Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
-
28-10-2013, 16:51 #1
OSK a Urząd Skarbowy czyli jak rozliczać kursy
Chciałbym zasięgnąć od Was trochę informacji jak prawidłowo rozliczać kursy aby nie mieć ewentualnie problemów z US. Od listopada przechodzę na kasę fiskalną i mam trochę wątpliwości, bo słyszałem różne wersje.
W przypadku kiedy ktoś nie ma jeszcze obowiązku kasy fiskalnej to kiedy powinno się wystawić rachunek? W momencie zakończenia szkolenia (wykonania usługi)? Czy w momencie otrzymania zapłaty jeżeli ktoś np. zapłacił z góry na rozpoczęciu kursu?
Jeżeli już mam kasę to wiadomo, że muszę nabić paragon za każdym razem kiedy otrzymam jakieś pieniądze. Podejrzewam, że większość z nas jeżeli nie wszyscy, umożliwiamy wpłaty za kurs w ratach. W takim wypadku każdą taką wpłatę wbijam w kasę, zgadza się? Pani od kasy ustawiła mi taką pozycję 'kurs prawa jazdy - rata'. Czy tak będzie zgodnie z przepisami? Jak Wy to robicie?
Czy może wystawiamy paragon za cały kurs jak już kursant wpłaci wszystko? Ale tak chyba oficjalnie nie można bo każde poszczególne wpłaty muszą być ewidencjonowane i rozliczane.
Pytam czysto teoretycznie, o ogólnie, co słyszeliście od swoich księgowych, żeby nie było strachu odpowiedzieć.
Słyszeliście o grubszych kontrolach z US? Albo sprawdzaniu czy wydawane są paragony przy jazdach uzupełniających? Zdarzają się takie w ogóle? U mnie w mieście ktoś kiedyś wpadł bo zaniżał dochody na papierze, ale nie wiem jak do niego dotarli. Może życzliwy donos.
I jeszcze jedna rzecz. Kurs darmowy lub za 1zł w ramach jakiejśtam promocji. Mogę wystawić paragon na 1zł i nie będzie to uznane właśnie za zaniżoną cenę i oszustwo w celu uniknięcia podatku dochodowego? Czy muszę mieć jakąś umowę, regulamin potwierdzenie takiej akcji promocyjnej. Jak takie coś prawidłowo rozliczyć?
-
29-10-2013, 23:11 #2Nowy użytkownik
każda wpłata osobno z kasy- ja mam w kasie opcje- kurs podstawowy i pod to nabijam wszystkie kwoty, które otrzymam w ramach kursu (zarówno całość jak i raty)
kontrole z us- nie kojarze póki co w okręgu trójmiasta na osk
myśle że kurs za zeta ryzykowna rzecz- masz koszta to dla urzędu jasne że taki kurs zaniży przychód a zwiększy koszt- przy kontroli nieżle byś musiał się tłumaczyć czemu ryzykujesz dokładając tyle do intersu- kurs za zeta a koszta paliwa na pozimie juz co najmniej 200, podręcznik, teo- chyba by nie podłapali tak myśle...
rachunek jak faktura nie musisz wystawić w dniu otrzymania zapłaty- wystawiasz za wykonane usługi (okres podchodzi pod usługi tylko i wyłącznie a nie kiedy wpłynie wpłata za te usługi)
-
30-10-2013, 13:29 #3
-
30-10-2013, 22:29 #4
Hm. W ten sposób nie ma później możliwości zweryfikowania kto ile tak na prawdę zapłacił za kurs. Bo jest tylko sto sprzedaży tego samego za różne kwoty. Ale skoro tak się robi to im prościej tym lepiej.
Rachunki wystawiasz na żądanie, jeżeli takowego nie było to bijesz tylko paragony z kasy.
Jeżeli kupujący żądał rachunku od początku to masz na wystawienie 7 dni od zakończenia usługi. Jeżeli nie chciał wcześniej to może się zwrócić w ciągu trzech miesięcy od zakończenia usługi, wtedy też masz 7 dni na wystawienie. Jeżeli żądanie wystąpiło po upływie trzech miesięcy to nic nie musisz wystawiać.
-
31-10-2013, 08:10 #5Użytkownik
-
31-10-2013, 15:29 #6
-
01-11-2013, 11:36 #7Użytkownik

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks