Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
Temat: skrzyżowanie kolizyjne
-
13-02-2015, 17:08 #1Nowy użytkownik
skrzyżowanie kolizyjne
Witam, mam pytanie, chodzi mi o skrzyżowania kolizyjne, takie jak w załączniku jeśli jestem mniej więcej w tym miejscu to ten zielony autobus (mam zielone światło) i chcę skręcić w lewo ( na skrzyżowaniu nie ma znaków poziomych jak mam jechać) to powinienem się wymijać, tak jak z lewej strony, czy powinienem jechać tak jak jest pokazane po prawej stronie? Jak zauważyłem wszyscy się wymijają, bo jest szybciej i najłatwiej , w innym mieście zauważyłem znak UP i pod spodem był pokazane tak jak powinno się jechać, czyli jak nie jest pokazane to według prawa nie możemy się mijać? jak jest w przepisach ruchu drogowego? Pytałem się kilku osób i jedni mówią że powinno się wymijać a inni że nie
-
13-02-2015, 18:49 #2
Czy tak, czy siak to wyminąć się musisz. Przepisy nic nie mówią na temat sposobu wymijania się podczas wykonywania manewru skręcania w lewo. Dopuszcza się wymijanie "kolizyjne", jak i "bezkolizyjne". Te ostatnie jest najczęściej praktykowane. Są jednak skrzyżowania, gdzie bezpieczniej i prościej jest pojechać "kolizyjnie", czyli na tak zwaną zakładkę, jeśli geometria skrzyżowania wymusza taką jazdę. Troszkę słabo widać na tych zdjęciach, ale skłaniałbym się do tego drugiego sposobu przejazdu, tak jak na zdjęciu z prawej strony, czyli na zakładkę. Taki przejazd w tym miejscu wydaje się być lepszym rozwiązaniem (choć nie pozbawionym wad), a tym samym bardziej bezpiecznym i powodującym mniejsze utrudnienie ruchu.
-
11-03-2015, 22:43 #3
-
16-03-2015, 14:43 #4

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks