Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
-
10-01-2011, 21:59 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Zawiercie
Kilka pytań odnośnie "prowadzenia" OSK...
Witam serdecznie wszystkich instruktorów oraz kierowników OSK. Jestem początkującym właścicielem OSK (OSK prowadzę od grudnia) i chciałbym zadać Wam kilka pytań. Być może uważacie, że jak się otwiera własny OSK to powinno się wszystko wiedzieć, ale ja przyznaję się, że nie wiem wszystkiego i dlatego proszę Was o podpowiedź w kilku kwestiach, a mianowicie:
1) Osoba koncząca kurs w innym OSK po niezdanym jednym egzaminie państwowym przychodzi do mnie na kurs uzupełniający - jakie potrzebuję dokumenty? Skąd wiem, że osoba ta ukończyła kurs podstawowy, jeśli zaświadczenie o ukończeniu kursu złożyła w WORD i tam jest ono przechowywane, a zaświadczenie o zakwalifikowaniu na egzamin np. zgubiła? Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Jak udokumentować, że dana osoba może uczestniczyć w szkoleniu uzupełniającym? Czy mogę np. sam przygotować jakieś oświadczenie, w którym osoba przed szkoleniem oświadczałaby, że ukończyła szkolenie podstawowe i takie oświadczenie dołączać do dokumentacji kursanta?
W rozporządzeniu jest napisane, że: szkolenie uzupełniające może rozpocząć osoba, która posiada wydane zaświadczenie o ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego i nie przystapiła do egzaminu państwowego na prawo jazdy lub go nie zdała i że ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę przyjmując osobę na szkolenie podstawowe, dodatkowe lub uzupełniające m. in. sprawdza czy osoba spełnia warunki opisane na początku ninejszego fragmentu tekstu.
Jak mam więc sprawdzić, że dana osoba ukończyła to szkolenie podstawowe i czy muszę to w ogóle gdzieś dokumentować?
2) Czy w KEOS w rubryce nr 10 (nr zaświadczenia) wpisuję coś dla osoby odbywającej szkolenie uzupelniające? Z tego co wiem (ale moge się mylić), to zaświadczenie wydaje się po zakończuniu szkolenia podstawowego oraz dodatkowego, a wzorów zaświadczeń o ukończeniu szkolenia uzupełniającego nie ma (ja wstawiłbym więc kreskę w takim wypadku w tej rubryce).
W rozporządzeniu jest napisane, że po wydaniu zaświadczenia lub po zakończeniu szkolenia uzupełniającego, do książki ewidencji osób szkolonych wpisuje się m. in. numer wydanego zaświadczenia. W tym samym rozporządzeniu jest także napisane, że po ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego kierownik ośrodka szkolenia kierowców wydaje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o prawo jazdy odpowiedniej kategorii, zwane dalej "zaświadczeniem" - czyli z tego wynika, iż zaświadczenie wydaje się jedynie po zakończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowe.
Jak to w końcu jest z tym zaświadczniem dla szkoleń uzupełniających?
3) Czy jako datę rozpoczęcia szkolenia w KEOS wpisuję datę pierwszych zajęć teoretycznych, czy mogę wpisać kursanta do KEOS po otrzymaniu od niego wszystkich wymaganych dokumentów (badania lekarskie, zgody rodziców w przypadku osób jeszcze niepełnoletnich), a który pierwsze swoje zajęcia będzie miał np. za tydzień od tej daty? Chodzi mi więc o to, czy mogę wpisać kursanta do KEOS kiedy przyjdzie do OSK zapisać się na kurs prawa jazdy, aby nie tracić cennego czasu podczas pierwszych zajęć teoretycznych?
W rozporządzeniu jest napisane, że ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiebiorców przyjmując osobę na szkolenie podstawowe, dodatkowe lub uzupełniające m. in. wpisuje ją do książki ewidencji osób szkolonych, czyli nie ma mowy nic o pierwszych zajęciach teroetycznych, a słyszałem, że koledzy instruktorzy jako datę rozpoczecia szkolenia wpisują datę pierwszych zajęć, że niby tylko tak jest poprawnie...?
4) Jak to jest z datą zakończenia szkolenia uzupełniającego - osoba wykupuje sobie kilka jazd dodatkowych, wiec datę rozpoczęcia szkolenia dodatkowego możemy śmiało wpsiać (bo ją znamy), ale nie wiemy jaka jest data zakończenia szkolenia, bo nie wiemy, czy ta osoba poprzestanie np. na 3-ech wykupionych jazdach, czy może dokupi sobie kilka kolejnych za tydzień lub miesiąc? Czy może po prostu na początku pytamy się jej orientacyjnie ile jazd i do kiedy zamierza u nas je odbyć i po tych niby ostatnich jazdach wpisujemy termin zakończenia szkolenia do KEOS, a jeśli np. za miesiąc przyjdzie dokupić sobie nagle kolejne jazdy, to wpsiujemy ją poraz kolejny do KEOS w innej pozycji?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.
Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B.
-
15-01-2011, 17:26 #2Użytkownik
- Mieszka w
- jestem z Marsa
Szkolenie uzupełniające jest wprowadzone po to, aby można było wpisać klienta do KEOS (bez kresek) i później zaksięgować do rozliczenia z urzędem skarbowym (wystawić rachunek za usługę szkoleniową – szkolenie dodatkowe). Jeżeli osoba nie jest wpisana w KEOS – brak Karty jazd - a jedzie to znaczy, że jedziesz poza systemem (brak uprawnień do kierowania pojazdem z „L” na dachu - to trochę tak jakbyś ciężarowym jechał bez tarczki).
Szkolenie rozpoczyna się po badaniu lekarskim (data na orzeczeniu)- wcześniej nie można.Reszta dokumentów w trakcie kursu. Radzę pilnować również zgodę rodziców - bo jak coś się stanie to może być problem.
-
26-01-2011, 21:23 #3Nowy użytkownik
Witam
Już odpowiadam na Twoje pytania
Ad 1.
Osoba, która przychodzi do Ośrodka na szkolenie uzupełniające powinna okazać nam dowód osobisty, kartę pobytu, etc. Od Ciebie zależy, czy będziesz chciał mieć w dokumentacji ksero tego dokumentu. Następnie kursant powinien dostarczyć dokument potwierdzający ukończenie przez niego szkolenia podstawowego.Oczywiście powinien zrobić to przed umówionymi jazdami. Tym dokumentem może być zaświadczenie o ukończeniu kursu, zaświadczenie z Word-u o dacie egzaminu państwowego, bądź arkusz przebiegu egzaminu państwowego (egzamin praktyczny).
Natomiast w przypadku gdy osoba posiada prawo jazdy, a chciałaby wykupić kilka jazd uzupełniających, powinniśmy zrobić ksero tego dokumentu.
Miałam kiedyś przypadek kursanta, który nie posiadał żadnych dokumentów potwierdzających ukończenie szkolenia. Sprawę rozwiązałam dzwoniąc do Word-u w, którym kursant złożył dokumenty. Wystarczy, że kursant pojedzie do Word-u i poprosi o ponowne wydanie zaświadczenia o zakwalifikowaniu na egzamin państwowy.
Pomysł z przygotowaniem oświadczenia jest bardzo dobry i według mnie jak najbardziej można go wcielić w życie.
Polecam żebyś od początku działalności podpisywał z kursantami umowę o świadczeniu usługi dotyczącą poszczególnych szkoleń. Wiem, że podczas kontroli jest to sprawdzane.
Ad 2.
Nie ma zaświadczeń dla szkolenia uzupełniającego. Zaświadczenie wydaje się tylko w przypadku szkolenia podstawowego i dodatkowego.
W KEOS możesz wpisywać w rubryce 10 kreskę ( przynajmniej tak interpretują to w moim Starostwie ).
Ad.3
Twoi koledzy instruktorzy mają rację. Z tym,że do książki wpisujesz wszystkich kursantów, z wszystkich typów szkoleń.
Jeżeli chodzi o szkolenie podstawowe to wpisujesz do KEOS w pierwszej rubryce datę rozpoczęcia szkolenia, czyli datę rozpoczęcia teorii. Jest tak na pewno dobrze, ponieważ w momencie wypisywania zaświadczenia o ukończeniu kursu, wypisujesz w nim datę rozpoczęcia szkolenia, a nie datę zapisu na kurs.
Jeżeli chodzi o szkolenie uzupełniające to wpisujesz do KEOS w pierwszej rubryce datę rozpoczęcia pierwszych jazd.
Natomiast jeśli chodzi o szkolenie dodatkowe to wpisujesz ,zależnie od tego czy dana osoba jest na szkoleniu dodatkowym praktycznym czy dodatkowym teoretycznym pierwsze jazdy bądź pierwszy dzień rozpoczęcia jego teorii.
Ad.4
Osoby na szkolenie uzupełniające możesz śmiało zamykać po zakończonym szkoleniu. Natomiast jeżeli przyjdą ponownie na szkolenie, wpisujesz je ponownie do KEOS, ale na kolejnej pozycji w książce. Oczywiście musisz kursantowi wydać nowa kartę przeprowadzonych zajęć z odpowiadającym mu numerem z KEOS.
Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości to śmiało pytaj
Pozdrawiam

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks