Pokaż wyniki od 211 do 220 z 329
Temat: Portal OSK
-
06-05-2013, 14:38 #211Nowy użytkownik
Do M.S.: nie wprowadzą możliwości kasowania niewysłanych ETD, gdyż jak mi powiedziano jest to tzw. historia zmian, które były nanoszone w dokumentacji. W razie czego będzie dowód, że były zmieniane dane już po wysłaniu np. zawiadomienia do starostwa itd. Niby zrozumiałe, ale mnie ten cały Portal OSK strasznie wnerwia... Jest zwyczajnie nadgorliwy (!), bo np. chcąc wysłać zawiadomienie o rozpoczęciu kursu w Portalu muszę wpisywać dodatkowo: dane wykładowcy, dane instruktora (które przecież zgodnie z ustawą i rozporządzeniem nie są wymagane!), harmonogram zajęć (osobno na każdy dzień ! - a papierowo pisuję tylko, że wykłady od-do w godz. tych i tych - i tyle) itd. Dlatego zrezygnowałam z tego Portalu i mailowo przesyłam zgłoszenia do Starostwa na Elektroniczną Skrzynkę Podawczą (otrzymuję od razu elektroniczny dok. potwierdzający przyjęcie przez nich maila, który drukuję i doczepiam do wysyłanego dokumentu, który również mam wydrukowany i trzymam w dokumentacji). Szybciej, łatwiej, wygodniej i taniej
-
06-05-2013, 17:35 #212
Mazi napisała:
To skąd wiedziałaś jak numerować zaświadczenia? Pewnie odpowiesz mi, że prowadziłaś rejestr wydanych zaświadczeń. A ja później będę mógł Cię zapytać, po co Ci taki rejestr, skoro przepisy tego nie wymagały. Mam nadzieję, że zrozumiałaś moje przesłanie.Nigdzie nie ma powiedzianego, że OSK powinny takie kopie trzymać w dokumentacji...
Mazi napisała:
Droga koleżanko, poproszę o podstawę prawną (gdzie w rozporządzeniu jest tak napisane?), to po pierwsze. Po drugie, w rubryce 10 w KEOS jest napisane tak:" Nr zaświadczenia ", a nie Nr PKK. Jeśli trzeba by było wpisywać Nr PKK, to nie uważasz, że powinno tam być napisane: " Nr PKK" ? Gdybym nawet chciał tam wpisać nr identyfikujący PKK, to dwudziestu cyferek tam nie zmieszczę.. W starostwie poinformowano mnie również, że zgodnie z rozporządzeniem w KEOS w rubryce "nr zaświadczenia" powinno się wpisywać nr PKK,...
Mazi napisała:
Poproszę o podstawę prawną.bo jego aktualizacja jest wydaniem zaświadczenia i nr PKK jest jednocześnie jego numerem
Nr PKK, to numer PKK, a nie nr zaświadczenia.
Mazi napisała:
Ach tak, ministerstwo miało mało czasu, żeby KEOS dostosować do nowych przepisów...Dowiedziałam się również, że niebawem mają się pojawić nowe KEOS dostosowane do nowych przepisów.
Jaki jest wniosek? Taki, że era obowiązujących przepisów się skończyła. Zaczęła się era różnych interpretacji przepisów. Cóż z tego, że mamy jedno prawo, skoro w różnych Starostwach jest ono różnie interpretowane. Co kraj to obyczaj, rzec by się chciało, co Starostwo to obyczaj.
-
07-05-2013, 15:48 #213Nowy użytkownik
Mogłabym powiedzieć, ze z głowy
ale faktycznie łatwiej mi było prowadzić rejestr, niż trzymać kopie zaświadczeń...
Na Twoją prośbę zamieszczam podstawę prawną:
§ 16. Po zakończeniu lub przerwaniu szkolenia przez osobę szkoloną do książki ewidencji osób szkolonych wpisuje się:
1) liczbę godzin zajęć w zakresie części teoretycznej lub praktycznej szkolenia przeprowadzonych w danym ośrodku szkolenia kierowców lub innym podmiocie prowadzącym szkolenie;
2) datę zakończenia lub przerwania szkolenia;
3) numer instruktora prowadzącego szkolenie, o którym mowa w § 12;
4) numer identyfikujący profil kandydata na kierowcę.
Nie nr zaświadczenia tylko nr PKK! Trzeba uważnie czytać rozporządzenia!
A, że nie ma jeszcze odpowiedniej KEOS to już inna sprawa i wpływu na to nie mamy... Po drugie są jeszcze osoby, które zaczęły kurs w styczniu, a kończyły już po wejściu zmian - one nie mają PKK, dlatego im wpisujemy nr zaświadczenia.
Podstawę prawną podałam wyżej... Nr zaświadczenia odnosi się do kursantów bez PKK, którzy zaczynali kurs przed zmianami.
Chyba jednak nie jest różnie interpretowane, tylko nie doczytałeś dobrze Rozporządzenia...
-
07-05-2013, 22:57 #214
Mazi napisała:
Ale przecież przepisy nie wymagają prowadzenia rejestru, więc po co Ci taki rejestr ?Mogłabym powiedzieć, ze z głowyale faktycznie łatwiej mi było prowadzić rejestr, niż trzymać kopie zaświadczeń...

Mazi napisała:
Tylko, że takie osoby wpisywało się do "starej" KEOS. Od 19 stycznia obowiązuje (nazwijmy to umownie) nowy wzór KEOS, gdzie są wpisywane osoby tylko i wyłącznie z PKK i mimo, iż w myśl przepisów rozporządzenia należy po zakończonym lub przerwanym szkoleniu wpisać nr identyfikujący PKK, to niestety w KEOS nie ma na to miejsca.Po drugie są jeszcze osoby, które zaczęły kurs w styczniu, a kończyły już po wejściu zmian - one nie mają PKK, dlatego im wpisujemy nr zaświadczenia.
Ty twierdzisz, że w rubryce 10 KEOS należy wpisać nr PKK, zamiast nr zaświadczenia. Tylko, że WORD w którym będą zdawać osoby z mojego OSK, egzaminuje w tzw. trybie awaryjnym. W oświadczeniu, które składam do WORD-u wymagany jest numer zaświadczenia o ukończeniu szkolenia. Numerem zaświadczenia, nie może być nr PKK, gdyż PKK wpisuję w innej rubryce. Tak więc muszę prowadzić numerację wydanych zaświadczeń, a nr zaświadczenia wpisuję w rubryce 10.
Mazi napisała:
W KEOS, która obowiązuje od 19 stycznia 2013 r. nie ma już osób szkolonych bez PKK, z pewnymi wyjątkami, ale one akurat nie mają tu nic do rzeczy.Podstawę prawną podałam wyżej... Nr zaświadczenia odnosi się do kursantów bez PKK, którzy zaczynali kurs przed zmianami.
Mazi napisała:
Uwierz mi na słowo, że doczytałem, a że powstał bubel prawny, o czym już kiedyś pisałem, to mamy teraz tego efekty.Chyba jednak nie jest różnie interpretowane, tylko nie doczytałeś dobrze Rozporządzenia...
Na koniec dodam jeszcze, że moje Starostwo wymaga by oprócz zaświadczeń w formie papierowej umieszczonych w dokumentacji kursu, należy jeszcze prowadzić rejestr wydanych zaświadczeń, a absolwent kursu ma dostać do ręki zaświadczenie o ukończeniu kursu (w formie papierowej).
-
07-05-2013, 23:07 #215Od dawna na forum
- Mieszka w
- kuj-pom
U nas tez wymagają zaswiadczenia w formie papierowej, pomimo tego, że word pracuje na pwpw, czyli nie ma problemów z przesyłem danych. Starostwo chce zeby zaświadczenie było w dokumentacji osk. Powołują się na art 27 pkt 7, że jest napisane, że wszystkie inne dokumenty mogą być w formie elektronicznej z wyłaczeniem wydawania zaświadczeń o ukończeniu kursu.
-
07-05-2013, 23:52 #216
Reeds nawet nie wiesz jak mnie to cieszy, że chociaż Ty to rozumiesz
. Czasem już mam dość tego udowadniania i prostowania, tego jak to ktoś sobie coś zinterpretuje.
Tak jak napisałaś, jest przepis art. 27 ust.7 u.o.k.p. z którego jasno wynika, co może być w formie elektronicznej, a co musi być w formie papierowej.
Dobrej nocy
-
08-05-2013, 13:10 #217Nowy użytkownik
Rozumiem Was chłopaki
Tylko W moim Starostwie powiedzieli, że do ustawy powstało Rozporządzenie, które w inny sposób interpretuje art. 27 ust. 7. Skoro dla mojego Starostwa nie ma potrzeby wystawiania zaświadczeń "papierowych", to nie będę przecież nadgorliwa
Nie mówiąc o tym, że jest nawet dokładnie napisane jakie dokumenty mają znajdować się w dokumentacji kursanta i zaświadczenia o ukończeniu kursu wymienionego tam nie ma... Jedyne co mogę Wam powiedzieć - to współczuję chłopaki, bo mi interpretacja mojego Starostwa pasuje i z całą pewnością ułatwia prowadzenie OSK
Nie muszę prowadzić rejestru zaświadczeń, nie muszę ich wystawiać - mniej papierkowej roboty
Pozdrawiam.
-
08-05-2013, 16:07 #218Nowy użytkownik
Dodam jeszcze, że też miałam kilku kursantów, którzy zdawali np. w Suwałkach w tzw. trybie awaryjnym. Wypełniali Oświadczenie, gdyż WORD nie miał możliwości wejścia w PKK. Na Oświadczeniu nie wpisywali nr zaświadczenie (bo takiego nie mieli
). Nie wiem niestety czy wpisywali tam również PKK, czy pozostawiali puste miejsce, ale bez problemu ich zapisywali oraz egzaminowali... Więc widocznie nie tylko Starostwa różnie interpretują przepisy, ale WORD-y również
-
13-05-2013, 13:13 #219Nowy użytkownik
-
13-05-2013, 13:34 #220Od dawna na forum
po egzaminie. Ja mam pytanie. Jestem na programie podstawowym i właśnie skończyłem kurs, egzamin wewnętrzny był. Muszeaktualizować profil, i co dalej? Zaświadczenie wypisuje? I to zaświadczenie daje kursantowi? A co on musi mieć zapisując się na egzamin? Bo u nas tryb awaryjny w wordzie czyli ze papierowo wszystko. Dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks