Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Użytkownik

Niewyznaczone pasy.

Taka sytuacja. Droga zwęża się się 'lejkowato' - czyli na dłuższym odcinku prawa połówka drogi zwęża się z ca 6m na ca 3.5m. Ja jadę przy prawej krawędzi a z tyłu jedzie szybciej inny pojazd. Kto ma pierwszeństwo na zwężeniu, jeśli nie wyznaczono tu pasów? Jak przebiega mój niewyznaczony (tu) pas?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Tu nie ma znaczenia czy są wyznaczone pasy czy nie. Są dwa pasy ruchu. Zwężenie jest na Twoim pasie ruchu, musisz zmienić na lewy. Zmieniając pas ruchu ustępujesz pojazdom, którzy poruszają się tym pasem ruchu, na który chcesz wjechać.

Użytkownik

Z czego wnioskujesz, że to 'mój' pas się (gdześ, gdzie?) kończy? Droga przecież zwęża się lejkowato!?

Od dawna na forum

pisałeś że tylko z prawej 3,5 więc kolega uznał że twój pas się kończy. Ale zakładam że jak lejkowato to zapewne z lewej również się zwęża jakiś kawałek. I w tym wypadku sądzę że obowiązuje zasada prawej strony.

Użytkownik

Cytat Napisał viko Zobacz post
    pisałeś że tylko z prawej 3,5 więc kolega uznał że twój pas się kończy. Ale zakładam że jak lejkowato to zapewne z lewej również się zwęża jakiś kawałek. I w tym wypadku sądzę że obowiązuje zasada prawej strony.
    Jakie znaczenie ma strona, z której lejkowato zwęża sie jezdnia? Ja jade przy prawej krawędzi jezdni, nie ruszam kierownicą, więc dlaczego miałbym ustępować komukolwiek co jedzie przy lewej krawędzi?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

A możesz podać link do tego miejsca?

Od dawna na forum

źle zrozumiałem słowo lejkowato -i również proszę o link.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Łódź

Jeśli nie ma wyznaczonych pasów ruchu, to osoba która jedzie z prawej strony ma ewidentne pierwszeństwo.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia