Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    Osobowy hamował bo musiał ustąpić pierwszeństwa.
    Pierwszeństwa? Kłania się definicja ustąpienia pierwszeństwa.
    Może tu być mowa o dostosowaniu prędkości do natężenia ruchu, ale nie o ustąpieniu pierwszeństwa. Komu niby osobowy ma ustąpić pierwszeństwa? Pojazdowi jadącemu przed nim?
    kopan napisał:
    Przy wyznaczonych pasach ruchu masz zajmować dowolny pas ruchu.
    Czyli mogę jechać lewym mimo, że mam wolny prawy pas? Twoi kursanci jeżdżą dowolnym pasem ruchu, czy prawym jeśli jest możliwość jazdy prawym?
    kopan napisał:
    Nie istnieje w naszym prawie obowiązek jazdy prawym wyznaczonym pasem ruchu.
    Istnieje. Art.16. ust.4. K.D.
    Oczywiście nie znaczy to, że jeździmy tylko prawym pasem. Są sytuacje kiedy możemy korzystać z innych pasów ruchu, a nawet powinniśmy. Np. w celu rozładowanie ruchu z prawego pasa i przeniesienie go na pozostałe, itp. Ale o tym chyba nie trzeba dyskutować.
    slowdzerson napisał:
    Obowiązku jako takiego do jazdy wyłącznie prawym pasem nie ma ale mamy np. taki zapis:

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
    Dokładnie tak.
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 06-01-2013 o 19:09

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Nie kopan. Akurat z tego artykułu wynika co innego. Wynika tyle, że jeśli jedziesz drogą dwujezdniową , to jesteś obowiązany jechać po prawej jezdni. Tyle i tylko tyle. Nie szukaj więc na siłę przepisu.
    Człowieku pisze że jak ja jade to mam jechać prawą jezdnią, czy pisze że ta jazda dotyczy niektórych, czy może każdego CO ??
    Człowieku ja i on i ona i oni mają jechać prawą jezdnią, więc jak wszyscy jadą prawa jezdnia to jaka jest ta jezdnia ??
    Asfaltowa z kostki brukowej czy jednokierunkowa, czy może do jazdy tam a nie tam.

Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    Człowieku pisze że jak ja jade to mam jechać prawą jezdnią, czy pisze że ta jazda dotyczy niektórych, czy może każdego CO ??
    Ale co to ma wspólnego z wątkiem odnośnie którego zabrałem głos?
    kopan napisał:
    Człowieku ja i on i ona i oni mają jechać prawą jezdnią, więc jak wszyscy jadą prawa jezdnia to jaka jest ta jezdnia ??
    Wszyscy wiemy jaka ta jezdnia jest. Ale może jeszcze mi napisz jakie znaki się znajdują na tej jezdni, by wszyscy wiedzieli, że to jest jezdnia jednokierunkowa i nie pojechali np. lewą jezdnią. I po temacie będzie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

kopan napisał:
    Nie istnieje w naszym prawie obowiązek jazdy prawym wyznaczonym pasem ruchu.

Istnieje. Art.16. ust.4. K.D.
    Oczywiście nie znaczy to, że jeździmy tylko prawym pasem. Są sytuacje kiedy możemy korzystać z innych pasów ruchu, a nawet powinniśmy. Np. w celu rozładowanie ruchu z prawego pasa i przeniesienie go na pozostałe, itp. Ale o tym chyba nie trzeba dyskutować.
    slowdzerson napisał:
    Obowiązku jako takiego do jazdy wyłącznie prawym pasem nie ma ale mamy np. taki zapis:

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Dokładnie tak.

No ale co z tego i na JAKIEJ ZASADZIE wynika.
    Bo mi nijak nie wychodzi że należy prawym WYZNACZONYM pasem jeździć,

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Nie ma WYZNACZONEGO prawego pasa którym należy za wszelką cene jechac. Ale...
    Taki przykład:
    Jedziemy jezdnia o 2 pasach w jednym kierunku, mamy prawy pas pusty, jedziemy lewym to czy to jest zgodne z przepisami?
    No nie.
    Jeśli kursant będzie jechał na egzaminie lewym pasem, kiedy wolny bedzie mial prawy to czy egzaminator nie przerwie egzaminu?
    No przerwie.

Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    No ale co z tego i na JAKIEJ ZASADZIE wynika.
    Czy Ty naprawdę nie rozumiesz tego przepisu? Czy tylko wcześniej walnąłeś gafę i nie chcesz się do niej przyznać. Teraz starasz się za wszelką cenę udowodnić, że masz raję, mimo iż wiesz (tak podejrzewam), że tak na prawdę nie masz racji. Nie chce mi się wierzyć, że Ty nie rozumiesz tego zapisu.
    Jeśli nadal będziesz się upierał do swojej interpretacji, to wtedy wyjaśnimy Ci przesłankę tego przepisu i podyskutujemy na ten temat.
    Natomiast jeśli jest tak jak piszę i myślę, to daj już sobie spokój z tym tematem. Po co dyskutować nad czymś, co jest jasne i nikt nie ma z tym problemu. Szkoda czasu na to. Jest teraz wiele innych ważniejszych spraw, chociażby związanych z wejściem w życie nowej ustawy.
    kopan napisał:
    Bo mi nijak nie wychodzi że należy prawym WYZNACZONYM pasem jeździć,
    Nie ma znaczenia, czy pasy są wyznaczone, czy nie. Zawsze masz jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Dotyczy to jezdni jednokierunkowych, jak i dwukierunkowych. Z wyznaczonymi pasami ruchu i bez wyznaczonych pasów ruchu. Nie chce mi się też wierzyć, żebyś w inny sposób uczył swoich kursantów.
    slowdzerson napisał:
    Jeśli kursant będzie jechał na egzaminie lewym pasem, kiedy wolny bedzie mial prawy to czy egzaminator nie przerwie egzaminu?
    No przerwie.
    Przerwać nie przerwie, ale na pewno potraktuje to jako błąd.
    slowdzerson napisał:
    Nie ma WYZNACZONEGO prawego pasa którym należy za wszelką cene jechac. Ale...
    Taki przykład:
    Jedziemy jezdnia o 2 pasach w jednym kierunku, mamy prawy pas pusty, jedziemy lewym to czy to jest zgodne z przepisami?
    No nie.
    Zobacz kopan, kolega slowdzerson to rozumie i trudno jest się z Nim nie zgodzić.
    Także dajmy temu spokój.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

ksu, ale u nas juz slyszalem o kilku przypadkach przerwania egzaminu z powodu jazdy lewym pasem gdy prawy był calkowicie wolny...

Mieszka w
    Podlasie

Tylko, że to nie jest powód do przerwania egzaminu. Na jakiej podstawie egzaminator przerywa egzamin za tego typu błąd? Jaką podstawę prawną podaje wówczas?
    Przepisy wyraźnie określają kiedy i za co można przerwać egzamin.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

No tak. Wiem z tego co mi kursanci opowiadają, tylko wiadomo jak to z nimi jest nieraz może być inaczej niż im się wydaje

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Chełm

Może na podstawie obowiązującego ruchu prawostronnego?
    2 krotnie kursant zajmował nieodpowiedni pas i tyle

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia