Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37
Temat: pytanko
Widok drzewa
-
26-01-2013, 21:25 #20
viko napisał:
A co Ty rozumiesz przez: "dochodzącego"? Ja myślałem, że rozumiesz, że chodzi o pieszego wchodzącego na przejście. Po prostu mimo, iż użyłeś nie prawidłowej terminologii, nie poprawiałem Cię i domniemałem, że chodzi Ci o pieszego wchodzącącego na przejście.Dalej nic nie rozumiem. Z rozporządzenia nadal wynika że chodzi o pieszego znajdującego się i wchodzącego na przejście a nie dochodzącego
Jak wchodzi na przejście, to nie jest dochodzącym do tego przejścia? Oczywistym chyba też jest, że jak pieszy jest 5, czy 10 od przejścia, to nie uznajemy go za wchodzącego (z resztą nazwij go jak chcesz) i przejeżdżamy. Jak pieszy jest metr od przejść, a Ty 2 metry od przejścia, to za nim dojedziesz do przejścia, to pieszy będzie wchodzącym na przejście, albo już będzie na tym przejściu i ustępujesz mu pierwszeństwa.
viko napisał:
Jak postawił nogę na przejściu, to już na nim jest, a wchodzącym jest wtedy, kiedy widzisz, że ma zamiar wejść.Dlatego też często mowa o przysłowiowej postawionej nodze , dotyczących wchodzących,...
kopan napisał:
Zacznijmy od tego, że sygnały świetlne nie rozstrzygają pierwszeństwa, a jedynie zabraniają, lub zezwalają na wjazd za sygnalizator, a pierwszeństwo rozstrzygają tak jak napisałeś zasady ogólne, czyli przepisy ustawy. Więc po co znowu mieszasz?Przecież Ci pisałem że przepisy odnośnie przejścia dla pieszych zastosowania nie mają ..... bo w przypadku nie rozstrzygnięcia pierwszeństwa na poziomie sygnałów świetlnych przechodzimy na zasady ogólne pierwszeństwa.
kopan napisał:
Zgadza się, a kierującemu pojazdem na wjazd i co z tego wynika? Jesteśmy w punkcie wyjścia?To jeszcze nie wszystko bo wchodzący na jezdnię skrzyzowania też ma pierwszeństwo ale to wynika z przepisów odnośnie sygnalizacji świetlnej.
Zielone zezwala pieszemu na wejście ......
kopan napisał:
I do czego ten przepis chcesz tutaj przypiąć? I dlaczego wybrałeś akurat ustęp 2 tego przepisu, a nie ustęp 1?Czyli decyduje Art. 26. <<<< 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.>>>
Po co go cytujesz? W pierwszej kolejności i tak stosujemy przepisy odnośnie znaku D-6.
Co do art.5, to chyba masz już przesyt tego przepisu z dyskusji z innego tematu i już nie chcesz go stosować. Rozumiem...

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks