprilia nie wejdzie.
    HD moze mozesz ja i zrobic, Zrobic, ba nawet VFR'ka, mimo tego sa pewne typy motocykla ktorymi jej NIE zrobisz, kwestie umiejetnosci kierujacego juz pomijam.

Cytat Napisał zyga
    z tą zgoda wojewody to jesteś pewien?
    Swego czasu pytalem o to w Koszalinskim WORD'zie i taka odpowiedz otrzymalem.

Użytkownik

Zanim zarzucisz komus, ze pisze bzdury to moze najpierw dowiedz sie jaka roznica jest miedzy skooterem a motocyklem - jezeli dla Ciebie niema zadnej, to po prostu nie mamy czym dyskutowac !
    dla Twojej wiadomości - PoRD nie wyróżnia pojazdu "skuter"

Od dawna na forum

Cytat Napisał zyga
    dla Twojej wiadomości - PoRD nie wyróżnia pojazdu "skuter"
    Powiedz to Zalozycielowi watku. Nie wiem jak Ty ale ja wyczytalem, ze on chce MOTOCYKL a NIE skooter . kumasz roznice ?

Cytat Napisał supperhero
    przeszkadza mi w trakcie zmiany biegów...zdawać prawko na motorze z automatyczną skrzynią biegów ? A
    Osobiscie nie znam skootera ( poza pozostalosciami socjalizmu ) ktory ma manualna skrzynie biegow. Reszta jak wczesniej - czytaj ze zrozumieniem.

Użytkownik
    Mieszka w
    Wrocław / Wisła

Cytat Napisał ks-rider
    Powiedz to Zalozycielowi watku. Nie wiem jak Ty ale ja wyczytalem, ze on chce MOTOCYKL a NIE skooter . kumasz roznice ?
    Już się pogubiłem i chyba ja też nie "kumam" . Skuter to obudowany motocykl, o charakterystycznej budowie, zazwyczaj lekki. Co nie zmienia faktu, że może mieć pojemność 50 ccm, 500 ccm i więcej.

Generalnie po owej zgodzie wojewody o której mowa (ja niestety z autopsji nie znam takiej historii) - skoro można zdawać na własnym pojeździe to właśnie taki "skuter" o mocy i pojemności zgodnej z 217tką można zdawać. (Ta kwestia to już własna interpretacja, bo jak pisałem, nie znam takiego przypadku i jak to wyglądało w praktyce).
    Prawo Jazdy: A B BE C CE
    Instruktor: A B C

Od dawna na forum

Cytat Napisał Towro
    Już się pogubiłem i chyba ja też nie "kumam" . Skuter to obudowany motocykl, o charakterystycznej budowie, zazwyczaj lekki. Co nie zmienia faktu, że może mieć pojemność 50 ccm, 500 ccm i więcej.

Pozostawie bez komentarzu, sprawdz moze rowniez ile wazy skooter powyzej powiedzmy 250 ccm ( ca. 170 ) kg ) o 500- ce ( ca. 230 kg ) juz nie wspomne, lekki w kazdym razie nie sa, o prowadzeniu nawet nie wspomne bo wchodzimy tu juz w szczegoly.

Cytat Napisał Towro
    Generalnie po owej zgodzie wojewody o której mowa (ja niestety z autopsji nie znam takiej historii) - skoro można zdawać na własnym pojeździe to właśnie taki "skuter" o mocy i pojemności zgodnej z 217tką można zdawać. (Ta kwestia to już własna interpretacja, bo jak pisałem, nie znam takiego przypadku i jak to wyglądało w praktyce).
    Acha, znaczy nie znam = nie ma !

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia