Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
Temat: Sala wykładowa w domu?
-
06-06-2012, 17:25 #1Nowy użytkownik
Sala wykładowa w domu?
Witam serdecznie!
Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć że otwierane przeze mnie OSK nie bedzie moim jedynym źródłem dochodu, a system pracy(mundurówka), którą wykonuje pozwala na to aby spróbować swoich sił właśnie w tej dziedzinie. Kupiłem jedno auto już przystosowane do nauki jazdy, zgłosiłem firmę w urzędzie miasta i teraz pozostaje starostwo powiatowe.
I w tym momencie chciałbym zaczerpnąć od Państwa informacji, która jako jedyna stoi mi na przeszkodzie, a więc sala wykładowa. Szukałem sal bądź pomieszczeń w okolicy ale znaleźć na wyłączność to poniżej 1tys. za miesiąc jest ciężko, sale w szkołach kosztują rzędu 30zł x średnio 30h to 900zł. Od razu chciałbym powiedzieć że nie spodziewam się z tego biznesu niewiadomo jakich koksów, 2-3 kursantów na miesiąc w wystarczającej mierze by mi wystarczyło. Wykłady, praktyke oraz medyka prowadziłbym sam.
Ale teraz przechodząc do sedna sprawy, jeśli chodzi właśnie o ww. sale wykładową. Kieruje do Państwa pytanie jak się mają sprawy jeśli salę wykładową chciałbym zrobić w domu. Od razu mówię i jestem tego świadomy że to co napiszę będzie mało profesjonalne ale kto w tych czasach nie kombinuje. A więc salę wykładową chciałbym zrobić w salonie, który ma ok 30m2, w pomieszczeniu tym znajdują się narożnik, ława, kwiaty i teraz pytanie czy w razie kontroli będą z tym problemy. Oczywiście pomieszczenie to wyposaże w tablice do pisania, plansze ze znakami skrzyżowaniami, programy komputerowe i wszelkie inne potrzebne materiały umieszczone w Rozporządzeniu o szkoleniu. Jak również mówi rozporządzenie mówi ze kazdy szkolony musi mieć stolik i krzesło. Czy jak wstawie załóżmy 3 ławki i 3 krzesła podczas kontroli mogą się do mnie doczepić? Oczywiście nie będę szkolił w takiej formię przez niewiadomo jak długi czas, gdyż w niedalekiek przyszłości chciałbym sale zrobić również w domu tylko, że w pomieszczeniu które spełniałoby funcje tylko i wyłacznie pod sale.
Z góry dziekuje za cenne podpowiedzi
Pozdrawiam
-
06-06-2012, 20:46 #2
hej.wydaję mi się że bardzo naciagane co chcesz zrobic i raczej podczas kontroli mozesz miec kłopoty....i co bedziesz tak wnosił i wynosił te ławki co miesiąc? Rozumiem ze ceny sa duze ale moze pomysl o innym osrodku który ma juz przystosowane sale i nie ma nawału kursantów i chciałby zarobic może dogadasz się i teoretycznie mogli by przeszkalac twoich kursantów to chyba bardziej opłacalne niz niszczyc sobie wygode swojego odpoczynku kosztem ławek i tablic ze znakami w salonie ..bo ja chyba bym nie potrafiła tak mieszkać.ale oczywiscie decyzja nalezy do ciebie.pozdrawiamOstatnio edytowane przez administrator ; 11-06-2012 o 11:04 Powód: niepotrzebnie wstawiony cytat
-
06-06-2012, 21:18 #3Nowy użytkownik
-
06-06-2012, 21:48 #4Nowy użytkownik
A w którym miejscu w rozporządzeniu jest cokolwiek o wysokości sali wykładowej? Pierwsze słysze o jakiejkolwiek wysokości sali.
Jeśli chodzi o przeszkalanie kursantów przez inne ośrodki to nie ma problemu, jednak problem jest w tym że w starostwie wymagają umowy z właścicielem sali. A niestety byłem w kilku ośrodkach i nikt szczególnie się nie kwapi żeby taką umowę mi podpisać. Jeśli chodzi o ten salon to myślałem, żeby z 3 miesiące się z nim przemęczyć a po tym czasie się przenieść już do konkretnego pomieszczenia pełniącego tylko funkcje sali.
-
06-06-2012, 23:27 #5Nowy użytkownik
-
07-06-2012, 00:10 #6Użytkownik
- Mieszka w
- Z dalekiej Polski
Jest takie rozporządzenie, tam są wymogi - dla przedsiębiorcy i dla urzędnika tak sądzę - o dostępie do wc, oświetleniu, o metrach wspominają 25-u w poziomie a o co najmniej trzech w pionie już chyba nie. Tak z ciekawości, gdzie w prawie budowlanym jest napisane, że sala wykładowa ma mieć te 3 metry? I gdzie jest napisane o statusie prawno - budowlanym sali wykładowej w OSK? A jak jest 2.95m? Ja bym pogadał z urzędnikiem starostwa lub UM na podstawie jakich paragrafów kwestionuje rozp.
Poza tym "§ 1. Rozporządzenie określa:
1) wymagania w stosunku do podmiotów prowadzących szkolenie w zakresie wyposażenia
dydaktycznego, warunków lokalowych, placu manewrowego i pojazdów przeznaczonych do
szkolenia;"- Co robimy? - zapytał Dwukwiat.
- Wpadamy w panikę? - zaproponował z nadzieją Rincewind.
-
07-06-2012, 08:29 #7Nowy użytkownik
-
07-06-2012, 13:37 #8Od dawna na forum
-
07-06-2012, 15:27 #9
Wysokość m.in. sali wykładowej reguluje rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Dokładnie reguluje to §.72.
Jeśli w pomieszczeniu mają przebywać nie więcej niż 4 osoby pomieszczenie powinno mieć wysokość co najmniej 2,5 m.
Jeśli w pomieszczeniu mają przebywać więcej niż 4 osoby, to wysokość pomieszczenia powinna mieć co najmniej 3 m.
Wysokość z 3 m można zmniejszyć do 2,5 m pod warunkiem zastosowania wentylacji mechanicznej nawiewno wywiewnej lub klimatyzacji, pod warunkiem uzyskania zgody państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.Ostatnio edytowane przez ksu ; 07-06-2012 o 15:32
-
10-06-2012, 18:17 #10Nowy użytkownik

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks