Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Człowieku czytaj jeszcze raz co napisałem.

Nie cytuj wyrywków tekstu.
    Jak cytujesz to kwestie.

Co Ty z gazety Wybiórczej jesteś.
    Ja twierdzę że zgodnie z oznakowaniem (A-7) droga z pierwszeństwem nie kończy się na skrzyżowaniu a ty rozkosznie manipulujesz tekstem.
    Ciekawe czy świadomie.
    Nie sadzę.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Nie jestem z gazety, nie manipuluje też tekstem, może po prostu źle się zrozumieliśmy.
    Uważam, że nie można w tym przypadku powiedzieć, że znak ustąp zrobił z drogi poprzecznej drogę z pierwszeństwem, bo tego co jest po prawej stronie, nie można uznać za drogę, bo jest znak, informujący, że jest to strefa. Może gdyby to była utwardzona droga dojazdowa do parkingu i nie było tam znaków to owszem, ale znaków D-40, D-41 raczej ciężko nie zauważyć.
    Uważam też, że pomysł z przejściem na zasady ogólne gdy są znaki A-7 i D-41 nie jest dobry. Z zasad ogólnych korzysta się gdy krzyżują się drogi równorzędne, czyli gdyby tam w ogóle nie było znaków, albo zamiast znaku D-41 był również A-7, albo byłyby znaki A-7 i B-20.
    Wynika z tego, że jadący od strony znaku ustąp ma tylko ustąpić jadącym z jego lewej strony w kierunku strefy zamieszkania.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Czyli można powiedzieć że wyznajesz wyższość znaku koniec strefy nad znakiem ustąp pierwszeństwa, chociaż włączanie sie do ruchu polega na ustąpieniu pierwszeństwa i ustępowanie pierwszeństwa wynikające ze znaku "ustąp" to ustępowanie pierwszeństwa.

Znalazłem filmik z tego skrzyżowania.
    http://tarnowska.tv/1189-na-tropie-q...drogowych.html
    Można obejrzeć i zobaczyć różnice w tłumaczeniu zagadnień.
    Dla instruktorów to problem - dla policji problemu nie ma.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Tak uznaje wyższość znaku koniec strefy nad znakiem ustąp pierwszeństwa, ponieważ to wynika z PoRD. W sprawie włączania się do ruchu porównałbym samochód wyjeżdżający ze strefy zamieszkania do ciągnika rolniczego wyjeżdżającego z pola. Gdyby w tej sytuacji zamiast tej strefy było tam pole i rolnik wyjeżdżałby traktorem, to kto miałby pierwszeństwo, samochód spod znaku ustąp czy traktor? -sprawa oczywista samochód.
    Instruktor na filmie nie powiedział kto ma pierwszeństwo w zaistniałej sytuacji, a policjant ładnie wyjaśnił to o czym mówię od początku.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Najlepszym rozwiązaniem będzie przesunięcie tego znaku o 30 m i ustalenie jasnych zasad na skrzyżowaniu..
    Filmik jest taki pojedynczy czy to seria ?? Bo pomysł bardzo dobry w/g mnie - może u mnie podpowiem taka akcję redaktorom lokalnej livetv..
    Takich "kruczków" mamy sporo - zbyt blisko skrzyżowania wyznaczone przejście dla pieszych choćby - jeśli nie ma 5-6 m to auto stoi i blokuje pieszych..

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Sprawa jest tutaj dosyć prosta, więc nie wiem po co tu drążyć ten temat. Pojazd który wyjeżdża ze strefy zamieszkania jest włączającym się do ruchu i ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdom, które uczestniczą już w ruchu drogowym. Jest to może troszkę nietypowa sytuacja i nie spotykana zbyt często, ale rozwiązanie prawne jest.
    Uważam, że instruktorzy wypowiadający się w tym programie trochę wydziwiają i szukają dziury w całym z wyjątkiem tej sytuacji ze znakiem B-21 - " zakaz skręcania w lewo". Tam lepszym rozwiązaniem byłby znak C-5. Z tak nieprawidłowym oznaczeniem też często się spotykam.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    instruktorzy wypowiadający się w tym programie trochę wydziwiają i szukają dziury w całym z wyjątkiem tej sytuacji ze znakiem B-21 - " zakaz skręcania w lewo". Tam lepszym rozwiązaniem byłby znak C-5
    To oznakowanie przed rondem też jest fatalne, też bym był za zmianą a nawet za nie malowaniem strzałek..
    Ale pomysł na program dobry - dobrze, że wypowiadają się różne strony.. Jeszcze jakiś inżynier ruchu z zikitu by się mógł wypowiedzieć...

Mieszka w
    Podlasie

silvox napisał:
    To oznakowanie przed rondem też jest fatalne, też bym był za zmianą a nawet za nie malowaniem strzałek..
    Zgadza się. Oznakowanie przed rondem też nie jest do końca prawidłowe. Mam na myśli oznakowanie poziome. Co do reszty nie czepiałbym się już.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Widzę Ksu że gwiazda i mundur na Ciebie szczególnie działają.

Nikt nie kwestionował znaczenia znaku koniec strefy zamieszkania.
    Instruktor mówił ze że znaku wynika obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z Bandrowskiego - co jest niewątpliwą prawdą.
    Drugą prawdą jest to że znak "ustąp" zrobił z wyjazdu ze strefy zamieszkania niewątpliwa prawdę że wyjazd ze strefy jest drogą z pierwszeństwem.
    Do tej niewątpliwej prawdy policjant sie nie odnosi, ba nawet jej nie zauważa.

U niego święty jest "koniec strefy" a przeklęty , bez znaczenia znak "ustąp"

Ale bliżej kościoła Karoliny Kózki policjant doznaje olśnienia - CUD.
    Otóż to bliżej kościoła to przedostatnia sytuacja z materiału filmowego - wyjazd z ul Ablewicza w Jana Pawła oznakowany znakami "Stop" i "koniec strefy"
    Jeden wyjazd oznakowany dwoma różnymi znakami regulującymi pierwszeństwo.

No i co ten Policjant mówi na temat znaku "koniec strefy" ??
    Dlaczego nie objaśnia obficie tego co objaśniał przy innym konflikcie znaków "ustap" "Koniec strefy.."

Mieszka w
    Podlasie

Takie samo zdanie miałem dużo wcześniej, zabierając głos w tym temacie, kiedy jeszcze nawet tego filmu nie widziałem, więc gwiazda i mundur nie mają tu nic do rzeczy.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia