Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: pytanko

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

<<<<pierwszeństwo rozstrzygają tak jak napisałeś zasady ogólne, czyli przepisy ustawy. Więc po co znowu mieszasz?>>>

Ten twój tekst świadczący o tym że pojęcia nie masz o konstrukcji przepisów i podstawach prawa.

Człowieku w ustawie sa dyspozycje do znaków - które w przypadku kierowania ruchem sygnałami świetlnymi nie maja zastosowania Rozumiesz ??
    To wynika z Art.5

Jedyną dyspozycją z ustawy (rozstrzygająca o pierwszeństwie w naszym przypadku) nie zawiązaną z znakiem przejście dla pieszych jest przepis ogólny Art 26. 2

Art 26.1 to dyspozycja do znaku przejście dla pieszych i nie ma zastosowania, bo sygnalizacja świetlna.

Kapujesz ?

I nie mów mi o rozumieniu, bo jakbyś rozumiał to ta dyskusja dawno by się skończyła.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 26-01-2013 o 22:42

Od dawna na forum

To że w terminologii ruchu drogowego nie ma słowa "dochodzący" to każdy wie, bo o takich nie ma mowy. Może źle mnie zrozumiano.
    Zatem przepisy odnośnie przejścia czy znaku drogowego mówią nam o ustąpieniu pierwszeństwa "będącym" na przejściu. Nie wspominają nic o tych będących np 1m od przejścia, a jeżeli nie wspominają a chciałem jakoś ich nazwać nazwałem ich po prostu dochodzącymi. Dla lepszego rozumienia podałem również przykład z Norwegi, gdzie należy również ustąpić pierwszeństwa tym w odległości 1m, lub stojącym i gadającym przez komórkę lecz nie wchodzacych.

W sytuacji gdy przejście jest o ruchu NIE kierowanym, zachowujemy szcz. ostrożność lecz nie mamy obowiązku zatrzymać się jeżeli pieszy jest np w odległości przykładowej 1m. Tu jesteśmy zgodni.
    Wątpliwości miałem w wypadku gdy skręcam w drogę poprzeczną, na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym, skręcam zatem mając np zieloną strzałkę. I wtenczas zapewne jak już pisalicie dotyczą mnie przepisy odnośnie sygnlalizacji świetlnej, TAK??
    sorki jeśli zamieszałem i dalej nie roumiem ale proszę o wyrozumialość i ewentualnie przypomnienie tych przepisów o syglalizacji, tz czy jasno one określają że muszę puścić wszystkich nawet tych z odległości 1m bo oni mają zielone, a ja strzałkę.

Pytam gdyż mógłbym oczywiście przejechać z zachowaniem szcz. ostrożności, ale czy popełnię wykroczenie gdy spowoduję zwolnienie kroku pieszego nie znajdującego się jeszcze na przejściu lecz o odległości 1m.
    miłej niedzielki.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    Człowieku w ustawie sa dyspozycje do znaków - które w przypadku kierowania ruchem sygnałami świetlnymi nie maja zastosowania Rozumiesz ??
    To wynika z Art.5
    Ja rozumiem, ale widzę, że Ty nie.
    W przypadku ruchu otwieranego i zamykanego sygnałami świetlnymi, nie mają zastosowania tylko i wyłącznie znaki regulujące pierwszeństwo przejazdu. Inne znaki drogowe normalnie obowiązują.
    kopan napisał:
    I nie mów mi o rozumieniu, bo jakbyś rozumiał to ta dyskusja dawno by się skończyła.
    Tej dyskusji w ogóle nie powinno być, a dyskusja z Tobą, zawsze kończy się w jeden sposób. Wszyscy wiemy w jaki. Teraz wyjątku pewnie też nie będzie.
    viko napisał:
    Zatem przepisy odnośnie przejścia czy znaku drogowego mówią nam o ustąpieniu pierwszeństwa "będącym" na przejściu. Nie wspominają nic o tych będących np 1m od przejścia, a jeżeli nie wspominają a chciałem jakoś ich nazwać nazwałem ich po prostu dochodzącymi.
    W porządku. Jak nazwałeś, tak nazwałeś i nikt do tego się nie czepiał, do pewnego momentu oczywiście.
    Ustawa mówi, iż mamy ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu i tyle wynika z ustawy. Natomiast dużo więcej wynika ze znaku D-6. Co ze znaczenia tego znaku wynika, to już pisałem i nie będę się powtarzał.
    Kolejna sprawa, to znaczenie przepisu wynikającego z §.98 ust.1 pkt : "sygnał zielony - zezwolenie na wejście na przejście dla pieszych..."
    Pieszy ma zielone i w każdej chwili może na to przejście wejść, a więc ma pierwszeństwo kiedy na tym przejściu jest i kiedy na to przejście wchodzi. Naprawdę nie wiem, co tu jest niezrozumiałego?
    viko napisał:
    W sytuacji gdy przejście jest o ruchu NIE kierowanym, zachowujemy szcz. ostrożność lecz nie mamy obowiązku zatrzymać się jeżeli pieszy jest np w odległości przykładowej 1m. Tu jesteśmy zgodni.
    Jeśli pieszy nie wchodzi, to oczywiście, że nie musimy ustępować pierwszeństwa w tej sytuacji, a szczególna ostrożność dotyczy wszystkich przejść dla pieszych-bez żadnych wyjątków.
    viko napisał:
    Wątpliwości miałem w wypadku gdy skręcam w drogę poprzeczną, na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym, skręcam zatem mając np zieloną strzałkę.
    Znowu wyrażasz się nie precyzyjnie:"skręcam zatem mając np zieloną strzałkę". Kolejny raz muszę się domyślać. Chodzi Ci o sygnalizator S-2? Jeśli tak, to w tym momencie piesi na drodze poprzecznej mają też czerwone światło, więc nie musisz im pierwszeństwa ustępować, nawet nie możesz, chyba, że w międzyczasie zmieni się nadawany sygnał dla pieszych na zielony.
    viko napisał:
    sorki jeśli zamieszałem i dalej nie roumiem ale proszę o wyrozumialość...
    Nie musisz za nic przepraszać. Możesz czegoś nie rozumieć i po to jest np. forum, gdzie można podyskutować, dopytać itp. Każdy może czegoś nie rozumieć. Nie ma ludzi wszystkowiedzących, może z wyjątkiem jednej osoby na tym forum, biorącej nawet udział w tej dyskusji . Proponuję więc, by to ta osoba dalej rozwiewała Twoje wątpliwości prawne, gdyż jak widzisz, ja się na niczym nie znam
    viko napisał:
    Pytam gdyż mógłbym oczywiście przejechać z zachowaniem szcz. ostrożności, ale czy popełnię wykroczenie gdy spowoduję zwolnienie kroku pieszego nie znajdującego się jeszcze na przejściu lecz o odległości 1m.
    To wszystko zależy od danej sytuacji.
    Jeśli to ruch Twojego pojazdu spowoduje, że pieszy zwolni lub się zatrzyma w tym momencie, gdy będziesz dojeżdżał do przejścia, lub na nim się znajdował, to oznacza to nieustąpienie pierwszeństwa - popełnisz wykroczenie. Pieszy ma zielone światło i może wejść na przejście. Nie musi na nim być, może dopiero wchodzić z chodnika.
    W takich sytuacjach na egzaminie państwowym na prawo jazdy, egzamin zostaje przerwany.
    Nie może być mowy o nieustąpieniu pierwszeństwa w tych wszystkich sytuacjach, gdy pieszy zatrzymuje się i nie wchodzi na przejście z powodów nie mających związku zależnego z przepisami ruchu drogowego. Np. zatrzymał się, bo spotkał kolegę i zebrało się im na pogawędkę, podziwia nadjeżdżające pojazdy i nie przejawia woli wejścia na to przejście itp.
    Również życzę miłej niedzieli.
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 27-01-2013 o 11:52

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Przy strzałce warunkowej (sygnalizator S-2) nie ma mowy o pierwszeństwie , masz nie utrudniać ruchu, więc nie twórz sobie przepisów i nie pouczaj bo ....
    Pytanie było co w przypadku gdy ktoś skręca na strzałce warunkowej a piesi mają zielone - wiec nie opowiadaj bajek o czerwonym bo nie o to pytają.
    Taka sytuacja jest rozstrzygnieta przepisami do sygnalizacji świetlnej - masz nie utrudniać ruchu - kropka.

Znak przejście dla pieszych należny do znaków regulujących pierwszeństwo przejazdu - podstawy prawa, ale ty pojęcia o tym nie masz.

Nie cytuj wyrwanych z kontekstu kawałków i nie pouczaj bo cały czas chodziło o znak przejście dla pieszych.

Tak że pisz mniej ale z sensem.

To takie moje pobożne życzenie.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 27-01-2013 o 12:57

Od dawna na forum

Moim daniem ze znaku D 6 nie wynika nic co mogło by mnie zmusić do zatrzymania się gdy pieszy nie znajduje się na przejściu. zatem nic więcej jak w przypadku ar 26, który przecież logicznie łączy się z tym znakiem. Więc nie dostrzegam związku w kwestii o którą pytałem a jedynie sygnał zielony, coś wnosi który mają jednocześnie pieszy i kierujący.
    Sorki- zamieszalem z kierunkowaskazem S2 i faktycznie piesi mają wtenczas czerwone, chodziło oczywiście o sytuację gdy piesi mają zielone.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 27-01-2013 o 14:48

Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    Przy strzałce warunkowej (sygnalizator S-2) nie ma mowy o pierwszeństwie , masz nie utrudniać ruchu, więc nie twórz sobie przepisów i nie pouczaj bo ....
    A żeby nie utrudnić ruchu, to muszę się powstrzymać od ruchu, czyli ustąpić pierwszeństwa.
    Bo? Znowu mam się domyślać?
    kopan napisał:
    Znak przejście dla pieszych należny do znaków regulujących pierwszeństwo przejazdu - podstawy prawa, ale ty pojęcia o tym nie masz.
    Bzdury wypisujesz. Znak D-6 nie jest znakiem regulującym pierwszeństwo przejazdu. Znowu próbujesz zrobić wszystko, by wyszło na Twoje i żadne argumenty do Ciebie nie dotrą.
    viko napisał:
    Moim daniem ze znaku D 6 nie wynika nic co mogło by mnie zmusić do zatrzymania się gdy pieszy nie znajduje się na przejściu.
    A gdy na nie wchodzi?
    viko napisał:
    Sorki- zamieszalem z kierunkowaskazem S2 i faktycznie piesi mają wtenczas czerwone, chodziło oczywiście o sytuację gdy piesi mają zielone.
    kopan napisał:
    Pytanie było co w przypadku gdy ktoś skręca na strzałce warunkowej a piesi mają zielone - wiec nie opowiadaj bajek o czerwonym bo nie o to pytają.
    Widzisz o wszechwiedzący, jednak źle zrozumiałeś pytanie.

Od dawna na forum

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    A gdy na nie wchodzi?
    mnie chodziło tylko o sytuację gdy nie wchodzi -a ma zielone- dochodzi i jest w odległości ok 1m.
    Problem mój był tylko natury teoretycznej, jaka wystepuje w pytaniach testowych.
    Bo w praktyce założyć można że zdążę przejachać i problem znika inaczej w teorii na testach, gdzie w gdańskich potwierdzają iż ustepuję tylko tym na przejściu. A o światlach gdzie niby ustępuję nawet tym dochodzącym gdyż mają zelone to mi instruktor na kursie mówił lecz nie potwierdził konkretnym przepisem tyle że kazał poszukać w przepisach odnośnie sygnalizacji świetlnej.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

ksu

Człowieku ty nawet nie wiesz jak sygnalizacja może działać.

Gdzieś ty się uchował.

Zapraszam do Tarnowa - centrum skręt w prawo z Jana Pawła II w Słoneczną - strzałka warunkowa wyświetlana jest tylko dlatego że piesi przechodzący przez drogę poprzeczną (Słoneczna ) mają zielone. Żadne zielone dla pojazdów w poprzecznej (Słoneczna) nie istnieje , nie ma i nie bedzie bo ty tak sobie życzysz.

Jak D-6 nie reguluje pierwszeństwa to ja więcej pytań nie mam.

viko
    Nie masz za co przepraszać, to raczej twój ulubiony znawca zagadnień niech sie dokształci i przeprosi.
    Bo bzdury opowiada.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Sygnał zielony (dla pojazdu) zezwala na wjazd za sygnalizator - ten sygnalizator to jest kawałek od tego przejścia.
    Sygnał zielony dla pieszego zezwala na wejście na przejście. - jeden krok i jest na przejściu.

Czyli na poziomie sygnałów pieszy może bezwarunkowo wejść na przejście.

Jak już jest na przejściu to zgodnie z art 26 ma pierwszeństwo bo przechodzi na skrzyżowaniu przez <<<<2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.>>>>>

Przepisy odnośnie przejścia nie mają zastosowania - Bo art. 5 je wyklucza.

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    mnie chodziło tylko o sytuację gdy nie wchodzi -a ma zielone- dochodzi i jest w odległości ok 1m.
    Przecież wcześniej pisałem już, że jeśli nie zmusisz pieszego do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku, to przejeżdżasz. Jeśli możesz zmusić do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku, to zatrzymujesz się. Post z 26 stycznia 2013 r. godz.15:51.
    kopan napisał:
    Jak D-6 nie reguluje pierwszeństwa to ja więcej pytań nie mam.
    I bardzo się cieszę.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia