Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Nowy użytkownik

Wezwanie na komende za zle parkowani

Witam. Zostałem wezwany do zjawienia się na komisariacie policji w związku z złym parkowaniem. Na wjeździe widać znak B-36 jednak zgodnie z kodeksem drogowym obowiązuje on po stronie jego ustawienia. Ja jednak zaparkowałem samochód po 2 stronie. Czy ma ktoś jakiś pomysł co może zostać mi zarzucone? Jedyne co przychodzi mi do głowy to zakaz parkowania 10 metrów od skrzyżowania. W załączniku dodaje zdjęcie ukazujące sytuacje. Jeżeli to ważne przód samochodu byłby skierowany w moja stronę w chwili wykonywania zdjęcia.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Parking.jpg
Wyświetleń:	2949
Rozmiar:	95.0 KB
ID:	177  

Nowy użytkownik

No ja nie mam pojęcia co zarzucili bo wjazd na parking nie jest skrzyżowaniem, gdyby konfiguracja znaków była taka, że strefa ruchu u góry a pod nią znak zakazu wtedy obowiązywałoby to po obu stronach jezdni, a w tym wypadku dotyczy strony od miejsca ustawienia tego znaku.
    Znak zakazu umieszczony pod znakiem D-52 „strefa ruchu” oznacza, że zakaz obowiązuje do znaku D-53 „koniec strefy ruchu”, z wyjątkiem odcinka drogi, na którym został on zmieniony lub odwołany innym znakiem.”;
    Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36:
    1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie,
    2) dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy,
    3) nie dotyczy pojazdów unieruchomionych ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego.

Zgodnie z tym konfiguracja znaków powinna być odwrotna do zamieszczonej na zdjęciu aby ukarać: D52, B36 i później tabliczka do odholowania

Nowy użytkownik

a co miałeś napisane na wezwaniu??? jaki powód???

Nowy użytkownik

Na wezwaniu pisze, że zostało wysłane z powodu złego parkowania. Czy mogę się tam spodziewać jakichś dowodów? Zdjęć?

Nowy użytkownik

Prawdopodobnie tak, ale tak jak pisałem, zapytaj najpierw co zakazywało zatrzymywania sie po tamtej stronie, jeżeli powiedzą że znak D52 w konfiguracji z B36 to ich wyśmiej powiedz, że powinny być ustawione w trochę innej konfiguracji, aby było zakazane zatrzymywanie się.

Nowy użytkownik

Niestety dzisiejsza wizyta zakończyła się w sposób mało przyjemny. W skrócie 100 zł i 1 pkt karny za spowodowanie utrudnień w ruchu. TIR miał problemy z wjazdem. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

Nowy użytkownik

W wypadku parkowania zawsze trzeba wziąć pod uwagę samochody gabarytowo większe od nas i one muszą się zmieścić. Też bym się wkurzył gdybym nie mógł przejechać.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia