Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Od dawna na forum

nowe przepisy dla instruktorów

Jak ktoś może to proszę o pomoc i wskazanie mi dokumentów odnośnie nowego szkolenia kursantów, co i jak po 19 stycznia bo się pogubiłem.

W ustawie o kierujących znalazałem tylko zmianę definicji i to co się zmieniło w kodeksie, natomiast nie wiem czego dotyczy
    ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
    z dnia 16 stycznia 2013 r.sprawie uzyskiwania uprawnień przez instruktorów i wykładowców, opłat oraz wzorów dokumentów
    stosowanych w tych sprawach, a także stawek wynagrodzenia członków komisji-

od kolegi z którym byłem na kursie dowiedziałem się ze muszę zdawać w rejonie w którym mieszkam lecz on uważa że nie ma egzaminu w ruchu drogowym. Ale jak czytam te rozporządzenie to wychodzi mi z tych tabelek że jest, chyba że te tabelki dotyczą kursantów.
    W zasadzie to przyznam się że się pogubiłem i nie wiem gdzie szukać np informacji o szkoleniu kursantów , nie instruktorów bo nas będą pytać w testach np ile godz może jeżdzić kursant, czas trwania egzaminu, ilość pytań na teoretycznym itd. proszę o pomoc

Nowy użytkownik

Rozdział 3:
    paragraf 5:
    Rodzaje szkolenia: podstawowe - szczegóły w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
    uzupełniające - podstawą jest załącznik nr 1, ale w zakresie ustalonym przez osobę szkoloną i kierownika.
    paragraf 6: poszczególne punkty podają co trzeba by zapisać i przeprowadzić szkolenie
    W paragrafi 7 jest informacja, że wysztko należy wpisywać każdorazowo po przeprowadzonych zajęciach.
    Liczba godzin na kursie jest opisana w paragrafie 8
    Godzina teorii to 45 min, a praktyki to 60.
    Paragraf 10 określa ile godzin możesz szkolić praktyki: 2 godziny w okresie pierwszych 8 godzin (czyli możesz jeździć przez 2 godziny cztery razy) później jest trzy godziny, a jak przekroczysz 50% kursu (czyli po 15 godzinach) można jeździć po 4 godziny.
    Później są szczegóły które są dobrze opisane i warto sobie je samemu przeczytać.
    Mam nadzieję że pomogłem i pozdrawiam.

Nowy użytkownik

''a jak przekroczysz 50% kursu (czyli po 15 godzinach) można jeździć po 4 godziny" - to raczej dot. tylko kat. C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E.

Nowy użytkownik

Faktycznie. Zgadza się. Czyli, rozumiem, że po 4 jazdach po 2 godziny, można maksymalnie jeździć 3 godziny.

Od dawna na forum

czy jest jeszcze coś takiego jak "charakterystyka absolwenta kursu"??

Nowy użytkownik

- Ja mam pytanie innego kalibru.
    Kiedy zdawałem egzamin obowiazywała "217". Teraz chciałbym zająć się nauczaniem, zajrzałem do obowiązującego rozporządzenia t. j Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 13 lipca 2012 r. w sprawie szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, instruktorów i wykładowców Dz.U. 2012 nr 0 poz. 1019 i porównywałem je z 217.
    Nie mogę jednak odnaleźć zapisów dotyczących np. obowiązku oznaczenia auta dokładnym adresem ośrodka, ilości godzin pracy instruktora.
    Szukając wymogów dot. wspomnianego oznaczenia zajrzałem do rozp. w sprawie warunków technicznych pojazdów, ale tutaj również nic o tym nie znalazłem.
    Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie "wyrzucono" te uregulowania z 217-stki ?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Nie znalazłeś bo takich zapisów już nie ma

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia