Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Kursy powinny kosztować 2000 zł?

TOMASZÓW. Ceny kursów nauki jazdy, bezpieczeństwo kursantów i ich instruktorów to tylko niektóre tematy, jakie były poruszane podczas X Zjazdu Polskiej Federacji Stowarzyszeń Szkół Kierowców. Przyjechali na niego instruktorzy z całej Polski. Podczas spotkania powołane zostały trzy komisje. Pierwsza będzie się zajmować opiniowaniem aktów prawnych, dotyczących wszystkich zmian w szkoleniu. Druga przyznawać będzie najlepszym szkoleniowcom odznaczenia.
    Ostatni zespół ma za zadanie przygotowywanie spotkań kierowców z różnych regionów kraju. Podczas zjazdu przedstawiono wiele problemów, z jakimi szkoły nauki jazdy muszą się borykać na co dzień. - Naszą największą bolączką są wciąż za niskie ceny kursów - mówi Krzysztof Szymański, prezes PFSSK. - Obecne, podyktowane wolnym rynkiem, nie pozwalają na prowadzenie szkoleń w pełnym wymiarze - dodaje. Jak twierdzi Szymański, kursy na najbardziej popularną kategorię B powinny kosztować w granicach 2 tys. zł. Na zakończenie spotkania przedstawione zostały najnowsze rozwiązania wyposażenia aut, mające wpływ na poprawę bezpieczeństwa jazdy.
    Dziennik Łódzki (17.4.2007)

Zapraszam do dysusji instruktorów
    Czy Waszym zdaniem rzeczywiście cena kursów może (w warunkach konkurencji i wolnego rynku) wzrosnąc do takiej kwoty?

Nowy użytkownik

Jeżeli przełoży się wzrost ceny kursów, na wzrost zarobków instruktorów, to oczywiście TAK!!!!!!Miałem przerwę w szkoleniu, około 5 lat,teraz powróciłem do zawodu.W miedzy czasie, kurs zdrożał o kilkaset złotych.A stawka za godzinę pracy instruktora wzrosła o złotówkę Wiem że koszty OSK rosną,ale My, ciągle jesteśmy na końcu "łańcuszka pokarmowego"

Nowy użytkownik

Niestety,jeśli utrzymają się dotychczasowe tendencje(wybieranie ośrodka na podstawie ceny kursu)to wszystko wskazuje na to że tak już będzie.Może cena 2000pln jest lekko przesadzona(chociaz ja bym się na taką nie obraziił)ale wydaje mi się że min to 1500-1600pln.Przy dzisiejszych kosztach byłoby to rozwiązanie rozsądne,ale jak tu podnieść cenę kursu skoro do okoła mamy doczynienia z dumpingiem.Prowadzę własną szkołę i zastanawiam się jak można organizować kursy za 850-900pln???Gdzie sens gdzie logika???Może ktoś mi odpowie.Moim zdaniem to tylko przerzucanie pieniędzy,a jak tu żyć-nie marzę nawet o tym że na poziomie?

Użytkownik
    Mieszka w
    Wejherowo - Pomorskie

Jest szansa aby taki projekt mógł znaleźć się w zapisie nowej ustawy. Mowa tu o cenie "urzędowej" poniżej której żaden z ośrodków nie mógłby rozpocząć kursu. I tu ja jestem "ZA" ! Taka cena spowoduje, że masa nieuczciwych osrodków wyleci z rynku bo przestaną łapać kursantów na niską cenę kursu.
    Problem natomiast jest poważniejszy. Jak cena "urzędowa" może mieć się do wolnego rynku?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

No właśnie takie ceny urzędowe są "zabójcą" wolnego rynku. Przecież może to być przełożone na mniejszą ilośc chętnych do zdobycia prawka. Razem z wejściem nowych przepisów dotyczących egzaminowania, plus wzrost ceny kursów, może sprawić, że prawo jazdy będzie luksusem.

Poza tym w warynkach wolnego rynku, cena (teoretycznie) ustanowiona jako minimum, przy dużej konkurencyjności, będzie ceną maksymalną.

Użytkownik
    Mieszka w
    Wejherowo - Pomorskie

To fakt, że cena minimalna moze być ceną maksymalną. Nie uważam natomiast, że prawo jazdy będzie towarem luksusowym. Obecnie prawko jest czymś co "każdy powinien posiadać" rozpoczynając dorosłe życie. I wydaje mi się, że nic tego nie zmieni. To wymusza życie.
    A co do kosztów. Pamiętam jak robiłem prawo jazdy kat. "C" w 1987 roku to koszt tego prawa jazdy był porównywalny do jednej (i więcej) i to nie małej miesięcznej pensji. Podobnie jest dziś.

Od dawna na forum

Dlaczego zabojca wolnego rynku - ustawowa cena np. 1500 zl a ty pokaz co potrafisz zaoferowac za te cene - mysle ze dopiero wtedy wykazaly by sie dobre osrodki - bo obnizyc cene (zwykle kosztem kursantow) potrafi kazdy glupi!!

Użytkownik
    Mieszka w
    Wejherowo - Pomorskie

Cytat Napisał tygr
    Dlaczego zabojca wolnego rynku - ustawowa cena np. 1500 zl a ty pokaz co potrafisz zaoferowac za te cene - mysle ze dopiero wtedy wykazaly by sie dobre osrodki - bo obnizyc cene (zwykle kosztem kursantow) potrafi kazdy glupi!!
    I oto "święte" słowa. Niech ośrodki walczą jakością, podejściem do kursanta a nie ceną! Jakośc szkolenia jest najlepszym weryfikatorem rynku.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Napisał Bobik
    I oto "święte" słowa. Niech ośrodki walczą jakością, podejściem do kursanta a nie ceną! Jakośc szkolenia jest najlepszym weryfikatorem rynku.
    W pełni popieram. Chodzi mi o to, że jak tylko politycy zaczną gdzieś mieszać, to wszystko się wali

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Głogów

Cena kursu

Powinna być określona cena kursu.W moim mieście promocja to nawet 880zl.a są szkoły i po 1400.Jak promocja ma się do 30 godz jazdy kursanta tak on ma jeżdzić a nie ćwiczyć placu do upadłego.Oczywiście kursant powinien mieć p[rawo rezygnacji do zwrotu pieniędzy jeżeli uzna że jest żle uczony(szybko po łebkach instruktor podnosi głos itakie tam).Uważam że tam gdzie tanio ,to po łebkach,aby szybko duży przerób a jakość i satysfakcja z tego co się robi to nie istotne.Proszę o opinie

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia