Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28
-
22-12-2014, 14:21 #11Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Jadę na 5-ce 90 km/h - będę skręcał na posesję, odpowiednim biegiem do tego skrętu jest 2.Zmiana biegu w dół.
Wciśnięcie pedału sprzęgła. Przełożenie dźwigni na ODPOWIEDNI bieg (niższy).
Płynne puszczenie sprzęgła - dohamowanie silnikiem.
Opisany sposób zmiany biegów w dół dotyczy sytuacji, w której chodzi o wytracenie prędkości, np. przed skrzyżowaniem lub skrętem.
Więc hamuję na 5-ce do powiedzmy 30 wciskam sprzęgło, 2-ka i puszczam sprzęgło - cała filozofia. Cała redukcja jest wykonana przed skrętem.
Tak się uczy jeździć w profesjonalnych szkołach jazdy.
-
22-12-2014, 15:12 #12
Nie wytrzymałeś? Musiałeś napisać post pod postem?
kopan napisał:
Czytać może i potrafisz, tylko trzeba jeszcze umieć czytać ze zrozumieniem.Czytać potrafię.
kopan napisał:
Sugerujesz więc byśmy uczyli zmieniać biegi tylko z 1 na 2 i z 2 na 1? Taka jest Twoja interpretacja? Przypominam, że dyskutujemy o uczeniu zgodnie ze szczegółowym programem szkolenia.Za to Ty nie jarzysz że przepis mówi o zmianie biegów z jeden na daw i na odwrót.
Jednak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Wytłumaczę Ci więc jak tłumaczy się dziecku w podstawówce. Słuchaj uważnie i skup się.Za to Ty nie jarzysz że przepis mówi o zmianie biegów z jeden na daw i na odwrót.
TEMAT 2: Zmiana biegu z I na II. Zmiana biegów w górę. Zmiana biegów w dół
Jak zapewne widzisz temat ten składa się z trzech zdań. W każdym zdaniu zawiera się jeden cel do osiągnięcia.
1. Z pierwszego zdania wynika, że masz nauczyć osobę szkoloną zmieniać bieg z 1 na 2.
2. Z drugiego zdania wynika, że masz nauczyć osobę szkoloną zmieniać biegi ( w liczbie mnogiej) w górę z 1 na 2, z 2 na 3, z 3 na 4, z 4 na 5, z 5 na 6 (jeśli pojazd posiada skrzynię biegów sześciostopniową).
3. Z trzeciego zdania wynika, że masz nauczyć osobę szkoloną zmieniać biegi w dół, tzw. redukcja: z 5 na 4, z 4 na 3, z 3 na 2, z 2 na 1.
Jeden temat, trzy cele do osiągnięcia.
Rozumiesz?
Zmiana biegów (liczba mnoga) w górę. Gdyby celem było nauczenie zmiany tylko z jednego biegu na drugi, to byłoby następujące brzmienie:
Zmiana biegu (liczba pojedyncza) w górę. Zmiana biegu (liczba pojedyncza) w dół.
kopan napisał:
Tu masz cytat z aktu prawnego:Hamowanie biegami jak najbardziej, ale wyłącznie przy długich zjazdach z góry ...
Gościu nigdy - przy normalnej jeździe w ruchu drogowym.
Idiotyzmem jest kolejne redukowanie biegów gdy widzimy czerwone na sygnalizatorze !!!!!
""Opisany sposób zmiany biegów w dół dotyczy sytuacji, w której chodzi o wytracenie prędkości, np. przed skrzyżowaniem lub skrętem. "
Dalej uważasz, że hamujemy silnikiem tylko zjeżdżając z góry?
Dalej uważasz za idiotyzm redukcję biegów i hamowanie silnikiem dojeżdżając do skrzyżowania?
Zanim cokolwiek napiszesz, przeczytaj to co jest wytłuszczone na czerwono.Ostatnio edytowane przez ksu ; 22-12-2014 o 15:15
-
22-12-2014, 19:03 #13Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Przecież Ci DRUKOWANYMI i to na czerwono podkreśliłem <<<Przełożenie dźwigni na ODPOWIEDNI bieg (niższy)>>>>>
Odpowiednim biegiem z mojego przykładu jest bieg 2 , więc redukcja jest z 5 na 2.
Ty wymyśliłeś że należy redukować kolejno biegi - czyli wyłącznie z 5 na 4 a potem na 3 a potem na 2 ------ czysta głupota !!!!!
Akt prawny tego nie wymaga a wymaga wsadzenia ODPOWIEDNIEGO biegu - odpowiedniego do skrętu !!!!
A odpowiedni jest bieg DWA.
-
29-12-2014, 23:16 #14Od dawna na forum
czy mógłbyś Ksu podrzucić oryginał- tj ustawę czy coś co o tym mówi.Przypominam, że będzie to oceniane na egzaminie od 1 stycznia 2015 r- pozycja 33 "hamowanie silnikiem przy zatrzymaniu i zwalnianiu- jazda energooszczędna"
Co do redukcji przed skrzyżowaniem to moim zdaniem należy kursantom wspomnieć iż przede wszystkim zależy od sytuacji- tj jeżeli światło zmieni się nagle to oczywiście dojeżdżamy na biegu który mamy hamując i w ostatniej fazie sprzęgło.
Ale nie na luzie- skąd autor wątku to wytrzasnął. Ewentualny luz to chwilowy moment gdy wciskamy w ostatniej fazie sprzęgło.
Natomiast gdy dojeżdżamy z dużej odległości i mamy czas to odpowiednio możemy zmieniać biegi. Ale nie koniecznie po kolei lecz jak Kopan pisze z piątki na dwójkę jeśli sytuacja wymaga. zatem na "odpowiedni" bieg do prędkości. niestety z doświadczenia wiem że uczenie tego jest trudne gdyż kursant koncentruje się na tym co mniej istotne a tor jazdy ma gdzieś
Ostatnio edytowane przez viko ; 29-12-2014 o 23:18
-
30-12-2014, 08:44 #15Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
O to chodziło?
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20140000594
-
30-12-2014, 13:30 #16
viko napisał:
Tak. To jest rozporządzenie.czy mógłbyś Ksu podrzucić oryginał- tj ustawę czy coś co o tym mówi.
Warszawa, dnia 9 maja 2014 r.
Poz. 594
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA infrastruktury i rozowoju1)
z dnia 9 maja 2014 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia
do kierowania pojazdami, szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez egzaminatorów
oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach2)
Na podstawie art. 66 ust. 1 pkt 1–5, 7 i 8 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. Nr 30,
poz. 151, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 13 lipca 2012 r. w sprawie
egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania
uprawnień przez egzaminatorów oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach (Dz. U. poz. 995 oraz z 2013 r.
poz. 319) wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w tabeli nr 7 po poz. 24 dodaje się poz. 25 i 26 w brzmieniu:
25 Zmiana biegów właściwa dla energooszczędnej jazdy (dotyczy wyłącznie egzaminu państwowego przeprowadzanego
w zakresie prawa jazdy kategorii B, B+E, C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D i D+E); w zakresie
prawa jazdy kategorii B i B+E osoba egzaminowana powinna dokonywać zmiany biegu na wyższy w momencie,
kiedy silnik osiągnie od 1800 do 2600 obrotów na minutę, a pierwsze cztery biegi powinny być
włączone zanim pojazd osiągnie 50 km/h; w zakresie pozostałych kategorii prawa jazdy osoba egzaminowana
powinna utrzymywać prędkość obrotową silnika w zakresie zielonego pola pracy oznaczonego na obrotomierzu
pojazdu egzaminacyjnego
26 Korzystanie z momentu obrotowego silnika podczas hamowania – stosowanie hamowania silnikiem (dotyczy
wyłącznie egzaminu państwowego przeprowadzanego w zakresie prawa jazdy kategorii B, B+E, C1, C1+E,
C, C+E, D1, D1+E, D i D+E)
2) załącznik nr 5 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2. W stosunku do osób, które przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia ukończyły szkolenie podstawowe
i uzyskały pozytywny wynik części teoretycznej egzaminu państwowego, część praktyczną egzaminu państwowego przeprowadza
się na dotychczasowych zasadach.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r.
viko napisał:
Wszystko się zgadza viko. Takie hamowanie podciągnął bym pod niezamierzone/awaryjne. Zauważ jednak, że ja pisałem o hamowaniu zamierzonym, podkreślając to. Np. tu:Co do redukcji przed skrzyżowaniem to moim zdaniem należy kursantom wspomnieć iż przede wszystkim zależy od sytuacji- tj jeżeli światło zmieni się nagle to oczywiście dojeżdżamy na biegu który mamy hamując i w ostatniej fazie sprzęgło.
ksu napisał:
viko napisał:Swoją wypowiedź odniosłem do silnika benzynowego i do hamowania zamierzonego.
Dokładnie tak.Natomiast gdy dojeżdżamy z dużej odległości i mamy czas to odpowiednio możemy zmieniać biegi.
viko napisał:
Zgadza się i nigdzie nie napisałem, że nie można hamować w taki sposób. Wręcz tak powinno się hamować, ale przy hamowaniu awaryjnym, kiedy nie ma już czasu na wachlowanie biegami. Przy hamowaniu zamierzonym hamujemy biegami zmieniając je po kolei. Chodzi tu o bezpieczeństwo i skrócenie drogi zatrzymania. Należy pamiętać, że im niższy bieg tym samochód hamuje mocniej silnikiem i tym samym skraca się droga zatrzymania pojazdu. Jeżdżąc osobiście, czy kogoś ucząc bywa tak, że hamujemy tylko silnikiem nie używając w ogóle hamulca. Oczywiście wtedy kiedy nie mamy zamiaru się zatrzymać, a tylko zmniejszyć prędkość, np. by bezpiecznie skręcić na danym skrzyżowaniu.Ale nie koniecznie po kolei lecz jak Kopan pisze z piątki na dwójkę jeśli sytuacja wymaga. zatem na "odpowiedni" bieg do prędkości.
Kopan twierdził, że hamuje się silnikiem tylko zjeżdżając z górki i ja się z tym nie zgodziłem i dalej nie zgadzam się. Przedstawiłem też na tą okoliczność odpowiednie przepisy z aktów prawnych. A że nie chciał się do nich ustosunkować, to uznałem, że dalsza dyskusja jest już bezsensowna.
Na szkoleniu, które prowadził egzaminator nadzorujący z WORD- Warszawa ustaliliśmy sposób i kryteria oceny dwóch nowych zadań egzaminacyjnych.
Ustaliliśmy, że można hamować silnikiem zmieniając biegi po kolei na niższe i jest to wskazany sposób hamowania. Jeśli natomiast dojedzie do sytuacji gdzie np.zmieni się światło na żółte, to nie stoi nic na przeszkodzie by osoba egzaminowana jadąc na czwartym lub trzecim biegu hamowała silnikiem na jednym z tych biegów (jednocześnie oczywiście hamulcami), oby w ostatniej fazie hamowania wcisnęła sprzęgło.
viko napisał:
Zwłaszcza trudne jest dla kursanta dobranie odpowiedniego biegu do prędkości podczas zmiany biegów nie po kolei. Łatwiej jest osobie szkolonej redukować biegi po kolei.niestety z doświadczenia wiem że uczenie tego jest trudne gdyż kursant koncentruje się na tym co mniej istotne a tor jazdy ma gdzieś
-
31-12-2014, 20:23 #17Od dawna na forum
-
01-01-2015, 18:49 #18
Nie ma za co.
viko napisał:
To kwestia polemiki, czy jest to hamowanie awaryjne i czy podciągamy to pod temat nr 9, czy też nie. No i kwestia tego kto hamuje, osoba szkolona, czy instruktorA przyznam iż nie uznawałem ww. hamowania za awaryjne- i jest to też hamowanie z Krarty przeprowadzonych zajęć" z pozycji 9 ?
Jeśli hamuje instruktor, to znaczy że jest rzeczywiste zagrożenie (możliwość wjechania osoby szkolonej za sygnalizator podczas już nadawanego sygnału czerwonego i dalsze tego negatywne konsekwencje). Zazwyczaj jest to hamowanie awaryjne instruktora, po wcześniejszym upewnieniu się (m.in. w lusterku wstecznym), czy nie spowoduje to większego zagrożenia niż przejechanie przez np. puste skrzyżowanie.
Jeśli hamuje osoba szkolona w związku ze zmianą świateł, to osobiście nie podciągałbym tego pod temat nr 9, choć często takie hamowanie w wykonaniu osoby szkolonej wygląda jak hamowanie awaryjne. Ci którzy szkolą na co dzień wiedzą o co chodzi
Powiedzmy że hamowanie posiada znamiona techniczne hamowania awaryjnego, ale nie w związku z powstaniem rzeczywistego zagrożenia, tylko w związku ze zmianą świateł, a zmiana świateł nie jest rzeczywistym zagrożeniem. Oczywiście pomijam kwestię możliwości przejazdu (np. podczas światła żółtego) lub nie.
-
01-01-2015, 19:26 #19Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
RAZ - No to wyjaśnij w czym ten sposób hamowanie jest bezpieczniejszy od normalnego hamowania ?Przy hamowaniu zamierzonym hamujemy biegami zmieniając je po kolei. Chodzi tu o bezpieczeństwo i skrócenie drogi zatrzymania.
O co to chodzi ?
Szczególnie polecam taki sposób hamowania na oblodzonej jezdni !!!!!
DWA – w jakim celu w tym przypadku, chcesz skracać drogę hamowania, czemu to służy?Ostatnio edytowane przez kopan ; 01-01-2015 o 19:37
-
01-01-2015, 19:54 #20Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Ksu tak twierdziGościu do zarzutów się odniosłem.Kopan twierdził, że hamuje się silnikiem tylko zjeżdżając z górki i ja się z tym nie zgodziłem i dalej nie zgadzam się. Przedstawiłem też na tą okoliczność odpowiednie przepisy z aktów prawnych. A że nie chciał się do nich ustosunkować, to uznałem, że dalsza dyskusja jest już bezsensowna.
Przepisy wymagają odpowiedniego biegu (DRUKOWANYMI I NA CZERWONO CI NAPISAŁEM ).
To Ty wymyśliłeś wajchowanie biegami co 1 bieg tj. - robienia z ludzi idiotów.
Przepis nie mówi o zmianie biegu o JEDEN w dół !!!!!! ale o odpowiednim biegu.
Człowieku hamowanie biegami !!!!! to nie to samo co hamowanie silnikiem.Kopan twierdził to: Hamowanie biegami jak najbardziej, ale wyłącznie przy długich zjazdach z góry i to nie jak pisarz tego artykułu twierdzi - kolejno bieg za biegiem, 5,4,3,2 ale widzę że duży spadek to z 5 ładuję 2 byle by nie przekroczyć maX obrotów silnika. Maksymalne wykorzystanie hamowania silnikiem !!!!!.
Jak mowa o hamowaniu biegami to bieg się tak dobiera by MAXymalnie wykorzystać hamowanie silnika !!!.
No i o tym napisałem w cytowanym fragmencie mojej wypowiedzi.
Gościu każde zdjęcie nogi z gazu powoduje że silnik hamuje – i o tym mowa w przepisach.
Ps. poprzedniego wpisu nie można było poprawić - dopisać innych kwestii więc mamy wpis pod wpisem.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks