Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
Temat: Spólka cywilna w osk
-
15-11-2011, 14:37 #1Nowy użytkownik
Spólka cywilna w osk
Witam wszystkich instruktorów. Mam do was pytanie takie z innej beczki. Interesuje mnie otwarcie osk w tym roku ale z moim kolegą tzn. chcemy założyć spółkę. jak uważacie jest to dobry pomysł w tej branży? Jeżeli miała bym być kierowniczka i reprezentantka owej firmy czy to ma jakieś znaczenie jeżeli doszło by do nie porozumienia bo to rożnie to w życiu bywa i postanowiła bym rozwiązać działalność jak wtedy sprawa z tym wygląda? bo znajoma instruktorka mówiła mi ze kierowniczka w tej sytuacji jest w lepszej sytuacji ponieważ jakieś przepisy wchodzą w życie w 2012 i osoba która nie ma stażu w osk nie może otworzyć szkoły. czyli w tym przypadku obydwoje byśmy nie mogli otwierać szkoły czy jak to jest rozumowane bo nie wiem.
Wybaczcie za takie pytanie ale pierwszy raz zakładam spółkę i nie wiem jak to jest jeśli chodzi o OSK
pozdr i miło będzie jak ktoś poruszy mój temat
-
15-11-2011, 16:38 #2Użytkownik
spółka w osk to taka sama spółka jak w każdej innej działalności. jesli masz dobry kontakt z kolegą to po założeniu spólki licz sie z tym że się zmieni. może nie na gorsze ale napewno będą sprawy które was poróżnią. druga sprawa to przy uzyskiwaniu wpisu do ewidencji działalności regulowanych możesz napotkać się z małym zamieszaniem w starostwie. osk moze prowadzic przedsiębiorca a spółka przedsiębiorcą nie jest nie posiada tez osobowosci prawnej wiec bedziecie potrzebowali 2 wpisów. za każdy z tego co pamietam płaci się 400zł
-
16-11-2011, 13:52 #3Użytkownik
-
16-11-2011, 14:08 #4

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks