Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Użytkownik
    Mieszka w
    Gdynia

ogumione kolo zapasowe a kolo dojazdowe

witam, mam pytanie, czy ktos jest bardziej doswiadczony w temacie, jak wiadomo na wyposazeniu obowiazkowym pojazdu L powinno byc ogumione kolo zapasowe, czyli kolo dojazdowe nie moze byc?

Od dawna na forum

a czy koło dojazdowe nie jest ogumoine?? moim zdaniem może być

Nowy użytkownik

Cytat Napisał klaun Zobacz post
    witam, mam pytanie, czy ktos jest bardziej doswiadczony w temacie, jak wiadomo na wyposazeniu obowiazkowym pojazdu L powinno byc ogumione kolo zapasowe, czyli kolo dojazdowe nie moze byc?
    koło zapasowe musi spełniać funkcję koła zamontowanego w pojeździe. Koło dojazdowe takiej funkcji nie spełnia. To tak samo jakby wymienić inną żarówkę na czas dojazdu, np. innej mocy. Taki dziwoląg jak "koło dojazdowe" nie jest ujęte w żadnych normach prawnych (ja o tym nie wiem). Na jednej osi muszą być zamontowane opony o jednakowym bieżniku. Przy "dojazdówce" firma ubezpieczeniowa nie wypłaci odszkodowania. W "elce" musi być ogumione koło ZAPASOWE. Koło dojazdowe jest co prawda ogumione ale nie spełnia funkcji zapasu. Podobnie koło od taczki, roweru czy motocykla też jest kołem ogumionym. Jeżeli ktoś mi poda podstawę prawną odnośnie stosowania "dojazdówki" będę bardzo wdzięczny. Pojęcie koła dojazdowego zostało wymyślone przez producentów ze względów ekonomicznych.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

A jest jakaś podstawa prawna która mówi że ma być kolo zapasowe a nie może być dojazdowe???
    Ja mam kolo dojazdowe w L-ce. Przy kontroli nikt sie tego nie czepiał.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

stasiek11 napisał:
    koło zapasowe musi spełniać funkcję koła zamontowanego w pojeździe.
    Nie prawda. W wyjątkowej sytuacji jaką jest uszkodzone koło jezdne, koło zapasowe nie musi mieć takich samych parametrów jak koło jezdne, oczywiście wtedy kiedy zamierzamy je użyć krótkotrwale, czyli np. do dojazdu do domu, czy zakładu wulkanizacyjnego.
    stasiek11 napisał:
    Koło dojazdowe takiej funkcji nie spełnia
    Nie musi spełniać.
    stasiek11 napisał:
    Taki dziwoląg jak "koło dojazdowe" nie jest ujęte w żadnych normach prawnych (ja o tym nie wiem).
    Jest to ujęte w aktach prawnych, a dokładnie w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
    stasiek11 napisał:
    W "elce" musi być ogumione koło ZAPASOWE. Koło dojazdowe jest co prawda ogumione ale nie spełnia funkcji zapasu.
    Jak najbardziej spełnia funkcję koła zapasowego mimo iż ma inne parametry niż koło jezdne.
    stasiek11 napisał:
    Jeżeli ktoś mi poda podstawę prawną odnośnie stosowania "dojazdówki" będę bardzo wdzięczny.
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia § 6.
    "Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu."
    slowdzerson napisał:
    A jest jakaś podstawa prawna która mówi że ma być kolo zapasowe a nie może być dojazdowe??? Ja mam kolo dojazdowe w L-ce. Przy kontroli nikt sie tego nie czepiał.
    Tzw. koło dojazdowe, jest kołem zapasowym, także możesz spokojnie jeździć i nikt nie ma prawa to tego się przyczepić, pod warunkiem że koło jest fabrycznym wyposażeniem pojazdu.

Nowy użytkownik Avatar kos

Ja już dostałem raz mandat za brak koła zapasowego. W jego miejscu przy zakupie auta z salonu była tzw. pianka z małym agregatem do wpuszczania.

Mieszka w
    Podlasie

Pianka z agregatem, to nie ogumione koło zapasowe. Mandat więc słusznie nałożony.

Ja wiem. Z tym, że przy zakupie auta z salonu takie było wyposażenie zamiast koła zapasowego. A teraz jest tam butla z gazem. W bagażniku w mojej toyocie jest mało miejsca na koło zapasowe.

Mieszka w
    Podlasie

Wiem, że takie wyposażenie jest zamiast koła zapasowego. Zdarza się to już nawet w autach z wyższej klasy, za 300, czy 400 tyś złotych.

Do bagażnika nie wejdzie Ci koło zapasowe? Jeśli wejdzie, to możesz sobie takowe dokupić.
    Ja w Grande Punto też mam zbiornik gazu w miejscu koła zapasowego, a koło zapasowe leży sobie w bagażniku na zbiorniku gazu.
    Koło wchodzi na styk, a jest 15 calowe. 16 calowe już by się nie zmieściło.

W Toyocie Yaris mają małe bagażniki. Koło musiałoby stać na sztorc . Z drugiej strony to bezsens te obowiązkowe koło zapasowe. Przecież jak złapię gumę a mam wykupione AC to mogę do nich zadzwonić. Przyjadą i wymienią i po kłopocie

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia