Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Znak B5

Użytkownik

Znak B5

Załóżmy, że na drodze mamy znak B5 4t. Za ten znak może wjechać pojazd dmc 3,5t z przyczepą 1t? Próbuje rozszyfrować zapis "Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce." i wg tego znaczyłoby, że nie jednak z definicji " Znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" oznacza zakaz ruchu:
    1) samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
    2) ciągników samochodowych,
    3) pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
    4) ciągników rolniczych,
    5) pojazdów wolnobieżnych." czyli wjazd takim zestawem jest możliwy?

Jaka jest wasza interpretacja?
    Ostatnio edytowane przez spamergt ; 11-12-2012 o 20:20

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

No wychodzi na to, że nie jest możliwy.
    Pojazd o dmc 3,5 t + przyczepa 1 t = zespół pojazdów o dmc 4,5 t. Czyli zostaje przekroczona wartość dmc 4 t.

Użytkownik

A gdy mamy sam znak b5 to możemy wjechać samochodem 3,5 i przyczepą 1t?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Jeśli nie ma określonej na znaku dopuszczalnej masy całkowitej, ani tabliczki pod znakiem określającej dopuszczalną masę całkowitą, to możesz takim zespołem pojazdów wjechać (przestrzegając ogólnych zasad wynikających z warunków technicznych), gdyż znak ten dotyczy tylko pojazdu ciągnącego w tym przypadku. Jeśli na znaku B-5 będzie określona dopuszczalna masa całkowita lub pod nim będzie umieszczona tabliczka określająca dopuszczalną masę całkowitą, wówczas zakaz wyrażony tym znakiem/znakiem z tabliczką pod nim, będzie dotyczył również zespołu pojazdów, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Właśnie nie byłem pewny ale też tak myślałem jak kolega ksu
    Generalnie w definicji samego znaku B-5 nie ma mowy o zespole pojazdów.

Użytkownik

ksu wszystko sie zgadza jednak mam watpliwość co do znaku b5 z tabliczka np 4t. Jeżeli jade autobusem 10t i widzę takowy znak czy moge za niego wiechać? W parag. 18 ust. 5. Jest napisane "... Dotyczy pojazdów (zespolu pojazdów)" jednak sam znak b5 oznacza zakaz wjazdu pojazu samochodów ciężarowych pow. 3,5t. Podobnie jest w przypadku gdy jadę samochodem osobowym 3,5t z przyczepą 1t. Przekraczam wartość na znaku jednak nie poruszam cie samochodem cieżarowym pow. 3,5t. Jak powinienem zachować się w takiej sytuacji?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał spamergt Zobacz post
    mam watpliwość co do znaku b5 z tabliczka np 4t. Jeżeli jade autobusem 10t i widzę takowy znak czy moge za niego wiechać? W parag. 18 ust. 5. Jest napisane "... Dotyczy pojazdów (zespolu pojazdów)" jednak sam znak b5 oznacza zakaz wjazdu pojazu samochodów ciężarowych pow. 3,5t. Podobnie jest w przypadku gdy jadę samochodem osobowym 3,5t z przyczepą 1t. Przekraczam wartość na znaku jednak nie poruszam cie samochodem cieżarowym pow. 3,5t. Jak powinienem zachować się w takiej sytuacji?
    Moja interpretacja jest taka -znak dotyczy samochodów ciężarowych, a autobusy są oddzielną grupą pojazdów. Zakaz ruchu autobusów wyraża się znakiem B-3a, więc autobusem można

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

spamergt napisał:
    ...mam watpliwość co do znaku b5 z tabliczka np 4t. Jeżeli jade autobusem 10t i widzę takowy znak czy moge za niego wiechać?
    Tak, gdyż znak ten, również z tabliczką dotyczy samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 T.
    spamergt napisał:
    W parag. 18 ust. 5. Jest napisane "... Dotyczy pojazdów (zespolu pojazdów)"
    Tak, ale ten ustęp dotyczy samochodów ciężarowych o dmc przekraczającej 3,5 t, ciągników samochodowych, pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, ciągników rolniczych i pojazdów wolnobieżnych.
    spamergt napisał:
    Podobnie jest w przypadku gdy jadę samochodem osobowym 3,5t z przyczepą 1t. Przekraczam wartość na znaku jednak nie poruszam cie samochodem cieżarowym pow. 3,5t. Jak powinienem zachować się w takiej sytuacji?
    Wjechać, gdyż w tej sytuacji znak ten nie dotyczy samochodu osobowego. Znak ten dotyczy tylko pojazdów wymienionych w § 18. ust.4.
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 12-12-2012 o 23:08

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia