Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37
Temat: pytanko
-
24-01-2013, 20:07 #1Od dawna na forum
pytanko
Dopuszczalna prędkość większa niż 60 km/h na obszarze zabudowanym dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem:
pojazdu przewożącego towary niebezpieczne,
pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego (dopuszczalna prędkość 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza obszarem zabudowanym),...itd.
Pytanie moje dotyczy skąd jest ten przepis -dokładny namiar gdyż w szczegółowych warunkach przy tym znaki tego nie znajduję
i jak to się ma do art 61.5.3 gdzie mowa iż ładunek nie może wystawać z przodu pojazdu na podaną wyżej odległość.
Zatem co to zapojazd który może mieć ładunek z przodu więcej niż 1,5 m...
-
24-01-2013, 20:34 #2
viko napisał:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury...w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Dz.U.2002.170.1393. §.27. ust.3.Pytanie moje dotyczy skąd jest ten przepis -dokładny namiar gdyż w szczegółowych warunkach przy tym znaki tego nie znajduję
viko napisał:
Pojazd nienormatywny.i jak to się ma do art 61.5.3 gdzie mowa iż ładunek nie może wystawać z przodu pojazdu na podaną wyżej odległość.
Zatem co to zapojazd który może mieć ładunek z przodu więcej niż 1,5 m...
-
24-01-2013, 21:34 #3Od dawna na forum
Dzięki bardzo za tak szybką odpowiedź, teraz wszystko jasne.
Pozwolę sobie jeszcze jedno pytanko odnośnie przejść dla pieszych-
w wypadku gdy osoba już znajduje się na przejściu należy ją przepuścić, dochodzącej osoby nie koniecznie ale co w wypadku gdy skręcamy w drogę poprzeczną na której występuje przejście dla pieszych na których pieszy ma zielone światło lecz dochodzi do przejścia? czy wówczas obowiązuje mnie inny przepis i muszę przepuścić osobę dochodzącą czy zachowuję się tak samo jak be świateł?
-
24-01-2013, 21:38 #4Od dawna na forum
Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz wszystko jasne.
Zatem kolejne pytanko- odnośnie przejść dla pieszych- na których należy ustapić pierwszeństwa osobie znajdującej się na przejsciu,a dochodzącą nie koniecznie. Ale jak to jest w wypadku kiedy skręcam w drogę poprzeczną gdzie występuje przejście i pieszy ma zielone światło.
Czy wtenczas ustępuję również osobie dochodzącej do przejścia czy nie? może jest na to inny przepis??
-
25-01-2013, 00:19 #5Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
Kodeksowo, pieszy bedacy na przejsciu dla pieszych ma pierwszenstwo.
Nigdzie chyba nie jest napisane czy pieszy dochodzący do takiego przejscia dla pieszych ma pierwszenstwo przed pojazdem czy nie.
Następna sprawa, pieszy wkracza jedną nogą na przejście, a jedną jeszcze jest na chodniku, czy taki pieszy jest już na przejściu czy jeszcze na chodniku? Sprawa chyba raczej dyskusyjna.
Myślę, że tu sie bardziej rozchodzi o kulturę jazdy
-
25-01-2013, 16:33 #6
-
25-01-2013, 17:46 #7Od dawna na forum
Dzięki za fotkę.
A co do przejść dla pieszych to jasne jest że dochodzących nie muszę przepuszczać ale pisałem o sytuacji gdy pieszy ma zielone światło bo czy pieszy gdy ma zielone musi patrzeć czy ktoś akurat zbliża się do przejścia? ma zielone więc wchodzi, czy raczej pomimo zielonego musi się upewnić czy może wejść gdyż nie ma pierwszeństwa zanim nie postawi nogi??
-
25-01-2013, 17:57 #8
Nooo, na czerwonym to ode mnie jeszcze dostanie parę epitetów - a jesli świeci sie zielone, to raczej bym uważał, zwłaszcza na tych zakapturzonych, z komórą w łapie, podążających zdecydowanym krokiem w kierunku przejścia.. Raczej bym poczekał..
Dużo tu zależy od konkretnej sytuacji w danym momencie - nie da się tego tak zaszufladkować, że tego przepuszczam, a tego nie..
-
25-01-2013, 18:10 #9Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
No moim zdaniem to wszystko to kwestia ograniczonego zaufania, pieszy wchodzący na przejście dla pieszych nawet z nadawanym sygnałem zielonym dla niego i tak powinien zachować szczególna ostrożność bo wiadomo, że może zdarzyć się tak iż będzie jechał jakiś pojazd, który najnormalniej w świecie może nie zauważyć zielonego światła nadawanego dla pieszych, ba, może nawet nie zauważyć pieszego skręcając w drogę poprzeczną np. Podobnie sytuacja wygląda kiedy wjeżdżamy np. na zielonym świetle na skrzyżowanie, nie mamy 100% pewności, że z drogi poprzecznej nie wyskoczy nam przed "nos" jakiś kamikadze, który postanowił przejechać na czerwonym...
-
25-01-2013, 20:09 #10Od dawna na forum

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks