Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
    Nowy użytkownik

Kto ma tu pierwszeństwo?

Cześć, witam wszystkich, to jest mój pierwszy post na tym forum
    Proszę Was o waszą opinię kto na tym skrzyżowaniu ma pierwszeństwo: czy jest to auto A, czy też B. Dla mnie sprawa wydawała się jasna, ale ostatnio ktoś poddał w wątpliwość moją wiedzę podpierając się "ekspertem" z policji.

Ja zawsze patrzyłem na linię warunkowego zatrzymania, bo sygnalizator jest tam jeden i to nie kierunkowy i w związku z tym że linia jest na obydwu pasach, to siłą rzeczy dotyczy on obydwu pasów, tak więc jeśli jest czerwone światło to stoją wszyscy, zarówno jadący prosto jak i skręcający, a więc na czerwonym pierwszeństwo ma B.

pozdrawiam

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Daj link do tego miejsca w google maps.

Nowy użytkownik

Proszę bardzo:
    https://maps.google.pl/maps?safe=act...h&z=20&vpsrc=6

Sygnalizator jest powtórzony też za przejściem (dokładnie to za i nad nim) ale to tak jak mówiłem nie powinno zmieniać faktu konieczności zatrzymania się nawet przy skręcaniu w lewo z powodu istnienia linii zatrzymania warunkowego.
    Ostatnio edytowane przez tevionik ; 20-05-2014 o 13:15

Od dawna na forum

Witam,

Ten sygnalizator S-1 nie ma żadnego znaczenia dla określenia pierwszeństwa w omawianej sytuacji.
    Pojazd A ma zawsze pierwszeństwo przed B

Nadawany sygnał przez S-1 mówi wyłącznie:
    § 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator
    S-1 oznaczają:
    3) sygnał czerwony — zakaz wjazdu za sygnalizator,
    /ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych/

Na tym skrzyżowaniu /nie tylko w tej sytuacji/ pierwszeństwo określamy na podstawie znaków i przepisów zawartych w art. 25 PORD

Nowy użytkownik

Ok ale jak się tu ma do tego linia warunkowego zatrzymania, przecież to ona wskazuje gdzie się zatrzymać gdy pali się światło czerwone?

Od dawna na forum

Linia warunkowego zatrzymania P-14 na pasie do skrętu w ul. Ciasną pokazuje na przykład gdzie masz się zatrzymać gdy jedzie coś z naprzeciwka lub gdy na przejściu dla pieszych na ul. Ciasnej są piesi i żebyś nie utknął na torowisku .

Znak P-14 „linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokąów” wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu
    na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.

Zwróć uwagę że tę linię stosuje się w trzech sytuacjach, a nie tylko przed sygnalizatorem świetlnym
    Omawiana linia nie ma nic do określenia pierwszeństwa
    Ostatnio edytowane przez MaciejP. ; 20-05-2014 o 13:38

Nowy użytkownik

O widzisz, z tym przejściem dla pieszych na ul. Ciasnej to nie brałem tego pod uwagę, ale jak to mówią: z mądrym to i dobrze porozmawiać Dzięki za rozjaśnienie tematu!

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Pierwszeństwo przejazdu ma pojazd A ponieważ jest na drodze z pierwszeństwem. Pojazd B będąc na drodze podporządkowanej oznaczonej znakiem B-20- "Stop" jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na drodze z pierwszeństwem.
    Oczywiście jeśli pojazdy na drodze z pierwszeństwem zatrzymają się przed linią warunkowego zatrzymania złożoną z prostokątów w związku z sygnałem czerwonym, wówczas możesz wyjechać z ulicy Ciasnej i skręcić np. w lewo.

Od dawna na forum

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Oczywiście jeśli pojazdy na drodze z pierwszeństwem zatrzymają się przed linią warunkowego zatrzymania złożoną z prostokątów w związku z sygnałem czerwonym, wówczas możesz wyjechać z ulicy Ciasnej i skręcić np. w lewo.
    Taka jest praktyka, ale jaki przepis reguluje takie zachowanie? Co w razie kolizji?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał MaciejP. Zobacz post
    Co w razie kolizji?
    Moim zdaniem sprawcą będzie B.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia