Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Dziwnie to wyglada...., chyba nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim A nie ma tam gdzies przed, znaku pionowego, ktory by informowal o pasach ruchu i ewentualnie bylby tam pas z napisem BUS. Bo tak tez moglo by byc. Wtedy napewno nie wiezdzamy na taki pas.

Od dawna na forum

moim zdaniem miedzy przystankiem a pasem ruchu jest linia krawędziowa, więc nie wjeżdżamy na ten przystanej a jak juz byśmy chcieli to z kierunkowskazem wjeżdżamy i zjeżdżamy tylko po co wjeżdżać skoro pasy ruchu sa tak poprowadzone aby omijać przystanek?? to jest zwykła zatoczką autobusowa tyle, że wypukła

Nowy użytkownik

Nie, to nie pas bus na bank. Ale tak jak mówicie wyglada to dziwnie, ze względu na mój talent też Też byłam prawie pewna,że jeśli już wjedziemy to kierunki są potrzebne, ale jeden instruktor mówił,że mylę tą linię z linią która tworzy pasy, a to tylko pas przystankowy tworzy...ale skoro pas przystankowy...to i tak wyjeżdżając z niego jestem jakby włączającą sie do ruchu,takie moje zdanie.No nic,najważniejsze,żeby kolizji nie stworzyć.Miłego dnia dla wszystkich bezinteresownych nauczycieli Buźka

Od dawna na forum

dziwi mnie fakt chęci wjeżdżania na przystanek autobusowy, jakby ta zatoczka była tak jak większość to też instruktor kazałby zajeżdżać??
    pasy jasno są tak poprowadzone aby autobus nie blokował ruchu podczas wsiadania i wysiadania ludzi.
    a każdy wjazdy i wyjazd musi być sygnalizowany.
    Mam pytanie, jesli z jednego pasa ruchu powstaja dwa (powiedzmy dla lewoskrętu) w sten sposób, że linia przerywana zaczyn się od podwójnej ciągłej a prawy pas do jazdy prosto i w prawo idzie lekkim zygzakiem.
    jadąc w lewo trzeba zająć pas do lewo skrętu, tak się składa że nie wymaga to żadnych manewrów kierownica ponieważ jadąc prosto auto automatycznie wjedzie na ten pas to instruktor każe włączyć kierunkowskaz jako, że zmieniasz pas ruchu??
    Ostatnio edytowane przez pisarmen ; 08-03-2012 o 21:53

Nowy użytkownik

Cytat Napisał Amator Zobacz post
    Witam!
    Nie chce zakladac nowego tematu zeby nie zasmiecac forum, a mam pytanie odnosnie znakow drogowych.
    Po co pod znakiem np. Zakaz zatrzymywania sie B-36 umieszcza sie tabliczke T-25a???
    Przeciez wiadome jest ze zakaz obowiazuje za znakiem. To po co ta tabliczka?
    Nie zawsze przed znakiem w tym przypadku "B-36 +T25a" zakaz zatrzymywania się za znakiem (strzałka skierowana do przodu o tym mówi) jest jeszcze zakaz przed znakiem oraz przed i za znakiem jedonocześnie

Pozdrawiam

Nowy użytkownik

Cytat Napisał kinga Zobacz post
    Faktycznie, przystanek znajduje się na jezdni dwupasmowej. Jest znak p-17 i dodatkowo linia przerywana , która składa się bardziej z kwadratów niż prostokątów.Nie wiem jak to inaczej opisać, nie wiem co to za znak.Wygląda to mniej więcej tak jak w załączniku.Przepraszam za talent,raczej jego brak.Więc jechać po tym czy nie?
    Owszem przejeżdżać możesz przy takim układzie, ponieważ jest to przystanek autobusowy bezpośrednio na jezdni.. Jedynie nie możesz na nim się zatrzymywać, ale przejeżdżać możesz normalnie, ponieważ jest tak jak pisałem na jezdni.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał pisarmen
    moim zdaniem miedzy przystankiem a pasem ruchu jest linia krawędziowa, więc nie wjeżdżamy na ten przystanek
    Cytat Napisał daniello
    przejeżdżać możesz przy takim układzie, ponieważ jest to przystanek autobusowy bezpośrednio na jezdni
    Raczej bym się przychylał do interpretacji pisarmena - nie można przejeżdżać po tym wydzielonym obszarze P-17 skoro pas ruchu prowadzi obok .. To tak jakbyś daniello kazał jechać kursantowi przez zatokę, a tego przecież nie robimy ..
    Gdyby to było w ciągu pasa ruchu - owszem jedziemy po tym, ale zatrzymywać się(chyba, że wynika to z warunków ruchu) ani parkować na tym obszarze nie wolno .. Jest to to samo co zatoka .. PoRD art. 49/1/9

Nowy użytkownik

Cytat Napisał silvox Zobacz post
    Raczej bym się przychylał do interpretacji pisarmena - nie można przejeżdżać po tym wydzielonym obszarze P-17 skoro pas ruchu prowadzi obok .. To tak jakbyś daniello kazał jechać kursantowi przez zatokę, a tego przecież nie robimy ..
    Gdyby to było w ciągu pasa ruchu - owszem jedziemy po tym, ale zatrzymywać się(chyba, że wynika to z warunków ruchu) ani parkować na tym obszarze nie wolno .. Jest to to samo co zatoka .. PoRD art. 49/1/9
    Właśnie o tym napisałem, że można przejeżdżać ponieważ jest to na jezdni, bo akurat na rysunku przystanek jest na niej wyznaczony, ale nie można się zatrzymywać po to żeby np. kogoś wysadzić. mowa była o tym przystanku z wyznaczoną linią, dodałem cytat żeby było jasne do kogo dałem odp.. co innego jak by był pas Autobusowy to wtedy oprócz zatrzymywania się, nie było by można po nim jechać.

Pozdrawiam

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał daniello Zobacz post
    napisałem, że można przejeżdżać ponieważ jest to na jezdni, bo akurat na rysunku przystanek jest na niej wyznaczony
    Akurat na tym rysunku jest obok - nie można po nim jeździć .. Czy patrzymy na różne rysunki ??

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia