Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71
Temat: Dziwne zachowania...
-
06-01-2013, 19:07 #31
kopan napisał:
Pierwszeństwa? Kłania się definicja ustąpienia pierwszeństwa.Osobowy hamował bo musiał ustąpić pierwszeństwa.
Może tu być mowa o dostosowaniu prędkości do natężenia ruchu, ale nie o ustąpieniu pierwszeństwa. Komu niby osobowy ma ustąpić pierwszeństwa? Pojazdowi jadącemu przed nim?
kopan napisał:
Czyli mogę jechać lewym mimo, że mam wolny prawy pas? Twoi kursanci jeżdżą dowolnym pasem ruchu, czy prawym jeśli jest możliwość jazdy prawym?Przy wyznaczonych pasach ruchu masz zajmować dowolny pas ruchu.
kopan napisał:
Istnieje. Art.16. ust.4. K.D.Nie istnieje w naszym prawie obowiązek jazdy prawym wyznaczonym pasem ruchu.
Oczywiście nie znaczy to, że jeździmy tylko prawym pasem. Są sytuacje kiedy możemy korzystać z innych pasów ruchu, a nawet powinniśmy. Np. w celu rozładowanie ruchu z prawego pasa i przeniesienie go na pozostałe, itp. Ale o tym chyba nie trzeba dyskutować.
slowdzerson napisał:
Dokładnie tak.Obowiązku jako takiego do jazdy wyłącznie prawym pasem nie ma ale mamy np. taki zapis:
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.Ostatnio edytowane przez ksu ; 06-01-2013 o 19:09
-
08-01-2013, 22:54 #32Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Człowieku pisze że jak ja jade to mam jechać prawą jezdnią, czy pisze że ta jazda dotyczy niektórych, czy może każdego CO ??
Człowieku ja i on i ona i oni mają jechać prawą jezdnią, więc jak wszyscy jadą prawa jezdnia to jaka jest ta jezdnia ??
Asfaltowa z kostki brukowej czy jednokierunkowa, czy może do jazdy tam a nie tam.
-
09-01-2013, 12:50 #33
kopan napisał:
Ale co to ma wspólnego z wątkiem odnośnie którego zabrałem głos?Człowieku pisze że jak ja jade to mam jechać prawą jezdnią, czy pisze że ta jazda dotyczy niektórych, czy może każdego CO ??
kopan napisał:
Wszyscy wiemy jaka ta jezdnia jest. Ale może jeszcze mi napisz jakie znaki się znajdują na tej jezdni, by wszyscy wiedzieli, że to jest jezdnia jednokierunkowa i nie pojechali np. lewą jezdnią. I po temacie będzie.Człowieku ja i on i ona i oni mają jechać prawą jezdnią, więc jak wszyscy jadą prawa jezdnia to jaka jest ta jezdnia ??
-
10-01-2013, 23:10 #34Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
kopan napisał:
Nie istnieje w naszym prawie obowiązek jazdy prawym wyznaczonym pasem ruchu.
Istnieje. Art.16. ust.4. K.D.
Oczywiście nie znaczy to, że jeździmy tylko prawym pasem. Są sytuacje kiedy możemy korzystać z innych pasów ruchu, a nawet powinniśmy. Np. w celu rozładowanie ruchu z prawego pasa i przeniesienie go na pozostałe, itp. Ale o tym chyba nie trzeba dyskutować.
slowdzerson napisał:
Obowiązku jako takiego do jazdy wyłącznie prawym pasem nie ma ale mamy np. taki zapis:
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
Dokładnie tak.
No ale co z tego i na JAKIEJ ZASADZIE wynika.
Bo mi nijak nie wychodzi że należy prawym WYZNACZONYM pasem jeździć,
-
11-01-2013, 00:01 #35Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
Nie ma WYZNACZONEGO prawego pasa którym należy za wszelką cene jechac. Ale...
Taki przykład:
Jedziemy jezdnia o 2 pasach w jednym kierunku, mamy prawy pas pusty, jedziemy lewym to czy to jest zgodne z przepisami?
No nie.
Jeśli kursant będzie jechał na egzaminie lewym pasem, kiedy wolny bedzie mial prawy to czy egzaminator nie przerwie egzaminu?
No przerwie.
-
11-01-2013, 14:24 #36
kopan napisał:
Czy Ty naprawdę nie rozumiesz tego przepisu? Czy tylko wcześniej walnąłeś gafę i nie chcesz się do niej przyznać. Teraz starasz się za wszelką cenę udowodnić, że masz raję, mimo iż wiesz (tak podejrzewam), że tak na prawdę nie masz racji. Nie chce mi się wierzyć, że Ty nie rozumiesz tego zapisu.No ale co z tego i na JAKIEJ ZASADZIE wynika.
Jeśli nadal będziesz się upierał do swojej interpretacji, to wtedy wyjaśnimy Ci przesłankę tego przepisu i podyskutujemy na ten temat.
Natomiast jeśli jest tak jak piszę i myślę, to daj już sobie spokój z tym tematem. Po co dyskutować nad czymś, co jest jasne i nikt nie ma z tym problemu. Szkoda czasu na to. Jest teraz wiele innych ważniejszych spraw, chociażby związanych z wejściem w życie nowej ustawy.
kopan napisał:
Nie ma znaczenia, czy pasy są wyznaczone, czy nie. Zawsze masz jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Dotyczy to jezdni jednokierunkowych, jak i dwukierunkowych. Z wyznaczonymi pasami ruchu i bez wyznaczonych pasów ruchu. Nie chce mi się też wierzyć, żebyś w inny sposób uczył swoich kursantów.Bo mi nijak nie wychodzi że należy prawym WYZNACZONYM pasem jeździć,
slowdzerson napisał:
Przerwać nie przerwie, ale na pewno potraktuje to jako błąd.Jeśli kursant będzie jechał na egzaminie lewym pasem, kiedy wolny bedzie mial prawy to czy egzaminator nie przerwie egzaminu?
No przerwie.
slowdzerson napisał:
Zobacz kopan, kolega slowdzerson to rozumie i trudno jest się z Nim nie zgodzić.Nie ma WYZNACZONEGO prawego pasa którym należy za wszelką cene jechac. Ale...
Taki przykład:
Jedziemy jezdnia o 2 pasach w jednym kierunku, mamy prawy pas pusty, jedziemy lewym to czy to jest zgodne z przepisami?
No nie.
Także dajmy temu spokój.
-
11-01-2013, 18:09 #37Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
11-01-2013, 19:55 #38
-
11-01-2013, 21:05 #39Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG