Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
-
06-04-2014, 09:51 #1Nowy użytkownik
Pierwszeństwo na przejeździe rowerowym.
Jechałem rowerem po ścieżce rowerowej. Wjeżdżając na przejazd rowerowy zostałem zmuszony do gwałtownego hamowania, przez kierowce, który nie zatrzymał się zjeżdżając z ronda, ani na linii warunkowego zatrzymania. Zatrzymał się dopiero, gdy upadałem z rowerem, po hamowaniu, przed jego maską.
Czy w tej sytuacji kierowca nie powinien ustąpić mi pierwszeństwa? Jechałem z jego prawej strony, dojeżdżając do skrzyżowania naszych dróg. Jechałem po ścieżce rowerowej i prawie już wjeżdżałem na przejazd rowerowy.
Proszę o pomoc i radę?
Jak powinien postąpić kierowca i rowerzysta w takiej sytuacji?
-
06-04-2014, 10:09 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
Tak, masz rację, miałeś pierwszeństwo przed jadącym pojazdem
D-6b - Oznacza miejsce przeznaczone do przechodzenia pieszych i przejeżdżania rowerzystów w poprzek drogi. Znak umieszcza się bezpośrednio przed przejściem dla pieszych i przejazdem dla rowerzystów znajdującymi się obok siebie. Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących oraz rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wjeżdżających.Ostatnio edytowane przez slowdzerson ; 06-04-2014 o 10:14
-
07-04-2014, 22:27 #3Od dawna na forum
praktycznie to jest wszystko oczywiste ale czy teoretycznie?
sam piszeszzatem problem polega na tym iż kolega jeszcze zapewne nie wjechał na przejście.znajdujących się w tych miejscach lub....znajdujących się w tych miejscach lub na nie wjeżdżających.
Moim zdaniem przepisy odnośnie rowerzystów powinny się zmienić na ich korzyść ponieważ teoretycznie nie mają pierwszeństwa zanim nie postawią koła na przejściu
-
07-04-2014, 23:51 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
08-04-2014, 21:05 #5Od dawna na forum
zatem uzgodnijmy co to znaczy wchodzący i wjeżdżający. bo muszę Cię poinformować iż jest jeszcze określenie w języku polskim "dochodzący" lecz takie przepisy są np. w Norwegi. A my jesteśmy w Polsce i dochodzących i dojeżdżających nie wpuszczamy he he. trochę rozjaśniłem?No właśnie viko, "... lub na nie wjeżdżających".
zatem wchodzący to ten co postawił już przysłowiową nogę, a dojeżdżający? he, koło???
-
15-04-2014, 15:34 #6Nowy użytkownik
-
03-05-2014, 09:24 #7Od dawna na forum
tak naprawdę, to włączyłem się do tematu, bo myslalem iż ktoś mnie skrytykuje lub naprostuje
uważam iż w tym wypadku należy ocenić odległość rowerzysty i pojazdu. bo jednak pojazd rowerowy porusza się znacznie szybciej niż pieszy. zatem w stosunku do pieszego mówimy iż jest na przejściu gdy postawi już przysłowiową nogę, bo wówczas wiemy iż pieszy zamierza wejść na przejście. z rowerem jest inaczej i na pewno egzaminator przerwie egzamin gdy my wepchniemy się pod rower który przecież nie wjechał jeszcze faktycznie na przejazd rowerowy.
Pomijam fakt iż nalezy zwolnić, bo to dotyczy oba pojazdy, ale jednak coś tu jest nie do końca jasne. co wy na to?
-
05-05-2014, 11:10 #8
Nie jest jasne - masz rację.. Kierowcy pojazdów samochodowych są pokrzywdzeni i nikt tego nie widzi..
Kierujacy samochodem ma zawsze ustępować pierwszeństwa - gdy przejeżdza przez chodnik lub DDR, a także pieszemu lub rowerzyście na PdP lub PdR .. A czemu ?? Czemu my zawsze musimy ustępować ?? Skoro PdP i PdR to "obce" miejsce na jezdni..
To oczywiście takie moje dywagacje - prawo mówi jasno , że mamy ich przepuścić..
Czy kolega/autor łaskawie odpowie nam jak sie skończyła "kolizja" ??
-
05-05-2014, 20:18 #9Od dawna na forum
tak ale mówi gdzie , więc nie ma sprecyzowane że jak dojeżdża to musisz również ustąpić. Być może (jeśli wg moje dewagacje są własciwe) w przepisach powinno być po prostu napisane by "ustąpić im pierwszeństwa" bez określania miejsca/ może z tego tytułu iż jest to pojazd i porusza się szybko powinno stosować się zasady jak na drodze, gdzie ustępujemy pierwszeństwa pojazdom w ten sposób by nie spowodować zwolnienia ich prędkości. a jak dotąd napisane jest iż "ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe". Natomiast wypadki zdarzają sie częściej gdy pojazd rowerowy dopiero zbliża się do przejazdu i dość szybko na nie wjeżdża, gdy pojazd samochodowy będąc szybszym już tam się znajduje. to takie zawody, kto pierwszy
-
26-08-2014, 15:21 #10Nowy użytkownik
Witam,
Właśnie wróciłem ze sprawy sądowej.
Dzięki zeznaniom Świadków Sąd uniewinnił mnie, zwolnił z zarzutu o stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym.
Czy może mi ktoś teraz doradzić co mogę zrobić z kierowcą, który wymusił na mnie pierwszeństwo na przejeździe rowerowym? Czy jest inna droga, czy tylko sprawa cywilna założona temu kierowcy?

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks