Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
-
24-02-2014, 11:11 #1Nowy użytkownik
Czy ta tablica jest znakiem drogowym F-19 lub D-12
Witam
Mam takie pytanie. Czy poniższy znak jest znakiem drogowym i należy się do niego stosować.
Policja twierdzi ze jest to znak F-19 wydzielony pas ruchu dla tramwajów. Jakość zdjęcia nie jest najlepsza, ale kolory znaku są zgodne z przepisami. Z kolei zarządca drogi twierdzi że znak ten jest modyfikacją znaku D-12 (tj. pas ruchu dla autobusów). Nie znalazłem wzoru tego znaku w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 23.09.2003r. Czy prawo o ruchu drogowym przewiduje stosowanie (i ewentualne karanie za nie przestrzeganie) innych wzorów znaków niż wymienione w powyższym rozporządzeniu? Bo takiego wzoru w nim nie znalazłem. Jednocześnie na moje zapytanie Wydział Inżynierii Miejskiej odpowiedział mi, że przewidywana jest wymiana takich znaków na poniższe:
Takich wzorów także nie ma w rozporządzeniu. Czy mimo tego zarządca drogi może je ustawić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
25-02-2014, 10:46 #2
porek388 napisał:
Jeśli jest zgodny ze wzorem znaku F-19, to może mieć zastosowanie.Policja twierdzi ze jest to znak F-19 wydzielony pas ruchu dla tramwajów. Jakość zdjęcia nie jest najlepsza, ale kolory znaku są zgodne z przepisami.
Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych § 75 ust.4 :
"Znak F-19 "pas ruchu dla określonych pojazdów" wskazuje wyznaczony na jezdni pas ruchu przeznaczony dla pojazdów wskazanych na znaku."
Więc jeśli na znaku jest wskazany tramwaj, to jest to pas ruchu przeznaczony dla tych pojazdów.
porek388 napisał:
Bo to nie jest to rozporządzenie.Nie znalazłem wzoru tego znaku w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 23.09.2003r.
porek388 napisał:
A można karać za coś co nie istnieje?Czy prawo o ruchu drogowym przewiduje stosowanie (i ewentualne karanie za nie przestrzeganie) innych wzorów znaków niż wymienione w powyższym rozporządzeniu?
porek388 napisał:
Ten pierwszy po lewej stronie może mieć zastosowanie jako odmiana znaku F-19 (pod warunkiem, że będzie zgodny ze wzorem znaku F-19), a ten drugi wg mnie nie może mieć zastosowania.Takich wzorów także nie ma w rozporządzeniu. Czy mimo tego zarządca drogi może je ustawić?
-
26-02-2014, 09:00 #3Nowy użytkownik
Tyle że w załączniku 1 do Rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych pkt. 7.2.19 pokazany jest wzór z pasem dla rowerów oraz że:
"Zamiast symbolu roweru na znaku może być umieszczony symbol pojazdu taki jak na tabliczkach T23a do T-23g, T-16 lub T-16a"
Symbole na tych tabliczkach pokazują straż, karetkę pogotowia, motocykle, samochody ciężarowe, ciągniki rolnicze, pojazdy silnikowe z przyczepą, przyczepą kempingową, autobusy, trolejbusy. Żadna tabliczka nie ma symbolu tramwaju a już na pewno nie według przytoczonego wzoru.
Co do stosowanych również przez zarządcę i pokazanych przeze mnie modyfikacji znaku D-12 (wg pisma otrzymanego od zarządcy) wg Rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych (zał 1 pkt. 5.12.12) na tym znaku może być tylko symbol autobusu z napisem BUS poniżej, a nie symbol tramwaju lub symbol tramwaju wraz z symbolem autobusu poniżej. Wg mnie te tablice stosowane we Wrocławiu nie są zgodne z przepisami prawa.
Być może rozwiązaniem jest umieszczenie na znaku D-11 (początek pasa ruchu dla autobusów), zgodnie z zapisem pkt. 5.12.11 cytowanego rozporządzenia, pod napisem BUS napisu TRAMWAJ. Co o tym sądzicie?
-
26-02-2014, 10:26 #4
Masz rację jeśli chodzi o znak F-19, nie wymienia się tam tabliczki "tramwaj", z resztą takowa oficjalnie nie istnieje.
Co do znaku D-11 to w rozporządzeniu jest napisane:
"Jeżeli na tym pasie dopuszcza się także ruch innych pojazdów, to na znaku D-11 pod napisem BUS należy umiejscowić napis określający rodzaj takich pojazdów np. TAXI."
Z przepisu tego wynika, że jest to przykład i dopuszcza się stosowanie innych napisów np. "Tramwaj".
Problem tylko w tym, że będzie to wówczas pas ruchu dla autobusów i tramwajów i jeśli tory tramwajowe znajdują się na środku jezdni, to nie będzie to chyba szczęśliwe rozwiązanie.
Zrób dokładne zdjęcie tych miejsc albo wklej link google maps wtedy zobaczymy jak to wygląda, bo tak trochę ciężko cokolwiek powiedzieć.
-
26-02-2014, 11:42 #5Nowy użytkownik
Ulica Reymonta w kierunku centrum (streetview):
https://mapy.google.pl/?ll=51.129959...12.65,,0,23.13
W godzinach rannych autobusy stoją w korkach razem w samochodami. Wg mnie mogłyby jechać lewa stroną.
-
26-02-2014, 23:06 #6

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks