Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Temat: Kolizja drogowa - czyja wina
Hybrid View
-
30-10-2014, 00:42 #1Nowy użytkownik
Kolizja drogowa - czyja wina
Sprawa wyglądała tak: stoję na przystanku i włączam się do ruchu - zostałem przepuszczony przez samochód za mną. Po włączeniu się do ruchu sygnalizuję, że będę zawracał. Samochód który mnie przepuścił dalej czeka. Zaczynam zawracanie, dojeżdżam do krawędzi jezdni i zaczynam cofać żeby się zmieścić. Z obu stron auta mnie przepuszczają. Wtedy samochód który jechał za autem które mnie pierwsze przepuściło, wyprzedził te auto (chyba mieszcząc się w granicach pasa ruchu) bo jezdnia była w miarę szeroka i nastąpiło zderzenie. U mnie w zderzak tylny po lewej stronie, a że mam hak to auto które wyprzedzało dostało w drzwi i do końca zostało przerysowane. Całe zdarzenie trwało sekundy i było bardzo wcześnie rano. Nie do końca jestem/byłem pewny czy zacząłem już cofać czy nie. Zdarzenie zostało zarejestrowane przez jakąś kamerę. Materiał obejrzał policjant i stwierdził o mojej winie. Ponieważ chciał mi dać za kolizję mandat w wysokości 500zł nie przyjąłem go i czeka mnie przesłuchanie, a później sąd.
1. Czy faktycznie jest to spowodowane moją winą? Wiem, że kierujący mógł wyprzedzać w obrębie swojego pasa ale czy nie powinien zachować większej czujności. Rozumiem, że można się spieszyć ale ten pojazd po prostu wjechał między mnie, a pojazd który mnie przepuszczał.
2. Czy jeżeli na filmie okaże się, że kierujący przekroczył linie swojego pasa to taki fakt coś zmienia?
3. Jaki minimalny mandat mógłbym dostać za spowodowanie takiej kolizji? Policjant nie poinformował mnie jakie są widełki...
4. Jakieś pomysły jak mogę wybrnąć z tej sytuacji? Już koszty wzrostu składki ubezpieczenia pewnie uderzą po kieszeni a co dopiero tak wysoki mandat...
Pozdrawiam
-
31-10-2014, 09:11 #2
-
31-10-2014, 09:29 #3Nowy użytkownik

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks