Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Nowy użytkownik

Zmiana pasa - niezdany egzamin (kto miał rację ?)

Witam
    Miałem dzisiaj okazje oblać egzamin na kategorię B. Jednak w pewnym momencie miałem pewne wątpliwości. Kiedy wyjechałem na drogę na której jest narysowany niebieski samochod dostałem komendę abym zawrócił. Więc zmieniłem pas na lewy do skrętu tak jak przedstawia rysunek . Jednak myslalem za znak zakaz wjazdu był dla mnie a on po prostu zabraniał jazdy pod prąd (nr.1). Więc pojechałem dalej . Jednak tak zobaczyłem znak zakaz zawracania (nr 2) i zmieniłem pas na prawy tak jak pokazuje rysunek (nr. 3) Wtedy egzaminator kazał mi zjechać na parking i przerwał egzamin. Powidział że gdybym pojechał w droge po lewej (nr.4) było by to zaliczone. Czy egzaminator słusznie postąpił przerywając mi egzamin ? Z góry dziękuje
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	aaaaa.JPG
Wyświetleń:	1978
Rozmiar:	49.9 KB
ID:	299

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Rozumiem, że za błąd uznał jazdę na wprost z niewłaściwego pasa (do skrętu w lewo)? Na skrzyżowaniu jest zakaz zawracania, ale skręt w lewo jest możliwy. Ty ustawiłeś się do skrętu, a pojechałeś na wprost. Do zawracania jest przełączka przed skrzyżowaniem, z której nie skorzystałeś (pomijam przyczynę) i tego, chyba, nie uznał jako błąd, ale można było na skrzyżowaniu pojechać w lewo, przy najbliższej okazji zawrócić, wrócić do skrzyżowania i skręcić w prawo. Byłoby, co prawda dłużej, ale zgodnie z przepisami.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Tak, jak kolega wyżej napisał

Nowy użytkownik Avatar manekxxpuch

dokladnie zgadzam się z przedmówcami.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

A ja wcale się nie zgadzam .

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    A ja wcale się nie zgadzam .
    Bardzo lakoniczna odpowiedź. Gdybyś raczył rozwinąć swoją myśl, bylibyśmy wdzięczni.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Bonifacy sprawa jest bardzo prosta. Z pasa do skręcania w lewo oznaczonego znakiem poziomym P-8b-"strzałka kierunkowa w lewo" nie da się pojechać na wprost, bo na wprost jest pas dzielący jezdnie (pas zieleni). Jeśli pas ruchu był zmieniony w sposób prawidłowy, de facto jazda na wprost była wykonana z pasa do jazdy na wprost. Nie widzę tu postawy prawnej do przerwania egzaminu. Co najwyżej niestosowanie się do poleceń egzaminatora. Moim zdaniem przyczyna przerwania egzaminu musiała być inna. Albo nadinterpretacja egzaminatora. Ja bym za to nie przerwał egzaminu.
    Także podzielam tu zdanie Kopana.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Na egzaminie w programie mamy dwa rodzaje zawracania.
    Na skrzyżowaniu i z użyciem biegu wstecznego.
    Więc egzaminator powinien wydać komendę proszę zawrócić na łączniku jezdni - wykonałby Sobie - manewr zawracania potrzebny Jemu do dalszego ...
    Nie określając o jakie zawracanie chodzi wprowadza .......

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Z pasa do skręcania w lewo oznaczonego znakiem poziomym P-8b-"strzałka kierunkowa w lewo" nie da się pojechać na wprost, bo na wprost jest pas dzielący jezdnie (pas zieleni). Jeśli pas ruchu był zmieniony w sposób prawidłowy, de facto jazda na wprost była wykonana z pasa do jazdy na wprost.
    Czy będąc już na skrzyżowaniu, taka zmiana pasa jest prawidłowa?
    Wg. mnie nie mógł w ostatniej chwili, zmienić pas ruchu na ten do jazdy na wprost. A co za tym idzie, mógł kontynuować jazdę tylko w lewo.
    @kopan wyjaśnił, że polecenie egzaminatora było mało precyzyjne i to mogło mieć wpływ na takie zachowanie kursanta, więc możliwe, że egzamin został niesłusznie przerwany. Ale co z tą zmianą pasa?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

bonifacy napisał:
    Czy będąc już na skrzyżowaniu, taka zmiana pasa jest prawidłowa?
    Taka jazda i taka zmiana pasa ruchu (w takim miejscu) nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Chcąc jechać na wprost, nie powinno się w ogóle wjeżdżać na pas przeznaczony do skręcania. Jednak autor tego tematu czyli osoba zdająca egzamin najzwyczajniej w życiu pogubił się . Jadąc w taki sposób wykroczenia jednak nie popełnił. Miał wykonać manewr zawracania, a w gruncie rzeczy pojechał na wprost. Nic w tym miejscu nie zabraniało mu wykonania manewru zmiany pasa ruchu.
    Dlaczego tak zrobił, to wyjaśnił w swoim pierwszym poście.
    Zazwyczaj w takim miejscu jest linia pojedyncza ciągła. Na obrazku jej nie ma, więc i my przyjmijmy, że jej nie było.
    bonifacy napisał:
    Wg. mnie nie mógł w ostatniej chwili, zmienić pas ruchu na ten do jazdy na wprost.
    Wskaż mi przepis, który by zabraniał w tym miejscu zmiany pasa ruchu
    Oczywiście, że tak się nie powinno jeździć, ale jak już wcześniej napisałem osoba zdająca pogubiła się. Podstawy prawnej do przerwania egzaminu ja nie widzę.

bonifacy napisał:
    A co za tym idzie, mógł kontynuować jazdę tylko w lewo.
    Mógł pojechać w lewo, ale też nic nie zabraniało mu zmiany pasa ruchu na sąsiedni i ostatecznie pojechać prosto przez skrzyżowanie.
    bonifacy napisał:
    Ale co z tą zmianą pasa?
    Gdybyś jechał pierwszy raz, w obcym mieście i znalazł byś się na pasie do skręcania w lewo (tak jak na tym obrazku) i nagle zorientowałbyś się, że jedziesz źle, bo powinieneś pojechać prosto, to czy zachowując szczególną ostrożność, ustępując pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po sąsiednim pasie ruchu, upewniwszy się, że nie utrudnisz ruchu pojazdom jadącym za Tobą, nie zmieniłbyś pasa ruchu? Zakładamy oczywiście, że jest znikome natężenie ruchu.
    bonifacy napisał:
    @kopan wyjaśnił, że polecenie egzaminatora było mało precyzyjne i to mogło mieć wpływ na takie zachowanie kursanta,...
    Tak naprawdę nie wiemy jak dokładnie brzmiało polecenie egzaminatora.
    Miał po prostu zawrócić, a pierwszym możliwym i jedynym miejscem do zawrócenia była przełączka.
    kopan napisał:
    Na egzaminie w programie mamy dwa rodzaje zawracania.
    Co nie oznacza, że nie może być trzeciego rodzaju zawracania np. na przełączce. Tabela nr 7 załącznik nr 2 rozporządzenia w sprawie egzaminowania... określa minimum jakie egzaminator musi wykonać podczas egzaminu. Mniej zadań nie może być, ale może być więcej.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia