Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

cman napisał:
    Chyba sobie żarty robisz.

Nie.
    cman napisał:
    Więc co Ci z tego wynika, skoro ten przepis nie zabrania wyprzedzania na przykład furmanki, a więc tym samym dopuszcza przebywanie na lewym pasie ruchu?

Ale zabrania wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni dwukierunkowej, dwupasowej. I żeby wyprzedzić taki pojazd najczęściej musisz znaleźć się na lewym pasie, przeznaczonym dla pojazdów jadących z kierunku przeciwnego. A to będzie zagrażało bezpieczeństwu ruchu.
    cman napisał:
    Nawet gdyby ten przepis zabraniał wyprzedzania wszelkich pojazdów, to i tak nadal nie ma on nic wspólnego z zakazem przebywania na lewym pasie ruchu!

To może inaczej. Zostawmy wyprzedzanie.
    Jadę przed zakrętem oznaczonym znakiem A-1 (droga dwukierunkowa,dwupasowa )i mogę sobie jechać nie prawym tylko lewym pasem? Mogę tu niestosować się do art.16 kd?
    Mogę w tym miejscu przebywać na lewym pasie ruchu?
    cman napisał:
    Ano taki, że ta linia, krótsza niż 20 metrów, jest po prostu bez sensu.

W niektórych miejscach ma sens. Nawet linia która ma 10 czy nawet 5 m.
    cman napisał:
    ...kogo, gdzie, jak i przed czym miałaby zabezpieczać ta linia mając jeszcze mniej niż 20 metrów?

Np. na tzw."przecince" wskazuje i konkretyzuje sposób jazdy w takim miejscu. Nie ma wtedy cyrków, że jeden ustawia się przy lewej krawędzi przecinki a drugi staje na środku, a oba pojazdy wykonują ten sam manewr.

Od dawna na forum

KSU czy ty w końcu zrozumiesz, ze dorabiasz swoje własne ideologie?

Nawet w programie Winforu jest takie fajne podsumowanie: nie twórz swoich własnych zasad, gdyż będą znane tylko tobie !

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

M.S. napisał:
    KSU czy ty w końcu zrozumiesz, ze dorabiasz swoje własne ideologie?

Ale o co Ci chodzi?
    M.S. napisał:

Nawet w programie Winforu jest takie fajne podsumowanie: nie twórz swoich własnych zasad, gdyż będą znane tylko tobie !
    A co mnie obchodzi program Winforu?

Od dawna na forum

Ale o co Ci chodzi?
    Chodzi o to, że nie ma żadnego przepisu, który zakazywałby jazdy po lewym pasie w tym miejscu.
    A ty na siłę próbujesz komuś wmówić dziecko w brzuch.

Od dawna na forum

Cytat Napisał ksu
    cman napisał:
    Chyba sobie żarty robisz.

Nie.
    W jakim celu ta głupawa odpowiedź? W jakim celu wyrywasz z kontekstu jedno zdanie po to tylko, żeby je głupio skomentować? To nie było samodzielne zdanie, tylko część całej mojej wypowiedzi, więc byłoby dużo lepiej, gdybyś był zdolny odnieść się do całej tej wypowiedzi, a nie tylko ironicznie do jednego zdania.

Cytat Napisał ksu
    Ale zabrania wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni dwukierunkowej, dwupasowej. I żeby wyprzedzić taki pojazd najczęściej musisz znaleźć się na lewym pasie, przeznaczonym dla pojazdów jadących z kierunku przeciwnego.
    I CO Z TEGO?!?!?!?!?
    Jak długo jeszcze będziesz próbował odwrócić kota ogonem, żeby uciec od istoty sprawy dla której ten przepis został przywołany? Ponieważ robisz to tak usilnie, ja w odpowiedzi na to dokładnie wszystko przypomnę:
    Cytat Napisał cman
    Jaki przepis zabrania przebywania na lewym pasie ruchu w takiej sytuacji i/lub przejechania po linii jednostronnie przekraczalnej od strony linii przerywanej?
    Cytat Napisał ksu
    Można wymienić kilka przepisów. Weźmy pierwszy lepszy. Art.3 kd.
    Cytat Napisał cman
    No nie, niestety z jego treści nic takiego nie wynika.
    Cytat Napisał ksu
    No jak nic nie wynika. (...) A to kolejny. Art.24 ust.7 pkt 1 i 2 kd. Żeby wyprzedzić, to musisz znaleźć sie na lewym pasie, a w miejscach wymienionych w tym artykule zabrania sie.
    Dalej będziesz twierdził, że ten przepis ma cokolwiek wspólnego z odpowiedzią na moje pytanie przywołane na początku powyższego cytatu?

Cytat Napisał ksu
    A to będzie zagrażało bezpieczeństwu ruchu.
    Nic podobnego, przebywanie na lewym pasie ruchu, nawet w miejscu zabronionym, ani jakiekolwiek inne wykroczenie, samo w sobie nigdy nie stwarzało, nie stwarza i nie będzie stwarzać zagrożenia - stworzenie zagrożenia może być jedynie następstwem jakiegoś wykroczenia i tylko wtedy, kiedy zagrożone było bezpieczeństwo osoby i zagrożenie tego bezpieczeństwa było realne i bezpośrednie.

Cytat Napisał ksu
    To może inaczej. Zostawmy wyprzedzanie.
    Jadę przed zakrętem oznaczonym znakiem A-1 (droga dwukierunkowa,dwupasowa )i mogę sobie jechać nie prawym tylko lewym pasem?
    Tak.

Cytat Napisał ksu
    Mogę tu niestosować się do art.16 kd?
    I tu, i wszędzie indziej musisz stosować się do art. 16 PRD.

Cytat Napisał ksu
    Mogę w tym miejscu przebywać na lewym pasie ruchu?
    Chyba już o to zapytałeś?

Cytat Napisał ksu
    Np. na tzw."przecince" wskazuje i konkretyzuje sposób jazdy w takim miejscu. Nie ma wtedy cyrków, że jeden ustawia się przy lewej krawędzi przecinki a drugi staje na środku, a oba pojazdy wykonują ten sam manewr.
    I naprawdę sądzisz, że jest ona w takim miejscu niezbędna? Tzw. przecinka jest z reguły tak trudnym i obleganym miejscem, że bez P-4 ani rusz... BTW Mógłbyś mi pokazać jeden przykład takiej przecinki?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia