Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Nowy użytkownik

opłacalność prowadzenia własnej szkoły

Witam
    Chciałbym zasięgniąć informacji czy prowadzenie własnego ośrodka szkolenia jest opłacalne i jak to wygląda "w liczbach".
    Jestem trochę zdezorientowany gdyż jedni piszą co innego od drugich, otów mianowicie rozchodzi się o sprawy kursantów i tych wszystkich godzin:
    - jeżeli najpierw trzeba przeprowadzić teorie ( 30 godzin lekcyjnych ) to z moich obliczeń wynika że trzeba na to poświęcić około 5 dni po 6 godzin dziennie przykładowo
    - dodatkowo każdy kursant musi mieć zaliczone 40 godzin praktyki co jakby nie liczył wychodzi przykładowo 5 dni po 8 godzin czyli tydzień ( nie wliczm weekendów )

Wiadomo oczywiście że te 40 godzin będzie rozbite na spotkania 2 - 3 godzinne okres 3 -4 tygodni.

Moja dezorientacja wynika z wyliczenia skoro tydzień poświęcamy na teorie następnie 1 kursant jakby jeździł cały tydzień i zaliczył 40 godzin następnie po nim kolejnych 2 kursantów to po 4 tygodniach wychodzi mi 3 kursantów.

I gdzie tu mowa o jakimś zarobku jak niektórzy piszą???

Możliwe że coś wyliczam nie tak więc proszę o pomoc .

Od dawna na forum

Kursant musi zaliczyć minimum 30h (lekcyjnych po 45min) teorii oraz 30h (zegarowych) praktyki.
    Przez pierwsze 8h praktyki kursant nie może jeździć więcej jak 2h dziennie, a potem 3h dziennie, czyli jednym słowem przez pierwsze 4 dni jeździ max 2h, przez kolejne dni nie więcej jak 3h. Wynika z tego, że praktykę można zrobić najszybciej w 12 dni.

Na teorii nie uczysz każdego kursanta osobno, tylko grupowo. Co do opłacalności, to nie za bardzo rozumiem o czym piszesz.

Nowy użytkownik

Tak zgadzam się że teorie wszystkim wykładam grupowo, natomiast jeśli przykładowo bym sam podjął się prowadzenia takiej szkoły ile osób jestem w stanie w ciągu miesiąca nauczyć praktyki. Wiadomo im więcej kursantów tym wiekszy zysk jednakże nie jest realne samemu nauczyć więcej jak 5 osób (tak myślę).
    W związku z tym po odliczeniu kosztów paliwa ,ubezpieczenia,sali,placu manewrowego,podatków oraz innych o których być może nie wiem za wiele chyba nie zostaje???

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mazowieckie

Witam.
    Prowadząc jednoosobowo OSK nie zarobisz nawet na zwrot kosztów. Zanim zwróci się samochód i inne wydatki przyjdą koszty typu:naprawa lub zmiana samochodu (bo w WORD zmienią markę) i dołożysz do interesu. Zastanów się nad zatrudnieniem instruktora z jego samochodem no ale dojdą koszty zatrudnienia. W obecnych czasach zakładanie nowego OSK to jak stąpanie po kruchym lodzie.

Nowy użytkownik

Niestety jeżeli nie masz doświadczenia w tej branży - ale nie tylko jako instruktora, ale przede wszystkim prowadzenia działalności gospodarczej - to będzie ciężko. Przy dobrej organizacji i przede wszystkim optymalizacji kosztów możesz coś tam zarobi i ruszy, ale nie będzie łatwo. Przy okazji polecam ciekawy artykuł http://www.l.szczecin.pl/Tanie__szko...a_,info,9.html

Nowy użytkownik

Witam osk 1 osobowy mysle ze warto zainwestowac dlaczego podam fakty;
    8 kursantow na miesiac cena 1100zl=8800zł
    koszty to paliwo 1600zl czynsz biuro sala wykladowa plac manewrowy =400zł
    podatki zus ksiegowa materiały szkolenowe reklamy medyk =2600zł
    czysty zysk to 4200zl pozdrawiam

Użytkownik

Cytat Napisał yaris Zobacz post
    czynsz biuro sala wykladowa plac manewrowy =400zł
    yaris skąd te fakty?
    bo chyba nie z życia... ?

niewielkie biuro w niewielkim mieście = 350zł,
    sala wykładowa w szkole = 24zł/h (30h*24zł = 720zł)
    sala wykładowa o powierzchni min.25m2 z dostępem do wc, wyposażona w miejsca siedzące itd.. pewnie czynsz podobny
    plac manewrowy obecnie = 400zł / wcześniej inny plac 750zł

Powiedz mi w jakim mieście jest taki czynsz, o którym piszesz to się tam przeprowadzę
    Zapomniałeś również uwzględnić w swoich faktach: prądu, telefonu, internetu, ogrzewania... itd..

Domyślam się, że nigdy nie prowadziłeś osk skoro tak kolorowo widzisz tylko czysty zysk.
    A jeśli planujesz założyć osk to z takim biznesplanem uważaj żebyś się nie przeliczył z tym czystym zyskiem
    Pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

pamiętaj, że jeszcze tylko zorganizujesz grupę 8 osób, wyłożysz im teorię i pojeździsz z nimi 30 dni po 8 godzin, i już masz te 4200zł....
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Nowy użytkownik

Pozdrawiam z calym szacunkiem moich forumowiczów mysle ze jestescie bardzo zaskoczeni moimi faktami ale tak jest naprawde
    jak pisze ...trzeba tylko szukac pytac negocjowac a nie tylko zgadzac sie na ceny z kosmosu ..to prawda zapomniałem dodac ze mam
    jeszcze promocje tak ze na brak kursantów nie narzekam ...pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Z całym szacunkiem dużo zdrowia Ci życzę - przy takim tempie się przyda.
    ps
    jak długo tak pracujesz?
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia