Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Nowy użytkownik

Droga rowerowa a samochód

Witam.

Chciałbym zapytać o taką sprawę. Mamy drogę szerokości około 5m. Z kraju jezdni jest wymalowana droga do rowerów. o szerokości 120cm, z lewej tak samo. Czyli zostaje nam 260cm. Jadę autem, a z naprzeciwka nadjedzona samochód, czy mogę najechać na drogę rowerowa? W celu wystarczającego minięcia się samochodów? W sensie, jest ona oddzielona od jezdni dla aut linią przerywaną i na jej powierzchni co jakiś czas widnieje "malunek" roweru. chodzi mi to takie coś, ze gdy rower sobie spokojnie jedzie auto może jechać środkiem, gdy nadjeżdża coś z naprzeciwka, zjedza na pobocze i spokojnie się mijają pojazdy

Dla wizualizacji zamieszczam taki prosty rysunek.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	090b155abfbcf082med.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	17.3 KB
ID:	210

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

W celu wyminięcia się dwóch pojazdów możesz zjechać częściowo na pas ruchu dla rowerow bo moze nie być innej opcji aby sie minąć.
    Z tym, że gdy jedzie rower pasem ruchu dla rowerów musisz ustąpić mu miejsca

Od dawna na forum

Witam.

To jest temat dla biegłego z warunków technicznych jakie powinna spełniać jezdnia dwukierunkowa - coś tu jest nie tak. Nie może być że pojazdy jadą w dwóch kierunkach, de facto jednym pasem, na zderzenie czołowe - kto ma ustąpić i nas jakiej podstawie. Nie znam również przepisu żeby jeździć "okrakiem" trochę po ścieżce rowerowej, a trochę po pasie środkowym. Dla mnie jakaś bzdura.
    Obawiam się że ta droga to wynik owczego pędu do wykazania się jak największą ilością kilometrów ścieżek rowerowych.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał krzysztof1920 Zobacz post
    zostaje nam 260cm
    dla dwóch kierunków? Można jakieś zdjęcie tego miejsca?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia